Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Mořský vlk podle Mánka

Mořský vlk pečený

Čas od času se mi v rybárně podaří natrefit na čerstvou rybu, co jsem ji doma na talíři ještě neměla. Naposledy se mým úlovkem stal mořčák chutný, co jej znáte spíše pod názvem mořský vlk.

Pro inspiraci co s vlkem jsem si zašla, jak už je mou hezkou tradicí, do Mánkova rybího restaurantu. Ale to až potom, co jsem si mořčáka řádně progůglila, abych se obratem vrátila zpět k Mánkově doporučované úpravě v troubě a na bramborách. O kvalitách jeho blogu nemůže být pochyb 😉

Původ vlka

Mořčák evropský nebo chutný (Dicentrarchus labrax nebo Morone labrax) je dravá mořská ostnoploutvá ryba (pozor na PICHLAVÉ PLOUTVE při čištění), žijící ve vodách od pobřeží jižního Norska až po Senegal. Je rozšířený v celém Středozemním, a také v Černém moři. V oblasti Středozemního moře se vyskytuje velké množství umělých chovů, bez nich by se poptávku po tomto chutném mase zřejmě nepodařilo uspokojit. I u nás patří mořský vlk mezi jedny z nejlepších a nejoblíbenějších mořských ryb.

Jeho bílé, velmi jemné a aromatické maso obsahuje malé množství kostí, je tedy vhodný i pro děti, když jim masíčko před konzumací řádně prohlídnete :) Navíc je vážně lahodný. Hodí se ke smažení či pečení vcelku, ale i filetovaný. Můžete jej opéct třeba na grilu.

Nejlépe v zimě a do kila

Mořčák chutný je na trhu dostupný po celý rok, ale podobně jako ostatní mořské ryby chutná nejlépe v zimních měsících. Krásný přehled jeho názvu v cizím jazyce nabízí web společnosti Nordsee. V němčině jej identifikujete jako Wolfsbarsch, v angličtině jako Sea bass, ve francouzštině jako Loup de Mer, ve španělštině jako Lubina a italové jej nazývají Spigola.

Nejlépe je vybírat velikost ryby zhruba kolem jednoho kilogramu, takový je prý nejchutnější. My měli dva kousky, každý kolem půl kila a chutný byl tak jako tak. Cena mořského vlka se pohybuje kolem 250 až 350 korun za kilogram. Maso obsahuje zhruba 19 % bílkovin a 2,5 % tuku. Prahnete-li po informacích, podrobnější popis nabízí cerstveryby.cz.

Já Mánkův recept lehce upravila a doladila. Takže vzhůru na vlka!

Mořský vlk na bramborách s glazovanou mrkví a rukolou

2 celé mořské vlky vykuchané, 2 středně velké mrkve, 4 brambory, 3 lžíce bílého vína, trocha javorového sirupu, olivový olej, máslo, sůl, 2 stroužky česneku na plátky + další 2 stroužky utřené se solí, hrst sekané petrželové natě

Mořský vlk pečený

Postup:
  1. Rybu zbavte šupin. Když tak učiníte pod vodou, nebudou šupiny létat všude kolem.
  2. Po stranách každou rybu třikrát nařízněte – podrobný fotonávod uvádí Mánek tady.
  3. Do zářezů a dovnitř ryby vetřete sůl, na plátky nakrájené dva stroužky česneku a petrželku.
  4. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na 3 mm silné plátky, ty rozložte do olejem vymazaného pekáče na dno. Na brambory rozetřete česnek utřený se solí a vše ještě osolte.
  5. Nahoru položte ryby a na každou rybu dva plátky másla. Nakonec rybky zakápněte olivovým olejem a dejte péct horkovzdušně na 170 stupňů Celsia 25 až 30 minut.
  6. Pak odkryjte, ryby otočte a pečte ještě 10 minut.
  7. Mezitím očistěte mrkev a nakrájejte ji na špalíčky. Ty vhoďte na 7 minut do vroucí vody, vyjměte a hned ponořte do studené vody. Rozpalte nepřilnavou pánev, vlijte do ní 3 lžíce vína a trochu javorového sirupu, přidejte mrkve a opékejte, až tekutina zhoustne a obalí mrkev.
  8. Rybu podávejte na talíři s pečenými brambory, glazovanou mrkví a rukolou, kterou zakápněte balsamikovým přelivem.
Mohlo by vás zajímat:

5 komentářů k Mořský vlk podle Mánka

  • avatar Kuk

    Na pánvi na másle s kapkou oliv. oleje lehce obalené v mouce :-)

  • Aleši, to mě těší :) Já vlka dělám taky ještě v troubě zabaleného v pečícím papíru a taky paráda.

  • avatar Aleš Hruška

    Dojedl jsem tuto rybku před pár minutami a musím říct, že tak dobře jsem si na rybě dlouho nepochutnal. Rybu jsem si koupil v obchodním řetězci Globus. Ryba měla velmi jemné bílé maso s malým obsahem kostí. Tento recept dodá rybě 100% šmrnc. Nebál jsem se více osolit rybu. Máslo jsem vložil i dovnitř do ryby. A o 10 minut déle péct a na konci jsem zesílil troubu na 225 stupňů, aby byla rybka na povrchu křupavá.
    Vřele všem doporučuji a přeji Vám dobrou chuť :-).

  • No, to právě teď ani nemám. Ale rybárna je vcelku v poho 😉

  • Jestli máš možnost, tak zkus Makro – to je na čerstvé ryby ideální.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>