Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Potopí se Noem Arch?

Interiér Noem Arch

Původní koncept restaurace Noem Arch má na svědomí Roman Hadrbolec. Kuchař, který vařil na věhlasné lodi a několika světovým celebritám, poté se vrátil zpět do vlasti a mimo jiné vydal kuchařku. Romanova Noem Arch gastronomie slibovala vyváženost a rozmanitost chutí s použitím čerstvých surovin. A jak je to ve skutečnosti?

Restaurace Noem Arch je byla první restaurací Romanova konceptu v ČR. Jako součást nově vybudovaného Design Hotelu Brno poblíž nákupního centra Tesco Královo Pole byla otevřena v lednu roku 2008 a slibovala euro-asijskou fúzi. Reakce hostů byly rozmanité, stejně jako pořádané akce. Jednu hmyzí si vzal na mušku pan Kolíček.

Na parkovišti u restaurace ještě nedávno vítal hosty Romanův plakát. Servírované pokrmy přitom jeho rukopis postrádaly. Kdo zapátral na jeho stránkách, dozvěděl se, že původní koncept dostal s krizí na frak, asijské variace vystřídal italský a francouzský šmrnc a Roman se v tichosti z kuchyně Noem Arch vytratil. A to už před několika měsíci. S Romanem jsem nedávno hovořila o Noem Arch i jeho aktivitách. Rozhovor s ním budu publikovat co nevidět (na blogu i FoodLife).

Lépe a radostněji?

Inspirace Asií se v menu Noem Arch stále nezapře. A-la carte nabízí například Bo Luc Lac nebo hovězí steak s wasabi polentou. My k obědu vybrali jednoduchý kuřecí vývar s domácími ravioli a zeleninou julienne. Ten se stal dokonalým hned poté, co jsme ravioli lžící rozkrojili a jejich obsah pěkně s vývarem promíchali. Čekala nás vyladěná chuť bylinek, vývaru a zeleniny. S tou je však díky její úpravě (julienne) poněkud obtížnější manipulace. Alespoň já měla s příliš dlouhými nudličkami a jejich decentním přesunem lžící z vývaru do úst docela problém.

Kuřecí vývar s domácími ravioli a zeleninou julienne

Kuřecí vývar s domácími ravioli a zeleninou julienne

Pozorností podniku pro tento den byl lanýž z kozího sýra (a pěkné dávky slunenčnicových semínek) s rukolou. Velmi vydařená kombinace.

Lanýž z kozího sýra s rukolou

Lanýž z kozího sýra s rukolou

Hlavní chod v podobě lososa z teriyaki glazurou, restovanou asijskou zeleninou (zase julienne) a singapurskými nudlemi byl celý poplatný Asii (kombinaci tleskám!), ale doslova se topil v solné lázni. Slaná teriyaki a zřejmě vydatně osójované singapurské nudle nevybíravě překryly jinak skvělou chuť lososa a degradovaly celý pokrm na čínskou bistro úroveň. Nic proti česko-čínskému bistru. Tam však nepůjdete pro gastronomický zážitek. Ani jinak na pohled lahodící Penne Arabiata s drcenými rajčaty, šalotkou, chilli a hoblinkami parmezánu nebyly slané lázně ušetřeny. Panu kuchaři asi ujela ruka. A nám se zvedla spotřeba vody.

Steak z lososa s teriyaki glazurou podávaný s restovanou asijskou zeleninou a singapurskými nudlemi

Steak z lososa s teriyaki glazurou podávaný s restovanou asijskou zeleninou a singapurskými nudlemi

Penne Arabiata s drcenými rajčaty, šalotkou, chilli a hoblinkami parmezánu

Penne Arabiata s drcenými rajčaty, šalotkou, chilli a hoblinkami parmezánu

Povedený byl míchaný listový salát podávaný s piniovými oříšky, sluncem sušenými rajčaty, parmezánovými chipsy a pommery vinaigrete a celému obědu jasně dominoval horký čokoládový dortík s hruškovým sorbetem a lanýžem z bílé čokolády. Svoji na dezerty vyhlášenou pověst si Noem Arch vskutku zaslouží.

Míchaný listový salát podávaný s piniovými oříšky, sluncem sušenými rajčaty, parmezánovými chipsy a pommery vinaigrete

Míchaný listový salát podávaný s piniovými oříšky, sluncem sušenými rajčaty, parmezánovými chipsy a pommery vinaigrete

Horký čokoládový dortík s hruškovým sorbetem a lanýžem z bílé čokolády

Horký čokoládový dortík s hruškovým sorbetem a lanýžem z bílé čokolády

Sladkosti tu má pod palcem hmyzí kuchař Petr Ocknecht. Tedy měl. Stejně jako většina původního týmu Romana Hadrbolce, i on Noem Arch opouští. Skoro se zdá, že z potápějící se lodi všichni prchají. Na rozdíl od té biblické. Je totiž kam vystoupit, potopa se nekoná. Místo ní tu ovšem máme krizi. A ta Noem Arch možná pokoří.

6 komentářů k Potopí se Noem Arch?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>