Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Deník T: 2. trimestr na bylinách a těstovinách

Výživa v těhotenství

Druhý trimestr definují v literatuře obvykle jako nejpohodovější. Jak pro koho. Každopádně není od věci si to užívat, když můžete.. všichni, ne jenom těhule. U stolu k tomu pasují třeba těstoviny se semínky fenyklu.

Ještě vám neroste takové břicho, že by se s ním nedalo fungovat. Nevolnost se obvykle vytratí a energie stoupne, dokonce můžete zase trochu cvičit, jestli se vám chce. Absolvujete dechberoucí ultrazvuk ve 20. týdnu a možná už víte, že tvoreček, co jej v břiše nosíte – jak by řekla moje dcera – má pipinku nebo pindíka. Na chystání výbavičky je sice ještě čas, ale klidně začněte už teď.

Chutě? Jednoho burgera prosím!

Omezení výkonnosti těla sice nemusíte ještě příliš pociťovat, zato vaše chutě mohou být stále různorodé. Setkala jsem se s řadou mamin, co právě teď touží po tom nezdravém, zavrhovaném fast foodu nebo mají chuť na tlačenku s cibulí a octem, kterou by si v „normálním“ stavu za nic na světě nedaly. I tak vypadá těhotenství.

U mě se například vyvinula nepřekonatelná touha po hamburgerech. Jenže protože jsem, co jsem, nemohlo jít o jen tak nějaký burger. Oblíbila jsem si hotové mleté jehněčí se skopovým od Bioparku, co se dá šup šup opéct na pánvi a nebo taky perfektně ogrilovat. K tomu odpovídající opečená houska, zelené listy, rajče, cibule a domácí tatarka. Manžel překvapeně hledící na moji porci konstatoval, že tohle by do mě nikdy neřekl. Popravdě, já taky ne.

Jindy jsem zase naprosto proti zásadám, které uvádím v prvním článku Deníku T šla na ochutnávku vína (do Sklizeno, dala jsem si celkem asi 100 ml, fakt) a tam se nacpala zrajícím sýrem z Krasolesí. Pro klid duše jsem to všechno zajedla kváskovým chlebem a pak si druhý den koupila uzenou makrelu. Její maso jsem aplikovala na čerstvou pastu se šťávou a kůrou z citrónu společně s olivovým olejem, pepřem, rozetřeným česnekem, sekanou petrželkou a strouhaným parmezánem. Poznámky o nevhodnosti zrajících sýrů v těhotenství nebo snad případné nedostatečné tepelné úpravě makrely do kuchyně nejsou slyšet :)

Boloňské těstoviny pro těhule - suroviny

Obecně se ráda pohybuji v prostředí těstovin a v této škatulce v tomto období jednoznačně vedou těstoviny s fenyklem podle Jamieho Olivera. Ten naprosto jistě psal kuchařku Jamie`s 30-Minute Meals, když byla jeho žena těhotná. Příval fenyklových semínek mě v několika receptech upřímně překvapil. Jenže on je ten fenykl přitažlivý, má příznivý vliv na zažívání, eliminuje nadýmání a hodí se i do čaje třeba společně se semínky kmínu, nejen v těhotenství!

V receptu je použito mleté maso. Nekupujte to balené ve vaničce, ale raději zajděte k řezníkovi, vyberte si libovější kousky přímo u pultu a nechejte je rovnou pomlet. Jsem pro hovězí sekanou bez vepřového, ale ať si každý vybere, jak je mu libo.

Boloňské těstoviny nejen pro těhule

na 4 porce

450 g sekané (půl napůl hovězí s vepřovým masem, nebo jen hovězí dle libosti), plechovka loupaných rajčat (400 g) nebo oloupaná rajčata čerstvá, 4 jarní cibulky (lze nahradit pórkem), 70 g řapíkatého celeru, 70 g mrkve, 1 lžička fenyklových semínek, 1 lžička sušeného oregana (nebo 2 lžičky čersvých lístků), 4 stroužky česneku, sůl, 4 lžíce balsamikového octa, 500 g sušených těstovin penne nebo použijte těstoviny čerstvé, olivový olej, parmazán a bazalka na ozdobu

