Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jak (co) jíst v těhotenství

Věřuška v těhotenství

Takto jsem se rozšoupla v aktuálním Apetitu. Oteklá žlutá těhule je už měsíc minulostí. Oči mám teď do ruda z nevyspání, ale to štěstí v postýlce za to stojí. Přesto stále vařím, a vy se můžete kouknout co.

Posledních 14 dní jsem si (kromě péče o potomky) střihla zátěžový test nové kuchyně a taky odloučení od počítače. Obojí proběhlo bez závažnějších komplikací. Přiznávám, že internetu jsem se nemohla dočkat. Ale tak nějak neplánovaně jsem místo ťukání do klávesnice dva týdny vařila a pekla, táče, knedlíky, těstoviny na všemožné způsoby (u toho dvakrát s červenou řepou), polívky, kuřata a tak.

Po tom všem mi včera moje prvorozená po zasednutí k počítači tradičně vlezla za krk, koukala do Apetitu na moje recepty a komentovala je slovy: mami, zapomeň na červenou řepu, tu já NEMÁM ráda. Dobře, možná jsem to poslední dobou s řepou přeháněla, ale až ochutnáte kapra s koprem a červenou řepou (recept v právě v Apetitu 08/2012), třeba mi dáte za pravdu, že tahle zelenina na stůl patří častěji, než ji to obvykle dovolíme.

K těstovinám se semínky fenyklu jsem se inspirovala u Jamieho Olivera a do článku propašovala taky zásaditý makový nápoj podle Alemari (www.varimezdrave.cz). O některých dalších pochoutkách jsem tu už psala, tady je třeba vláčná bublanina.

Obsáhlejší těhotenské zápisky jsem si vedla tady na blogu jako Deník T. Všechno je ke čtení rozdělené typicky do třech částí podle trimestrů:
1. trimestr na rybičkách a mátě
2. trimestr na bylinách a těstovinách
3. trimestr se železem a kaprem.

Nuže, miminkům zdar!

* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *
Mohlo by vás zajímat:
Tuřínový závinBanánová zmrzka s mákem za 5 minut Meruňkové knedlíkyCelozrnné meruňkové knedlíky Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou

7 komentářů k Jak (co) jíst v těhotenství

  • avatar Weeruschka

    Moc a moc gratuluji k miminku, ráda čtu vaše stránky i v Apetitu, který odebírám od samotného začátku, přeji miminku i Vám hlavně hodně zdraví a ať mu chutná :-)

  • Nelo, děkuji a především přeji, ať vše probíhá v pořádku! Pro teď v rychlosti: zkuste klidně ten recept na těstoviny s fenyklem, akorát použijte špagety a uvařte je opravdu na tvrdý skus – čím více budou al dente, tím menší mají glykemický index. Ke slazení používejte Glukopur, případně agávový sirup (k dostání třeba v dm drogerii). Hlavně se vyhněte umělým sladidlům, co to půjde, pro tělo to není žádná dobrota. Ládujte se zeleninou, ovocem (s banány opatrně) a bílkovinami.
    Pokusím se na toto téma zaměřit a dodat nějaké konkrétní receptíky. Tak zatím držím palce!

  • avatar Nela

    Dobrý večer,
    i já se připojuji ke gratulacím…ať se daří Vám oběma!

    Já jsem téměř na úplném začátku, takže mám celé čekací období před sebou.
    Bohužel se zároveň s tím přišlo na to, že mám diabetes. Najít recepty nebo zdroj, kterého se držet jako těhotná diabetička, není vůbec snadné – vařit podle diabetické kuchařky (ale co umělá sladidla?)? Nebo pro těhotné s vynecháním rychlých cukrů?

    Prostě bych se ráda zeptala, nemáte-li nějaké tipy nebo recepty, které by se daly použít…

    Předem děkuji na případnou odpověď a přeji krásné dny!

  • Petro, díky za gratulaci :) Receptíky klidně můžete i při kojení. Časem dám dohromady ještě něco dalšího, když bude synek stále tak hodný :) Jinak na prdík moc dobře fungují probiotické kapičky BioGaia. Už jsme to tady někde v komentářích probírali, jsou skutečně moc dobré, ale ne moc levné. Levněji je lze pořídit třeba v lékárnách na Slovensku či Polsku, pokud máte možnost. Tak ať se daří!

  • avatar Petra

    Dobrý den Věruško, moc gratuluji k miminku, i mě od začátku července v postýlce oddychuje 4. přírůstek se jménem Vojtíšek… Bohužel jsem na článečky narazila až teď kdy je po všem a tudíž nemám plný pupík miminka.. nicméně některé receptíky využiji i teď kdy kojím.. proto bych ocenila nějaké rady a recepty pro kojící mamči, protože mám pocit že pomalu nesmím jíst vůbec nic abych tím neubližovala synkovi (neskutečně trpí na prdíky a nadýmá ho snad i to že dýchám :D).

  • Martino, děkuji za gratulaci :)

  • MIlá Věruško, gratuluji k narozeni miminka. Je to nádherný pocit, když najednou to něco v břišku, je najednou někdo, kdo spinká v postýlce vedle vás.

    Ten kapr mě hodně zaujal, takže jak se naskytne vhodná příležitost, tak vyzkouším. I s tou červenou řepou, protože ji mám hooodně ráda.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>