Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Velikonoční barvení bez éček

Velikonoční vejce slepičí obarvené červenou cibulí

Nezasvětit Velikonoce barevným vajíčkům je hřích a použít k jejich barvení Ečka v čele s Benzoanem sodným je hřích na druhou. Nahmátněte ve spíži raději slupky z cibule, červené zelí, kurkumu a nebo červenou řepu. Ti všichni a mnozí další mají k barvení (čehokoliv) hodně co říct.

S nadšením jsem před rokem přivítala Janin článek o přírodních barvách. Některé z nich mi už tenkrát prošly rukou a třeba kurkuma nám při mytí nádobí dává svou žlutou urputností zabrat.

Není nic jednoduššího, než si před svátky opatřit zeleninu s kořením a zahájit pátrací akci po dostatku bílých vajec. A je ještě jednodušší, vzít vejce hnědá a vybarvit se na nich. Pro pobavení a radost těch nejmenších přiberte do hry i vejce křepelčí, jejich barevnou variabilitou budete možná překvapeni!

Velikonoční vejce křepelčí

Jak na to?

  • Všechna vejce (slepičí hnědá, bílá, křepelčí) ponořte do dostatečného množství vody s přídavkem zvoleného barviva a za doprovodu dvou-tří lžic lihového octa přiveďte k varu. Vařte mírným varem dvě minuty a křepelčí vejce vyjměte, vařte další dvě minuty a vypněte plamen. Křepelčí vejce vraťte do vody a umístěte do lednice přes noc.

První křepelčí vejce na obrázku výše se vařilo se strouhanou ČERVENOU ŘEPOU a po nočním pobytu s oním barvivem v lednici pozbylo barvy úplně. Tedy z vody jsem jej vytáhla lehce barevné, ale všechna barva i s původními flíčky šla pěkně sloupnout :) Ejhle, ze strakatého vejce máme vejce bílé a vařené. Druhé vejce barvila KURKUMA, třetí slupky ČERVENÉ CIBULE.

Na tomto obrázku trůní vlevo nahoře slepičí vejce barvené červenou řepou, vedle se vyvedly slupky červené cibule a vespod kurkuma. Všechna vejce byla původně hnědá.

Na tomto obrázku trůní vlevo nahoře slepičí vejce barvené červenou řepou, vedle se vyvedly slupky červené cibule a vespod kurkuma. Všechna vejce byla původně hnědá.

Velikonoční vejce křepelčí s narciskou

Pozor dejte při vytahování vajec z barvícího roztoku. Všechna byla velmi náchylná na smazání barvy pouhým setřením rukou. Opatrně jsem je dvěma prsty vytahovala a nechala zcela oschnout. Některá snesla i lehké otření papírovou utěrkou. Teprve po dokonalém oschnutí byla barva stabilní. A při dalším pobytu v lednici se nijak nezmění. Zvláštně se po obarvení chovají vejce křepelčí, která mají tendenci se svého morouhatého zbarvení zbavit úplně a když jim v tom opatrnou manipulací bráníte, zůstanou někdy jakoby „chlupatá“ – třeba to tmavé vlevo pod narciskou.

Až vajíčka vystavíte na obdiv do záře slunečního svitu počítejte s tím, že na rozdíl od těch chemicky barvených, rychle vyblednou. Vadí to však někomu? Když je stejně obratem všechny sníme 😉

  • Víte, že E211 – Benzoan sodný je přísada nevhodná pro děti? Přidává se do barviv na vejce (mimo jiné) jako konzervant. Existuje u něj silné podezření, že přispívá k rozvoji dětské hyperaktivity, obzvlášť v kombinaci s umělými barvivy. U citlivých lidí nebo lidí s chronickým astmatem či kopřivkou může vyvolávat nebo zhoršit jejich příznaky. Reakce bývá silnější v případě kombinace s jinými látkami, např. tartrazinem, šup a máme tu potravinářskou žluť. Informace o tom, ve kterých dalších potravinách se E211 vyskytuje, najdete zde.
Mohlo by Vás zajímat:

2 komentářů k Velikonoční barvení bez éček

  • avatar Dana Jančurová

    Zdravím. Když vidím vaše obarvená vajíčka, tak bych vám, s dovolením, chtěla poradit. Ty cibulová dělám tak, že prvně pořádně vyvařím slupky jen ve vodě, pak slupky vyndám, nechám jen vodu, a dám vařit vejce. Nejsou pak tolik flekatá.;-)

  • avatar Janša

    Domácí vajíčka si můžete objednat na adr.: jansajindrich@seznam.cz

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>