Boloňské těstoviny pro těhule

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Čerstvé těstoviny se vaří kratší dobu, obvykle kolem 3 minut. Slijte je a nechte si část vody, ve které se těstoviny vařily.
  2. Jarní cibulku, mrkev a celer očistěte. Nasekejte je na malé kostičky, cibuli na kolečka.
  3. Na pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej a krátce na něm orestujte cibulku, přidejte mrkev a celer a opět chvíli restujte.
  4. Orestovanou zeleninu vyjměte z pánve. Přilijte trochu oleje a na něm opečte mleté maso, osolte. Pak přidejte rajčata nakrájená na kousky a orestovanou zeleninu. Přihoďte rozdrcená semínka fenyklu a oregano. Přiveďte k varu. Pokud se vám bude zdát směs hustá, dolijte do pánve trochu vody, ve které se vařily těstoviny.
  5. Stáhněte plamen, zakryjte poklicí a nechte dusit asi 10 minut. Dochuťte balsamikovým octem a dosolte.
    Podávejte na talíři posypané hoblinami parmazánu a ozdobené bazalkou.

Na každou potíž lze vyzrát

Už během druhého trimestru můžete mít potíže se zácpou, protože se zpomaluje pohyb potravy střevem. Pomáhá (kromě procházek) strava s dostatečným obsahem vlákniny, což je obecně velmi žádoucí. Takže nezapomínejte na denní porci jablka, jezte dost zeleniny i ovoce a to vše prokládejte třeba otrubami, ovesnými vločkami, švestkami a nebo celozrnnými výrobky. Když to nebude stačit, podpořte se psylliem, ale nezapomeňte jej taky dostatečně zapít!

Knihy Bylinky pro děti a maminky a Bylinky z klášterní lékárny

Pitím ku zdraví

Pořád je důležité dostatečně pít, ať má mimino v čem plavat. Nejlépe čistou vodu. Jestli si nemůžete odpustit kávu, klidně si občas jednu dejte a mezitím vařte na sporáku kafe špaldové a neslaďte jej, jen po uvaření a přecezení zalijte sójovým mlékem s vanilkou, to vám nemůže nechutnat. Chutné je i Caro nebo klasická Melta.

Makový nápoj podle Alemari

Pro doplnění vápníku do sebe občas kopněte zásaditý makový nápoj podle Alemari. Dělali jsme jej na vařícím kurzu a potvrzuji, že jeho chuť je unikátní. Přitom stačí tak málo, mák a voda. Kdo mák miluje, bude nadšen.

Jak se to tedy s bylinami?

Kromě potravin uvedených v prvním článku Deníku T se hodí mít povědomí o bylinách a koření, které v těhotenství nemusí dělat dobře. Sílu bylin jsem si několikrát v praxi ověřila, s jejich pomocí se mi daří léčit kdejaké neduhy, mám proto vždy při ruce herbář. Pro maminky se mi zdá nejpraktičtější kniha Bylinky z klášterní lékárny, kde je obsažena i zvláštní kapitola, jak vyzrát na neduhy kojenců a batolat. Pro ty, co taky rádi něco pěstují a objevují v přírodě, jsou nezbytnou výbavou Bylinky pro děti a maminky.

Dala jsem si práci a vypsala seznam bylin a koření s možnými nežádoucími účinky.
Obsáhlejší přehled najdete na stránkách zde, ovšem více méně bez vysvětlivek, proč se daná rostlina vlastně nehodí.

Bylinky, které nejsou v těhotenství doporučeny:

  • aloe

Působí velmi razantně jako účiné projímadlo, zevně pak na spáleniny. Předávkování může způsobit překrvení břicha a pánve, podráždění ledvin. Nedoporučuje se tedy při hemeroidech, menstruaci, v těhotenství a při gynekologických potížích.

  • andělika lékařská

V těhotenství a při kojení je třeba dbát opatrnost, předávkování může vyvolat nespavost, bolest hlavy, svědění těla a zvýšené menstruační krvácení.

  • pelyněk pravý

Obsahuje jedovatý thujon, je schopen vyvolat potrat.

  • kasie úzkolistá i sennová

Může vyvolat křeče žaludku a střev, koliku.

  • skořice

Podporuje činnost dělohy, takže se může hodit, ale až při porodu.

