I tady se můžeme sejít…

Tisk článku Tisk článku

Meruňkové knedlíky pro všechny jedlíky

Meruňkové knedlíky

Už jste si letos dali meruňkové knedle? Pěkně s tvarohem, hromadou cukru a polité máslem? Ještě ne? Tak to si pospěšte. Nezbývá moc času, než ze stromu spadne poslední meruňka. Poctivou českou knedlíkovou bombu jednou za rok nelze přece vynechat!

Knedlíky obecně nejsou zrovna dietní záležitostí. O zdravé výživě raději pomlčme. Jenže já si nemohla pomoct, abych se z nich nepokusila vykřesat alespoň záblesk zdravějšího lokálního oběda.
Ano, opět hraje roli celozrnná mouka, tmavý cukr a dědovo vejce. Na scéně můžete od domácího tvarohu společně s meruňkami z naší zahrádky očekávat strhující představení. A co víc, meruňky mají díky vysokému obsahu ß-karotenu posilující efekt na vlasy, nehty a pokožku. Ejhle, rázem máme z meruňkových knedlíků skoro zdravý oběd.

Meruňkové kynuté knedlíky

množství pro 4 osoby
Suroviny na těsto:

500 g polohrubé mouky (nebo pšeničné celozrnné jemně mleté), 1
polévková lžíce hladké bílé mouky, 325 ml vlažného mléka, 15 g droždí, 1 lžička cukru krupice
(i tmavého), 1 vejce pokojové teploty, špetka soli
Náplň: asi 300 g meruněk
Při podávání: balení měkkého tučného tvarohu, moučkový cukr, rozpuštěné
máslo

Meruňkové knedlíky

  1. Droždí utřete s jednou čajovou lžičkou cukru krupice do kašičky, přidejte jednu lžíci hladké mouky, přilijte vlažné mléko, dobře promíchejte a nechejte zakryté utěrkou při pokojové teplotě vzejít kvásek. Trvá to asi 20 minut.
  2. Mouku, špetku soli a vejce smíchejte s kváskem a vypracujte těsto, které se nebude lepit. V případě potřeby přidejte trošku polohrubé mouky. Těsto v míse zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout asi hodinu, až hmota zdvojnásobí svůj objem.
  3. Z těsta rukou odkrajujte tlusté placky, do jejichž středu vkládejte meruňky (celou nebo jenom půlku) a tvořte knedlíky. Do středu meruňky můžete ještě nasypat lžičku krupicového cukru, pokud je ovoce kyselejší.
  4. Knedlíky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte pod poklící asi 5 minut. Pak poklici sejměte, knedlíky otočte a vařte ještě 3 minuty odkryté.
  5. Hotové knedlíky vyjměte a propíchejte vidličkou. Podávejte posypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité trochou rozpuštěného másla.

 

Letos se na jižní Moravě urodilo meruněk dost. Bedny se pod oranžovou tíhou prohýbaly už v půli července a kdo chtěl meruňky zavařovat, neměl se sháněním surovin problém.  Pro děti, co čerstvé ovoce přece jenom neradi, radím tohle želé. U nás doma je hitem. Dokážeme jej spořádat hromady.



3 komentářů k Meruňkové knedlíky pro všechny jedlíky

  • Tak to radši ty meruňky, já borůvky nerada (holt i tací se najdou). Ale o víkendu jedeme k babičce, která vypěstuje snad cokoliv, tak ještě uvidíme, jaké budeme mít knedlíky, ale rozhodně je vyzkouším.

  • A nebo můžeš zkusit borůvky. Ještě teď jsou k mání vlastnoručním sběrem třeba na Vysočině :)

  • Jelikož jsem taky trochu blázen (okolí se domnívá, že trochu více) do zdravé vyživy, celozrnné knedlíčky opravdu vítám. Třtinový cukr a vajíčka od domácích slepiček by také byla, jen pro ty meruňky budu muset do obchodu nebo raději na trh :-)