Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Deník T: co (jak) chutná v těhotenství aneb 1. trimestr na rybičkách a mátě

Výživa v těhotenství

Když jsem se projídala prvním těhotenstvím, nebylo to nic speciálního. Trápily mě různé neduhy a svůj osobní detox a v tomto směru prozření jsem měla teprve před sebou. Teď jsem se rozhodla sepsat pár poznámek pro těhule, do zásoby (třeba ještě někdy pro sebe), pro mé děti nebo právě pro vás.

Čas přivál do naší republiky módní vlnu trhů, k farmářům máme blíž, než kdy jindy. V telce vaří všemožní kuchaři. O jídle se dost mluví a píše, činím tak dokonce i já. Jenže česká masa se chce především bavit a hlavně levně. Nelze schovat hlavu do písku, když kolem stále proudí informace o přesnadných pokrmech z přelevných surovin, jejichž konzumenti si notují nad tím, jak levně a „chutně“ se nadlábli. Pak stojí fronty v lékárnách na léky proti kdečemu. Bolení břicha, hlavy, nadýmání, stálá únava, alergie, zahlenění,… A tak pořád dokola.

Jsme to, co jíme

Někteří se o to, co jí nezačnou zajímat nikdy. Jiní/jiné třeba v momentě, kdy přivedou na svět potomka. Toho je přece nutno krmit kvalitně. Někdy dochází k zamyšlení nad změnou stravovacích návyků dokonce už v těhotenství. Tomu tleskám, je to poloviční výhra. Od zamyšlení k realitě ale bývá spletitá cesta.

Nepředpokládám, že si tohle budou číst maminy, co stále dokola „pečou“ střechu z BeBe sušenek a jsou schopny se chlubit něčím takovým, jako je pomazánka z tatarky a šunkového salámu (a dostává se jim za to nevídaných ovací).

Naše tělo, zvlášť to ženské :), je zázrak. Řídí se podle složitých zákonitostí, z nichž mnohé stále nechápeme. Když ale víme, že jedeme na určité palivo, není od věci se zamyslet, jak kvalitní to palivo do těla dostáváme a co od něj očekáváme. Já sebe sama pojala jako malé pokusné médium a vyzkoušela kdejakou kúru, absolvovala vzdělávací akce různojídelního typu a pokusila si uspořádat gastro život dle mého gusta. A je mi nakonec dobře, tak proč by nemohlo být i vám.

Nevolnost a chutě? První trimestr

Mít deset kilo navíc je jako kutálející se sud, funící a sotva se valící. Jistě, na konci této devítiměsíční štace bývá ještě hůř. Jenže já vám za celá svoje dvě těhotenství můžu říct, že to nejhorší období je vždycky na začátku, když ještě není nikde nic vidět, ale uvnitř se to už pěkně mele.

Knoflík u kalhot jsem musela popošít hned v úvodu, rozumějte v momentě, kdy jsem konečně na své druhé těhotenství přišla. V osmém týdnu. To už mi byly ty stupňující se večerní nevolnosti podezřelé.

Drobná nevolnost je teprve začátek. Minimálně tříměsíční každodenní únava položí na lopatky i silné nátury. Celé tělo přepne na zvláštní režim (a nevypne jej ani po porodu). Prosím pěkně, pro můj vnitřní klid, ať se mi tu nehlásí ty šťastné maminy, co únavu a nevolnosti neznají 😉 Chápete, že je možné fungovat, když je vám blbě až ke zvracení a přitom máte nepřekonatelnou chuť jíst něco speciálního.

Třeba obligátní kyselé rybičky. Nasekáte Varmužovy lahůdkové řezy, tedy jediné marinované sledě bez přidaných sajrajtů, které jsem v regálu supermarketu našla. Přidáte hustý bílý jogurt a trošku dijonské hořčice. Naložíte na talíř a s představou úlevy se najíte. A je vám ještě hůř. Za to ale nemůžou případné nadlimitní dioxiny viz. bod 5 stravovací teorie níže. Na vině jsou hormony.

Rybičkový salát

Rybičkový salát s jogurtem

Je vám šoufl a nejde to zastavit, snad jen lehce ovlivnit. Můžete si skočit do lékárny pro něco na těhotenskou nevolnost, ale tady jste u mě v kuchyni. Takže na lékárnu zapomeňte a ulevte si třeba mátovým čajem, limčou případně zázvorovou limčou, co fungovala na mě.

