Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Velikonoce na oleji, olivovém! část 1.

Velikonoční beránek s olivovým olejem
Velikonoční přípravu jsem tentokrát vzala od podlahy, přesněji řečeno od sporáku. Beránková forma se ke slovu a do trouby dostala už v půli března. Jehněčí pohladilo naše chuťové buňky ještě dříve. Ptáte se proč ten shon? Za to všechno může rozhlas.

Se Zdenkou Dufkovou jsme do Apetýtu na 6. dubna domluvily zahájení dalšího vařícího seriálu, tentokrát s podtitulem „blahodárný olivový olej“. Pak přišla Moravská rodina. A do vysílání s sebou vzala i  recepty. Na olivový olej si posluchači budou muset počkat, nejspíš do září. Vy však čekat nemusíte!

Ptáte se, co může mít společného pěkně sladce formovaný beránek a olivový olej? Něco přece jenom.
O příznivých účincích olivového oleje nemůže být v dnešní době pochyb. Na toto téma proběhlo dost výzkumů, bylo napsáno dost knih a prodiskutováno dost řádků.

Maria a Nikos Psilakis v knize Cretan Cooking vyzdvihují přednosti stravování obyvatel ostrova Kréta (coby světových jedniček v dlouhověkkosti), založené především na místní produkci a olivovém oleji. Kniha je to poutavá, s řadou autentických receptů, z nichž však jen málokterý lze převést do českých poměrů. Specifické sýry (tyrozouli, malaka či myzithra), ryby, šneci, oblíbená okra či květy malých cuketek (ahoj Cuketko!) staví pomyslnou a téměř nedobytnou hradbu mezi nás Středoevropany a ostrovní Kréťany. Ovšem olivový olej ani hradba nezastaví. Je totiž tekutý a drobnými skulinkami dokázal časem protéct až na náš talíř. Zabydlel se v něm nadobro a vzbudil nemalé nadšení. Právem!

Z olivových krétských receptů jsem vyzkoušela a mnohde doporučila slaný dýňový koláč, Velikonoční sušenky, plněnou zeleninu a konečně i maso pečené s těstovinami známé pod názvem Giouvetsi nebo Youvetsi. Recept na něj bude předmětem dalšího článku. Teď jsem se totiž odhodlala několika olivovými lžícemi oblažit tradičního českého velikonočního beránka. Aby bylo dílo v mých očích dokonalé, dopřejeme beránkovi celozrnnou mouku špaldovou a melasový cukr Rapadura.

Velikonoční beránek s olivovým olejem

na formu o objemu 0,5 l, příprava 45 minut + čas na vychladnutí

130 g cukru Rapadura (nebo jiného tmavého cukru), 3 vejce, 100 g špaldové hladké mouky, 50 g polohrubé bílé mouky, 4 lžíce horké vody, 5 lžic panenského olivového oleje (nejlépe z Kréty), 1 lžička prášku do pečiva (z vinného kamene), 1 vanilkový pudink (s pravou vanilkou v bio kvalitě je nejlepší), kůra z 1 středního citronu s chemicky neošetřenou kůrou (takže bio), 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, tři rozinky na očička a čumáček, dle libosti hrst rozinek do těsta (já nedala), máslo a krupice (nejlépe špaldová) na vymazání a vysypání formy

Postup:

Připravte si formu na beránka o objemu 0,5 l. Máte-li větší, patřičně znásobte množství surovin. Máte-li formu menší jako je můj 200 ml beránek, buďto těsta udělejte méně a nebo zbytek těsta umístěte do menších zapékacích misek. Já na potřebovala ještě tři misky, každou o objemu 150 ml, naplněné do 3/4 (tedy ne úplně po okraj). Formu důkladně vymažte změklým máslem, do očiček a čumáčku vtlačte rozinky a opatrně formu vysypte krupičkou.

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia, horkovzdušnou na 180 stupňů.

Rozdělte žloutky a bílky. Žloutky třete s cukrem (130 g dodá těstu lehký sladký nádech, máte-li rádi sladší, cukru přidejte). Postupně přidávejte po lžících horkou vodu a olej a míchejte, aby se tekutiny spojily. Pak vezměte ruční šlehač a krátce prošlehejte do pěnové konzistence.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, vanilkovým pudinkem a citronovou kůrou. Směs vmíchejte do žloutkové pěny.

Do bílku kápněte citronovou kůru a přihoďte špetku soli. Ušlehejte tuhý sníh, který vmíchejte lehce do těsta.

Takto připravené těsto vlijte do spodní části formy (část s hlavičkou). Ne úplně ke kraji, ale asi 4 cm pod okraj. Těsto nabude.

Přiklopte vrchním dílem a dejte péct do předehřáté trouby na střední rošt. Já formu a všechny zapékací misky postavila na plech a ten zasunula do střední pozice v troubě.

Pečte zhruba 30 minut. Jestli je beránek hotový lehce zkusíte zapíchnutím špejle do těsta. Ta by měla zůstat suchá. Abyste takto těsto vyzkoušeli, musíte však opatrně odklopit vrchní díl. Horkou formu s hotovým beránkem omotejte vlhkou utěrkou a nechte vychládnout. Teprve potom beránka opatrně vyjměte, umístěte na tác a dozdobte podle libosti.

Dobrou beránkovou chuť!


Mohlo by vás zajímat:
Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Husí prsa s bílým chřestem, rukolou a béarnskou omáčkouČerstvá pasta, medvědí česnek a chřest Jehněčí GiouvetsiJehněčí giouvetsi

5 komentářů k Velikonoce na oleji, olivovém! část 1.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>