Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Meruňková

Bublanina z meruněk

Když na stromě v naší zahradě dozrají první meruňky, začíná oranžová bitva. Obligátní (a počertech dobrý) džem a zavařeninu tradičně zvládá moje maminka. Já si v kuchyni vychutnávám meruňky z jiného pohledu.

Mám vypozorováno, že u dospěláků naprosto s přehledem vede tepelná úprava, zatímco děti zbožňují zmrzlou podobu. Dovedla jsem k dokonalosti naše víkendové ranní palačinky, lívance a trhance v momentě, kdy se mi povedlo je servírovat s ještě teplými rozvařenými a oslazenými meruňkami. Když k tomu rozvar zahustíte trochou kuzu a přihodíte třeba pár borůvek, dotknete se lehce nebe. Nekecám. Kdo holduje mléčným výrobkům, volí k tomu jeden kysaný a šiknou se i bylinky.

post

Meruňkový rozvar

Meruňky v libovolném množství dejte do patřičně velkého hrnce, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Oslaďte a vařte. Jakmile se meruňky rozpadají, máte hotovo. Ke konci vaření můžete přidat trochu škrobu kuzu, který předem rozpusťte v troše studené vody. Postupujete podobně, jako když vaříte žahour z borůvek.

Trhanec na obrázku vyrobíte ze 2 žloutků prošlehaných se špetkou soli a 250 ml mléka. K tomu přisypete postupně 150 g polohrubé mouky (funguje i smíchaná se špaldovou hladkou) a přidejte nasekanou mátu nebo meduňku. Nakonec do těsta lehce vmíchejte sníh ze 2 bílků a lžíce cukru. Pečte na rozpálené vymazané pánvi po obou stranách dozlatova. Za recept vděčím redakci Apetitu.

Zmrzlá paráda

Ani v jednom z mrazáků, co vlastníme nesmí v létě chybět meruňkový ledňák. Dělám jej jednoduše zase z povařených meruněk, vychládlých, oslazených a smíchaných s jogurtem nebo klidně i bez jogurtu. Směs plním do tvořítek na ledňáky a před podáváním náležitě zamrazím. Zbytek čerstvých meruněk nasáčkuji do mrazáku v dávkách tak akorát na zmrzku. Když pak dorazí návštěva, zmrzlé, oslazené meruně rozmixuji s jogurtem, přidám oblíbený likér (nebo že by meruňkovici?) a parádní zmrzka je na světě. K její výrobě je třeba znát už jen poměr surovin, to si přečtěte tady.

Ledňáky

Letos opět ujíždím na bublanině. Byly doby, kdy nám stačil pekáček, teď už peču na velký plech, buchta vydrží aspoň do odpoledne. Točím stále ten jeden nejvláčnější recept, akorát jej na velký plech dvojnásobím. S meruňkami je bublanina fantastická. K zahození nebyla ani poslední verze s blumami a makovými semínky.

Meruňková bublanina na velký plech

Smíchám 60 g oleje řepkového nebo slunečnicového se 40 g másla, 250 ml jogurtu a 140 g cukru plus 1 cukr vanilkový. Metličkou dobře spojím a promíchám. V samostatné misce odměřím 400 ml mouky a smíchám se 4 lžičkami prášku do pečiva a 2 lžičkami jedlé sody.

Zapnu troubu na 180 stupňů Celsia.

Do tekuté směsi metlou zašlehám 4 vejce – jedno po druhém tak, aby se každé vejce nejdříve se směsí dobře spojilo. K tekuté směsi přisypu polovinu mouky a promíchám. Pak přisypui zbývající mouku a promíchám. Plech vyložím pečícím papírem, vyliju na něj těsto a na povrch poskládám omyté a osušené meruňky řezem nahoru. Peču asi 25 minut.

Meruňková bublanina

Mám tu však ještě jeden zázrak, co mi trůní v lednici. Olej z meruňkových jader. Jeho jemná chuť po marcipánu je návyková. Navíc má vysoký obsah všech druhů vitaminu B a také vitaminu A v přírodní formě. Tím nakonec oplývají i meruňky čerstvé. Pro svůj antioxidativní účinek jsou opěvovány jako velmi zdravé ovoce. Jejich chuť se dá spojit nejen s buchtami a sladkostmi (nezapomeňme na knedlíky), ale taky s masem a se sýry, především těmi s plísní. Olej se pak hodí především do sladkých jídel, ale já jej kapu i na toust se sýrem, když mám zrovna chuť. A meruňkovou chuť, tu já má v létě vždycky.

2 komentářů k Meruňková

  • Jedlá soda je tam proto, že v receptu figuruje jogurt. Vysvětlím: aby prášek do pečiva (i ten z vinného kamene) plnil svoji roli – tedy tvořil při pečení lehké bublinky – potřebuje k tomu něco kyselého, co už obsahuje v sobě. Kdežto jedlá soda k nastartování procesu bublinkování potřebuje kyselost do těsta dodat – to je ten jogurt. Když tedy mám v receptu jogurt a dám ještě prášek do pečiva, mám přemíru kyselého – dorovnávám sodou. Ale abych byla upřímná, tento recept funguje celkem obstojně i s práškem do pečiva a bez jedlé sody – vyzkoušeno.

  • Opýtam sa ťa ako odborníčky na zdravé jedenie a pečenie, či je nevyhnutné dávať jedlú sódu. Ja jednoducho akékoľvek koláče s ňou nezvládam – vkuse cítim totálne umelohmotnú chuť. Nenašla si nejakú zdravšiu verziu ako je klasická sóda? Nie je možné sódu jednoducho nahradiť práškom do pečiva (samozrejme, bezfosfátovým)? Díky

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>