  • hořec žlutý

Nehodí se podávat v prvním trimestru.

  • kořen a nať petržele

Zvyšuje napětí hladkého svalstva dělohy, střev a močového měchýře. V těhotenství, při kojení a pro malé děti je třeba dbát nejvyšší opatrnosti, Janča a Zentrich v herbáři uváději, že by ji uvedené okruhy lidí neměli užívat vůbec.

  • ricinový olej (ricin – skočec obecný)

Semena jsou vysoce toxická, olej svařením s vodou ztrácí jedovatost. Přesto není vůbec vhodný pro těhotné a děti do 12 let.

  • rozmarýn lékařský

Silice ani víno nejsou vhodné v těhotenství. Podporuje prokrvení.

  • čaj z vrbové kůry

Není vhodný v těhotenství. Vrbová kůra je především analgetikum-antipyretikum.

  • silice a extrakty šalvěje

Odvar ze šalvěje je poměrně neškodný, protože toxická část silice varem vyprchá.

  • kostival lékařský

Povzbuzuje prokrvení, neužívat v těhotenství, při kojení ani pro děti.

  • tymiánová silice

Není doporučena, protože terapeutické dávky hraničí s toxickými a může dojít k poškození červených krvinek a ledvinových klubíček.

  • podběl obecný

Samostatně podávaný není vhodný pro těhotné, kojící a děti. Neužíváme v žádném případě čerstvé.

  • drmek obecný

V empirickém léčitelství se používá pro odstavení kojence. Není tedy vhodný při kojení a a ni v těhotenství.

  • máta peprná

Působí jako mírné anestetikum, pozor na alergii na mentol, zvláště děti jsou velmi citlivé.

  • majoránka zahradní

V nadměrném množství může působit omamně, vyvolává překrvení pánevních orgánů.

  • mateřídouška obecná

Je schopna nežádoucím způsobem ovlivnit činnost štítné žlázy.

  • šafrán setý

Je schopen vyvolat překrvení vnitřních orgánů.

Co vlastně můžete?

Možná je jednodušší vědět, čeho si můžete dopřát bez obav. Celkem v pohodě je heřmánek. Pomáhá jeho inhalace při dýchacích potížích a bolestech v krku (dvě lžíce zalít litrem vroucí vody, pod ručníkem inhalovat). Na žaludek je fajn ve formě čaje – 1 lžička sušených květů na hrnek vroucí vody, 10 minut luhovat zakryté, pak slít.

Na uklidnění a lepší spánek je dobrá meduňka a obávat se nemusíte ani jablečného čaje. Ten já dělám ze slupek zalitých vroucí vodou. Když je namícháte se zmiňovaným fenyklem, je to docela fajn pití. Stejně tak čaj z květů růže nemá žádné vedlejší účinky.

Bez problémů mohou těhotné a kojící ženy užívat také měsíček lékařský (hodí se zejména ve formě mastí na suchou pleť a hemeroidy) a sléz lesní (především při kašli spolu s jitrocelem). Báječný je také olej se slézem na těhotenský pupík, co prodává dm drogerie.

K doplnění potřebných vitamínů poslouží dobře rakytník a aronie (kompot, džem, čaj), u kterého také nejsou známy žádné kontraidikace.

Končí druhý trimestr, tedy období od 14. do konce 26. týdne těhotenství. Na nohách se vám můžou objevovat otoky a taky třeba občas cítíte pálení žáhy. Co s tím a jak se připravit na porod a kojení si povíme v posledním dílu, zhluboka se nadechněte, čeká vás cílová rovinka a 3. trimestr!

* 1. díl: Deník T: co (jak) chutná v těhotenství aneb 1. trimestr na rybičkách a mátě *
* 3. díl: Deník T: 3. trimestr se železem a kaprem *

Všechna doporučení v textu uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury (Bylinky pro děti a maminky, Herbář Janča a Zentrich, Vzhůru do jináče, uLékaře.cz, maminkám.cz). Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s nemocí v těhotenství. Aplikace výše uvedeného záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků a bylinek doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Recepty, které se hodí v těhotenství:
Mořský vlk s brambory, glazovanou mrkví a rukolouMořský vlk podle Mánka Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Můj nejmilejší cheesecakeMůj nejmilejší cheesecake

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>