Vím, užívání zázvoru v těhotenství třeba Janča a Zentrich ve svém herbáři nedoporučují. V listopadovém čísle 2003 časopisu The American Journal of Obstetrics and Gynecology vyšly výsledky studie, která sledovala účinky užívání zázvorových preparátů u těhotných žen.
Ve skupině žen užívajících zázvorové extrakty byla průměrná porodní váha dětí 3,542 g, průměrný gestační věk 39 týdnů. Tři děti se narodily s významnou malformací.
Přestože došlo v této skupině u tří dětí k malformaci, vědci se domnívají, že tento fakt nesouvisí s matčiným užíváním zázvoru. Toto riziko totiž odpovídá výskytu malformací v populaci (1–3 %). Většina matek uvedla do dotazníku zlepšení těhotenské nevolnosti a zvracení. Jde však jen o jednu drobnou studii a pouze se zázvorovými extrakty, takže babo raď. Rozhodnutí je na vás.

Zázvorová limonáda

35 g čerstvého zázvoru nastrouhejte, přelijte vroucí vodou tak, aby zázvor byl potopený a nechte luhovat. Vymačkejte šťávu z 1/2 citrónu. Výluh ze zázvoru a citrónovou šťávu dejte do sklenice, přidejte dva plátky čerstvého zázvoru pro parádu a dolijte 250 ml vody nebo jemně perlivé minerálky. Nakonec oslaďte cukrem nebo medem.

Mátová limonáda

Mátová limonáda, na fotce s mátou peprnou, v těhotenství zrovna nevhodnou

Mátová limonáda

Hrstku čerstvých mátových lístků (4-5 g) – volte mátu kadeřavou, klasnatou nebo vonnou – natrhejte na kousky a vhoďte do sklenice. V troše jemně perlivé minerálky rozmíchejte pořádkou lžičku medu. Až se med rozpustí, vlijte na mátu a přidejte lžičku čerstvé citrónové šťávy (nebo pro jemnější chuť volte limetku) a celé to zalijte 250 ml jemně perlivé minerálky. Dozdobte kouskem citrónu a podávejte. Komu vadí ty kousky máty plující na povrchu, nechť si limču přecedí. Zimní těhulky si raději uvaří teplý čaj ze sušené máty – lžičku na hrnek, zalít vroucí vodou a 10 minut luhovat zakryté. Slít, osladit (nebo ne), pít.

Máta fajn, ale jen některá a opatrně!

Máta obsahuje mentol, který je silně antiseptický a vyvolává pocit chladu. Může taky snížit účinek ostatních podávaných léků a zejména homeopatik. Mentol je naprosto nevhodný k dlouhodobému užívání, takže limču nebo čaj pijte jen při potížích. Máta se taky nemá užívat při vysokém krevním tlaku. A teď pozor, pro těhotné, kojící a děti jsou nejvhodnější máta kadeřavá, klasnatá nebo vonná, které mají mírnější působení, než máta peprná.

Obecně by se žádná bylina neměla užívat dlouhodobě (déle než 14 dní v kuse). Já volila párkrát zázvorovou limču a pak občas mátovku. Obojí fungovalo moc dobře. V kombinaci s minerálkou je to fajn, protože tělu doplním i škálu potřebných minerálů. Přesto to ani s minerálkou nepřeháním. Stejně jako bylinky je nevhodná na každodenní a dlouhodobé pití. Vyhnout úplně by se jí měli lidé s vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce, jater a ledvin. Čistá voda na žízeň je prostě nejlepší.

A hlavně si u toho všeho nenechám zkazit náladu ideálním průběhem váhového přírůstku dle všemožných doporučení a maminkovských časopisů. Snažit se netloustnout, ano, ale udržet své tělo v limitu přírůstku 8 až 12 kg za celé těhotenství se teda nebudu snažit za každou cenu.

Moje ručička váhy se v úporném nárůstu zastavila na hodnotě o šest kilo větší, než byla moje výchozí. Je 13. týden těhotenství, končí první trimestr. Už teď je jasné, že ideálních 12 kg nedodržím ani omylem. Jsem koule obalená tukem. V kabelce nosím pravidelný přísun svačinek, jím co dvě hodiny, nemůžu si pomoct a trvám na tom, že je to správně. No a co, že už obleču jedině těhotenské manšestráky.

Na co si teď dát velký pozor

a poslouchejte i vy, netěhotní…

  1. Je dobré si ohlídat konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa, kvůli riziku salmonelózy, listeriózy a dalších bakteriálních infekcí. Pozor na syrové ryby a mořské plody. Pochoutkám jako suši nebo uzený losos se v těhotenství pro jistotu vyhněte.
  2.  

  3. Stejně tak je riziková konzumace ryb s pravděpodobným zvýšeným obsahem rtuti (žralok, mečoun, štika, candát, bolen, královská makrela, ryby čeledí malacanthidae (štíhlicovití), makaira a tetrapterus (plachetníci).
    Mezi „bezpečné“ druhy ryb v tomto ohledu patří konzervovaný tuňák, losos, treska, sleď, makrela, kapr, pstruh, sumec, hejk, sardinky, herinci, šproty, krevety, garnáti, ančovičky.
  4.  

