Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Domácí jogurt v Apetitu

Medvědí stopu jsem s postupujícím jarem definitivně opustila a nasměrovala se tentokrát na… jogurt. I z něj se dá vytěžit cosi netradičního.

Když jsem psala o nejasném tématu dubnového Apetitu, co se mi v hlavě zformoval až po focení, tak s květnovým námětem to bylo ještě trochu jinak.

Z původně navrhované mibuny s mizunou se záhadným způsobem vyklubal jogurt. Ten jogurt, který já už roky nejím. Až na výjimky. A tou doma udělaný jogurt je (ještě společně s tím ratibořickým kozím). Moje jogurtová antipatie je čistě zdravotní, on se pro mě prostě nehodí, na rozdíl od mého muže, který denně spořádá kelímek a nic se mu neděje. Tiše závidím :)

Kdysi jsem si nedokázala život bez jogurtu představit, teď jej žiju docela obstojně. A když už si jogurt dám, musí to stát za to. Takže si jej prostě doma vyrobím.

Jogurt (skoro) pro všechny

Každý organismus je originál a účinky různých potravin si na sobě musí každý vypozorovat sám. Asi vám nemusím vykládat, že to, co jíme je úzce spjato se zdravím (mnohdy víc, než si myslíme). Stojím si za tím, že ani jogurt nelze označit za prospěšný paušálně. Upozornění na jeho hlenotvorné působení jsem se snažila propašovat i do apetitového článku. Nepovedlo se 😉

Dobrý sluha, v létě

Jogurt je velmi oblíbenou surovinou indické kuchyně, možná také proto, že tělo ochlazuje. Na jeho základě stojí celá sláva pokrmu chicken tikka masala (maso se marinuje v jogurtu s kořením) a bez jogurtového nápoje lassi si Indové nedokážou představit ani jedno teplé odpoledne. Vtip je v tom, že v každém jogurtovém receptu se opakuje mnoho druhů koření v různých kombinacích. Dokonce i do sladkého lassi patří mletý římský kmín nebo kardamom.

A právě semena kardamomu pravého jsou na tomto místě nadmíru žádoucí. Podle ájurvédy totiž mírní hlenotvorný účinek jogurtu či mléka. Kysané mléčné produkty s živou kulturou jsou bezpochyby našemu zdraví prospěšné, vhodné jsou dokonce pro osoby trpící intolerancí laktózy. Přesto není žádoucí jejich konzumaci přehánět. Těm, kteří dlouhodobě bojují se zahleněním mléčné výrobky nedoporučuji vůbec. A kvůli ochlazujícímu účinku na organismus by si v zimním období na jogurt měli dávat pozor i všichni ostatní.

Tématem květnového Apetitu je jednoduše jogurt. Jak si jej vyrobíte doma a co od něj máte očekávat ve spojení s masem se dozvíte v mém článku.

Květnový Apetit najdete na stáncích od středy 20. dubna 2011.

© Náhled celého článku o jogurtu, jak vyšel v Apetitu

* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *

Mohlo by Vás zajímat:

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>