Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Deník T: 3. trimestr se železem a kaprem

Výživa v těhotenství

Nejkulatější období. Řešíte výbavu pro dítě, jak dofunět na nákup a co do porodnice. Taky co do pusy. A od toho jsem tady já. Radím, vyrazte na kapra, dejte si ricottu a mlsejte sušené fíky a dýňová semena.

Pro třetí trimestr je charakteristické plusové železo a mínusový hořčík. Tedy, od 36. týdne je záhodno vysadit užívání hořčíku, pokud jste jej papali v tabletách a naopak obvykle přichází polykání tablet železa. To vám případně doporučí doktor na základě krevního obrazu.

Dostatek železa

je nezbytný pro normální průběh těhotenství, jeho nedostatek se objevuje až u 50% těhotných a zvyšuje pravděpodobnost nízké porodní váhy plodu a předčasného porodu. Dostatečný přísun pomáhá proti porodním křečím a bolestem a zlepšuje poporodní rekonvalescenci. Doporučená denní dávka pro těhotné je cca 15 mg. Dávkování však musí být pod lékařskou kontrolou.

Vstřebávání železa v organismu zvyšuje vitamín C a naopak blokuje tanin v černém čaji a kofein v kávě a coca-cole. Nejvíce železa obsahují – světe div se – dýňová semínka (11,2 mg na 100 g) a pak třeba sezam, sušené broskve a fíky, žloutek nebo špenát.

Když si ráno dáte skleničku ovocné šťávy a potom domácí müsli, docela dobře se železitě najíte. Hodí se taky osladit čaj (ne horký) rakytníkovým sirupem nebo si můžete čerstvé ovoce do musli klidně zamíchat.

Domácí musli

Já to svoje müsli míchám z jemných ovesných vloček s klíčky, přidávám dýňová, lněná a slunečnicová semena, goji, rozinky, případně jiné pokrájené sušené ovoce, trochu jablečné vlákniny a pšeničných otrub. To vše pak sypu do misky a zalívám ovesným či sójovým nápojem (taky domácí výroby, ale o tom někdy příště).

Čaje pro lepší porod

Ke konci těhotenství – asi 2 týdny před plánovaným porodem je možné začít popíjet čaje z bylinek, které podporují děložní stahy a další, které podporují tvorbu mateřského mléka.

Stahy děložní podporují například listy maliníku (čaj) a skořice (čaj, aromalampička), kontryhel a mateřídouška (tyto dva jsou vhodné také v období šestinedělí pro regeneraci mateřského organismu).
Doporučují se také semena lnu setého (lžička denně) s dostatečným množstvím tekutin pro úpravu stolice nebo lžička olivového oleje.
Pravidelné pití LNĚNÉHO ODVARU ve druhé půlce těhotenství je prospěšné pro hladký průběh porodu. Slizovité látky ze lnu uvolňují a dodávají pružnost pánevním vazům, příznivě upravují sliznici střeva a po porodu přispívají k nastartování tvorby mléka:

2 lžičky rozdrcených semen povaříme krátce v hrnku vody a necháme 10 minut stát. Pijeme vlažné 2-3 šálky denně nebo přidáme do kaše – funguje i jako šetrné projímadlo pro děti. Nebo 2 lžíce opraného semene povaříme v 0,5 l vody 5-10 minut. Přecedíme a pijeme 2 šálky denně.

Jeden šálek z listu maliníku denně se doporučuje v posledních týdnech těhotenství, maliník údajně zkracuje a ulehčuje porod. Nesmí se ale užívat v časném stádiu těhotenství. Maliník je adaptabilní, podle potřeby buď dělohu stimuluje nebo uvolňuje. Nemá žádné vedlejší účinky. Také list jahodníku je vhodný ke konci těhotenství, zvlášť v horkých letních dnech dokáže osvěžit.

Vápníková svačina

K tomu si nachystejte vápníkovou sváču v podobě pomazánky z ricotty. Ředkvičku klidně nahraďte kedlubnou.

120 g ricotty, 40 g brynzy, 40 g na kousíčky nasekaných ředkviček, sůl, čerstvě mletý pepř, pažitka a bylinky dle libosti, rozdrcený stroužek česneku nebo nasekaný česnek medvědí, pár kapek vinného octa

Všechny suroviny smícháme a necháme v chladu odležet. Podáváme s oblíbeným pečivem.