  5. Stejně tak pozor na nepasterizované mléko a výrobky z něj. U mléčných výrobků kontrolujte, z jakého mléka jsou vyrobeny. Mléko v běžných obchodech je vždy pasterizované, pokud nakupujete z mlékomatu, mléko před spotřebou převařte.
    To stejné platí u syrových vajec, takže pozor na majonézy, čokoládové pěny, některé dezerty nebo dresinky, všude tam mohou být syrová vejce.
  6.  

  7. Další kapitolou jsou játra. Jsou fajn díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů, ale pozor na předávkování vitamínem A, který může způsobit vývojové vady plodu. Bezpečná dávka představuje zhruba 100 g syrových kuřecích jater. Pokud máte vysoký cholesterol, játra nejezte vůbec.
  8.  

  9. Nakonec ještě zdvihám prst před dioxiny. To jsou jedy, které se hromadí v tukové tkáni a jsou silným karcinogenem. V těle matky mohou narušit vývoj plodu.
    Při rozborech jednotlivých druhů ryb byly nejvyšší hodnoty dioxinů naměřeny u tučných ryb, zejména sleďů a lososů. Evropský úřad pro bezpečnost potravin ve svém prohlášení uvádí, že ani ženy konzumující dvě porce těchto druhů ryb týdně pravděpodobně nepřekročí tolerovanou hranici dioxinů. Výjimkou jsou divoce žijící sledi a lososi pocházející z Baltského moře, u kterých je kontaminace dioxiny několikanásobně vyšší než u ryb z jiných moří nebo umělých chovů, a jejichž konzumace by měla být z tohoto důvodu omezena.
  10.  

Deník těhule - bříško

Uf, pro dnešek by to stačilo. Jestli jste se pročetli až sem, gratuluju, sama mám co dělat se textem prokousat. Končíme 1. trimestr, tedy období od početí do 13. týdne těhotenství.
Takto a mnohem kulatěji budete vypadat v posledních měsících těhotenského tažení. Zajímá vás co dál? Není to konec, ještě se koukneme na bylinky a koření. To byste nevěřili, co s břichem udělá trocha skořice navíc. Tady se experimentovat fakt nehodí.

* Deník T: 2. trimestr na bylinách a těstovinách
* Deník T: 3. trimestr se železem a kaprem

Všechna doporučení v textu uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury (Bylinky pro děti a maminky, Herbář Janča a Zentrich, Vzhůru do jináče, uLékaře.cz, maminkám.cz). Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s nemocí v těhotenství. Aplikace výše uvedeného záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků a bylinek doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Kompletní info (mimo jídlo) o prvním trimestru je pěkně popsáno tady.

Recepty, které se hodí v těhotenství:
Mořský vlk s brambory, glazovanou mrkví a rukolouMořský vlk podle Mánka Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Můj nejmilejší cheesecakeMůj nejmilejší cheesecake

13 komentářů k Deník T: co (jak) chutná v těhotenství aneb 1. trimestr na rybičkách a mátě

  • Ivet, tak snad zázvor pomohl a nic si z toho nedělejte, možná na Vás budou koukat jako na exota odteď i častěji, třeba už jen proto, že řešíte, co řešíte a čtete můj blog 😉

  • avatar Ivet

    Děkuji Věruško za moc pěkný článek. Právě jsem 12. týdnu, je mi špatně už skoro 2 měsíce, ráno , odpoledne, večer a někdy i v noci a nic nezabírá…
    Popravdě mě potěšilo, že v tom nejsem sama :-). Téměř všechny těhulky v mém okolí na nevolnosti netrpěly, tak na mě koukají, jak na exota :-). Dneska se chystám na zázvorovou limonádu, tak třeba to pomůže. Mějte se pěkně a děkuji za krásný blog.

  • jaja, já díky za tip na doplnění hořčíku a železa. Podobnou snídani si dělám občas i já, je totiž veskrze zásadotvorná.

  • avatar jaja

    telo si naozaj vypyta co mu chyba. treba ho pocuvat :) to moje prestalo vyzadovat sladkosti (predtym som zvykla papat veeela salatov, minimum masa a slusne mnozstvo sladkosti – kvalitnych cokolad a menej kvalitnych keksikov :) ale nahradila to sialena chut na maso. nastastie mi nebyvalo rano nevolno na vracanie, skor len take pachute a nechutenstvo jest rano a vecer.
    ja by som este doplnila, ze uzasnym prirodnym zdrojom zeleza – pre 2. a 3. trimester su morske riasy, melasa a zihlavovy (koprivovy) caj. horcik – predovsekym v 2. trimestri (mna trapia krce v nohach) ktore spolahlivo odstrani denne pol litra mineralky magnesie a na rano hrst kesu a lieskovych orechov.
    inak velka vdaka za tip na makovy napoj :) snazim sa doplnit vsetky potrebne latky spravnym zlozenim papania.
    moj tip na zdrave ranajky: 3dcl mlieka, pol bananu, lyzicka lanovych semiacok, lyzicka sezamu, lyzicka melasy (musli mi po 1. trimestri prestalo chutit a sposobovalo kyselinu)

