Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Špenátový koláč a trocha teorie

Špenát

Zelenou, zelenou, tu já mám nejradši… na talíři. Nepropásněte jarní špenátovou smršť, nejlepší jsou totiž mladé špenáty (nejlépe vyseté brzy z jara), do koláče jako dělané.

Do koláče, do pomazánky, do polévky, na salát nebo do knedlíčků. Tam všude se špenátem uspějete. Když jej navíc sklidíte v mladé fázi a brzy ráno, ušetříte nějaké to procento dusičnanů. Na talíři pak čerstvý hýří hlavně vitamínem C a E a taky draslíkem a vápníkem.

Špenát má nízkou energetickou hodnotu (110 kJ/100g) zato vysoký obsah vody (92g/100g). Prý podporuje krvetvorbu, prospívá srdci a zlepšuje činnost štítné žlázy. Nemají jej konzumovat lidé s močovými kameny – pro jeho obsah kyseliny šťavelové, která je nejvyšší ve starších listech.

Se železem a s majonézou

Je užitečným zdrojem kyseliny listové, která je doporučována těhotným ženám jako prevence rozštěpu páteře u dětí. O tom, že byl dlouho považován za nejlepší ZDROJ ŽELEZA kvůli omylu s desetinnou čárkou na nesprávném místě snad už všichni ví. Pro doplnění železa chroupejte raději dýňová semena, která se mimochodem bezvadně hodí i do toho mého jednoduchého špenátového salátu (když je trochu nasekáte).

Čerstvý špenát miluji jen tak na chlebu s kusem pečeného masa a majonézou nebo z něj míchám jednoduchý zelený salát – řepkový olej, jablečný ocet, sůl, trocha moučkového cukru, zelené listy.
Při špenátové tepelné úpravě nedám dopustit na koláč a taky knedlíčky z ricotty a špenátu nejsou k zahození. Do koláče lze použít i kupované listové těsto – to když spěchám, jinak preferuji doma dělaný koláčový základ. Listové těsto v tomto případě docela rychle nasákne a je pak nepříjemně měkké.

Špenátový koláč

do koláčové formy o průměru 26 cm

Těsto: 150 g hladké mouky (půl špaldové, půl pšeničné bílé), 90 g studeného másla, 90 g výrazného strouhaného tvrdého sýra (Ementál, Radamer,…), 3 lžíce studené vody
Náplň: několik hrstí čerstvých listů špenátu, 200 g hustého bílého jogurtu, 150 g kysané smetany, asi 3 vrchovaté lžíce strouhaného parmezánu, 1 vejce, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, prolisovaný stroužek česneku, sůl

Špenátový koláč

  • Suroviny na těsto smíchejte rukama a vytvořte kompaktní hmotu. Tu zabalte do sáčku a dejte na 30 minut do lednice.
  • Zapněte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte formu máslem a udělejte na ni místo v mrazáku. Těsto vyjměte z lednice, rukama natlačte do formy tak, abyste vytvořili celistvý povrch a dejte na 5 minut do mrazáku.
  • Suroviny na náplň smíchejte dohromady.
  • Formu s těstem z mrazáku vyjměte, propíchejte vidličkou a dejte do trouby předpéct na 15 minut.
  • Pak na těsto nalijte připravenou náplň a pečte zhruba 25 minut. Já měla zapnuté spodní i vrchní pečení.
  • K podávání se hodí suché bílé víno a klidně k tomu připojte váš oblíbený salátek. Konzumujte vychladlé, nedoporučuji ohřívat.

Koláč zmizel rychle (taky díky návštěvě), takže na focení byl k dispozici už jen jeden kousek.

Až si špenát přinesete ze zahrady/z trhu domů, pamatujte na:

– důkladné omytí a osušení
– odstranění stonků s žebrem
– preferenci hrubého nakrájení před mixováním
– skladování ve vzduchotěsné nádobě v lednici

Mohlo by vás zajímat:
Tuřínový závinTuřínový závin Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovým pudinkem Rebarborový crumble s kokosem a pudinkem Chřestový slaný koláčChřestový koláč

5 komentářů k Špenátový koláč a trocha teorie

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>