Pomazánka z ricotty

Pro podporu tvorby mateřského mléka existují různými firmami připravené tzv. „laktační čaje“, které obsahují směsi bylin (fenykl, anýz, arnie, kmín, kopr – plod, jestřabina lékařská, mateřídouška, kopřiva, heřmánek, sporýš – nať, některé obsahují navíc smetanku lékařskou, kořen lopuchu, bazalku). Tyto čaje (některé jejich komponenty) navíc pozitivně ovlivňují nadýmání. Čaje se doporučují pít teplé či vychlazené a neslazené asi tři šálky denně.

Pak už jen nachystat svačinu do porodnice a dodržovat pitný režim – třeba pomocí čaje z maliníku. Do porodní tašky si dejte sušené ovoce, oblíbené sušenky a kvalitní čokoládu – to vše může posloužit jako dobrý zdroj energie při vyčerpávajícím porodu.

Jdete do finále, třetí trimestr se počítá od 27. týdne těhotenství do konce, tedy do porodu. Ten může fakticky nastat kdykoliv (to vám nepřeju), regulérně pak od 38. do 42. týdne. Víc už neřeknu, další těhu recepty (včetně mé těhotné maličkosti) si nalistujte v červencovém Apetitu. Bude třeba zmiňovaný kapr na kopru, taky limča proti nevolnosti a sladká ovocná bublanina.

Milé nastavající maminky, hodně štěstí!

* Deník T: co (jak) chutná v těhotenství aneb 1. trimestr na rybičkách a mátě
* Deník T: 2. trimestr na bylinách a těstovinách

Všechna doporučení v textu uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury (Bylinky pro děti a maminky, Herbář Janča a Zentrich, Vzhůru do jináče, uLékaře.cz, maminkám.cz). Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s nemocí v těhotenství. Aplikace výše uvedeného záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků a bylinek doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Recepty, které se hodí v těhotenství:
Mořský vlk s brambory, glazovanou mrkví a rukolouMořský vlk podle Mánka Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Můj nejmilejší cheesecakeMůj nejmilejší cheesecake

3 komentářů k Deník T: 3. trimestr se železem a kaprem

  • avatar Evka

    to Kateřina: Příspěvek je tři roky starý a já věřím, že i autorka už je v současnosti někde jinde, protože se ta osvěta stále posouvá ( třeba věhlasná http://www.margit.cz/) a za to můžeme být vděční. Prohlásit mléko a maso za „normální“ mi připadá stejně úsměvné jako například je prohlásit za „morální“rozuměj eticky a ekologický získané a nebo tělu prospěšné. Such fun! Já za články moc děkuji, pro mne tam nic exotického ani těžko dostupného není a momentálně v prvním trimestru hledám co výživově hodnotného a v těhu „dovoleného“ zvládnu do sebe dostat bez protestů žaludku a jak to asi bude v dalších měsících pokračovat…. Hodně štěstí i ostatním hledajícím :-)

  • Každý máme svoji pravdu. Důležité je, že jste s tou svojí spokojená a zdravá. Tak to má být. Ať se daří i nadále!

  • avatar Katerina

    dobry den, nejvice zeleza se vstreba z – svete div se – masa. hlavne cerveneho. nevim, proc porad koluji ty moderni bludy o zeleze ve spenatu (chyba desetinne carky), dynovych seminkach (ty mozna obsahuji zinek, zeleza ani moc ne) anebo ostatnich raw zdrojich, ktere vetsine lidi ani nechutnaji, navic nejsou ani dostupne, ani uplne zdrave. domaci musli je zdrojem plisni (ovesne vlocky jsou velmi vyzivne i pro ne) a je tezko stravitelne. nechapu, proc zalevat cokoli obilnou breckou, kdyz mame snadno dostupne opravdove mleko – alergii na mleko nema kazdy druhy. proc tak prekombinovavat? proc tolik letet na ruzne modni nesmysly? tehotna zenska nepotrebuje neco specialniho, potrebuje snadno stravitelne vyzivne jidlo. normalni jidlo. tady na strankach vidim jen malo normalniho. jedine, ceho se ma tehotna vyvarovat, je alkohol a takove pochoutky, jako plisnove syry a syrove maso. a mozna nektere byliny (radsi). jinak fakt neni nutne nad tim kouzlit.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>