  • Jano též zdravím a držím palce, ať vše běží, jak má a nevolnost se brzy vytratí! Tatarák si fakt nechte až na později, ale co třeba takový falešný tatarák z dýně hokkaido? To by klidně teď šlo…

  • avatar Jana

    Zdravím Vás, se zájmem jsem si přečetla Vaše rady co jíst a nejíst v těhotenství a co pomáhá na nevolnost. Momentálně jsem v 8. týdnu a občas je mi pěkně šoufl. Už jsem vyzkoušela Vaší zázvorovou limonádu. :) Jinak mám strašnou, obrovskou chuť na tatarák, ale bohužel to budu muset vydržet. :)

  • Kačenko, hlavně že to všechno dobře dopadlo :) Klidně se tu stavte zítra a pak pozítří a popozítří 😉 Tohle čtení na etapy moc dobře znám. Jinak ledová cola po lžičkách je fajn recept na dětské blinkání, nám to teda pomohlo, ale těhotenská nevolnost je něco velmi specifického, víme o tom konec konců každé své, že ano. Mějte se pěkně!

  • U prvního těhotenství jsem dlouho moc nepřibírala, přijde mi, že jsem prostě všechno vyblila. Manžel mi sehnal zázvorová lízátka, měla jsem je na stolku u postele, abych si spravila žaludek, než ráno vstanu. Marně. Stejně jsem běžela. Stejně tak jsem tam potom měla piškoty, banány, všechno, co mi poradily kamarádky, matka, babička, tchýně. Marně. Kdosi mi poradil originál kolu po malých lžičkách, ale jediné, co se povedlo, bylo nalít ji manželovi do počítače – oprava 2500 kč.
    Toto je moc hezký blog, ráda bych si ho přečetla celý, ale řve mi dítě na klíně, tak snad zítra :-)

  • Zdeno, a to je právě ono, chutě jsou různorodé, stejně jako naše těla. Takže jo, krmit se podle toho, co tělo žádá, ale hlavně kvalitně, žádné náhražky. Sexem proti nevolnosti – to taky není špatný 😉 A radost ze života celkově snad není třeba zdůrazňovat, to je nutná podmínka ke spokojenosti :) Díky za přání!

  • avatar Zdena

    Zdravím, tak já si dát v těhotenství rybičky – jedno od koho…, a zalít je jogurtem, tak snad zvracím ještě teď a to jsem rodila druhé dítě před rokem :-) Mně pomáhala při nevolnosti syrová brambora – myslím tím samozřejmě kousek a sex s mým milovaným mužem, při kterém jsem vždy zapomněla, že je mi špatně … Můj názor je ten, že všeho moc škodí a detailní rozebírání toho, co jíst a co nejíst , taky není dobře – pokud se přece nejedná o nějaký extrém, je dobré jíst to, na co máme chuť, samozřejmě dopřát si hodně zeleniny, ovoce, čisté vody – žádná minerálka a hlavně ! – těšit se na miminko a svět okolo sebe, to je lék za všechny ostatní rady. A tobě Věro, přeji ať máš z miminka radost, ať je hlavně zdravé – to ostatní přijde samo :-)

  • Terezka: stejný přírůstek mám v 33tt, co dodat… k porodu jdu jako za našich maminek, bez tušení, jaké pohlaví to naše dítko bude. Hlavně když všechno dobře dopadne.
    irresistible: jasně, tělo si řekne, co mu chybí a mimo to, v paštikách není koncentrace jater tak veliká, zvlášť v těch kupovaných. Teda pokud to není moje 100% játrová paštika :)

  • avatar irresistible

    Moc mě pobavila ta játra, vím, že by se neměla, ale já měla pár prvních týdnů během svých dvou těhotenství na játra neskutečnou chuť. Takže jsem ujížděla na játrových paštikách. Normálně si koupím občas nějakou lepší paštiku někde v prodejnách sýrů třeba, ale během této doby mé tělo vykazovalo zvýšenou potřebu paštiky:-) No díky bohu to brzo přestalo, pominu-li ty zdravotní aspekty, celkem to lezlo do peněz;-) Jak zas někdy budu mít zvýšenou potřebu paštik, tak ani nepotřebuju těhotenský test:-D
    Ať se daří a těhotenských chutím zdar!:-)

  • Věruško, moc pěkný článek. Já jsem to dala s 13kg nahoře a teď, 7týdnů po porodu mám nahoře 4kg a neřeším to :)
    Bude to zase holčička, ne? měj se hezky a hodně sil do finiše!