Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Zelený chřest, rýžové nudle a křepelčí vejce

Rýžové nudle, chřest, křepelčí vejce

Čerstvý zelený chřest jsem nacpala do smoothie. Když však část pazochů krátce blanšírujte, dají se párovat třeba s křepelčím vejcem na lůžku z nudlí.

Pravda, tato kombinace není zcela tradiční a taky ne úplně komplet regionální. Rýžové nudle lze zaměnit za soba nudle, jenže to stále surovinově zůstaneme kousek více na východ. A proč ne, žijeme v globálním světě. Takže chřest ze slovenských Kút, rýžové nudle z Thajska a křepelčí vejce od Pardubic. Jako jo!

Chřest, křepelčí vejce a hořčičný olej

K zálivce mi přišla pod ruku mandlová smetana jednoduše proto, že čekala v lednici už dva dny otevřená. Takže klidně si tam dejte smetanu kravskou. A kdyby nám zrovna nedošla domácí hořčice, šla by místo jablečného octa do zálivky. Takže zase celkem variabilní recept. Mě to baví!

Přípravě chřestu věnujte patřičnou pozornost

Pročtěte si komplet info k přípravě chřestu tady.

V rok starém článku jsem se zabývala i vhodností chřestu v příkrmech pro batolata. Aktivní maminky si tam najdou dva příkrmové recepty, které konec konců lze podávat komukoliv chorému či bezzubému :-) Takže takové pyré je bezva třeba když vás bolí zuby.

Chřest zelený, oloupaný

Do následujícího jídla jsem nacpala zároveň chřest čerstvý i ten blanšírovaný. Čerstvý sladce křupe, blanšírovaný dodá dobrý pocit z teplého oběda.

Zelený chřest, rýžové nudle a křepelčí vejce

  1. Rýžové nudle ponořte do vroucí vody a mimo plamen přikryté nechejte nasáknout. Slijte.
  2. Křepelčí vejce v rendlíku s vodou přiveďte k varu a okamžitě vypněte. Zchlaďte a oloupejte.
  3. Chřest připravte blanšírujte jako v receptu tady.
  4. Metličkou v misce našlehejte javorový sirup, smetanu (mandlovou/kravskou) a jablečný ocet nebo domácí hořčici. Když nepoužijete hořčici, můžete do zálivky kápnou trošku hořčičného oleje. Ještě přidejte sůl. Poměr si určete sami, začněte se lžičkou sirupu, lžičkou octa a asi tak deseti lžícemi smetany.
  5. Nudle buďto promíchejte se zálivkou a pak přemístěte na talíř nebo je dejte na talíř a přelijte zálivkou. Přidejte blanšírovaný chřest a křepelčí vejce. Opepřete.

Zelený chřest, křepelčí vejce a rýžové nudle

Mohlo by vás zajímat:
Chřestový slaný koláčChřestový koláč Moderátoři přejí k svátku - Dobré ráno 8. října 2015Smoothies v Dobrém ránu
Polévka z hlávkového salátuPolévka z hlávkového salátu

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>