Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Velikonoční marcipán

Marcipánová koule s hořkou čokoládou

Může za to dcerka. Chtěla marcipán a jsou z toho koule pro muže, co přijdou s pomlázkou. Naštěstí víme, kolik jich potřebujeme a naštěstí se zatím nesnědly.

Zavřela jsem je totiž do krabice s nápisem Nesahat! Neotvírat! Dočkaly se druhého dne a pak už bylo po nich. Vyšel až druhý pokus. Čtvrnáct dní přečkaly v lednici a teď přijde jejich den. Jsou poctivé a když jsme je s dcerou koulely, bylo těžké všechny nesníst. Radím uválet pár kusů jen tak pro sebe a ochutnat až poté, co je polijete čokoládou. Teprve pak jsou vážně božské.

Marcipán

prý patří mezi cukrovinky pamatující už 4 stol. před naším letopočtem. Tenkrát ale ještě neznali cukr, takže mleté mandle míchali s medem. PRAVÝ marcipán jen tak někde nekoupíte a vězte, že čím je podíl cukru v marcipánu nižší, tím je kvalitnější a samozřejmě dražší. Místo pravého marcipánu se celkem běžně používá marcipán FALEŠNÝ vyrobený ze sušeného mléka nebo dětské krupičky. Vy se ale přece nenecháte ošulit, takže na faleš teď a tady zapomeňte. Nemyslete ani na křiklavost průmyslových barev a chcete-li marcipán barevný, zkuste na červenou variantu prášek z červené řepy, žlutou zajistí kurkuma a zelenou třeba mladý ječmen. Taky dobrý, ne?

Marcipánová koule s hořkou čokoládou nakousnutá

Na výrobu deseti koulí slušné velikosti (asi jako ping-pong míček) je třeba
150 g oloupaných mandlí, které pomelete najemno (klidně použijte mixér). Čím jemněji namleté, tím jemnější struktura marcipánu. Namleté mandle smícháte s moučkovým cukrem (nejlépe tím bez škrobu – čtěte složení), začněte se 120 g a ke směsi přidejte ještě lžičku mandlové esence (nebo zkuste vanilkovou esenci a funguje i docela obyčejná studená voda).
Směs začněte rukama hníst. Hnětete do chvíle, kdy se utvoří kompaktní těsto. Možná budete muset přidat trošku tekutiny (esence, voda) navíc a pak ochutnejte, můžete přidat cukru až do poměru mandle ku cukru 1:1.
Z hmoty tvořte rukama koule a skládejte je na talíř, tác, nebo cokoliv rovného, čemu nebude vadit upatlání čokoládovou polevou.
Připravte si kovovou misku nad vroucí vodu tak, aby se dno misky vody nedotýkalo. Nalámejte do ní hořkou čokoládu (nejlépe 70%) a přidejte pořádnou lžíci másla. Já tam ještě kápla trošku řepkového oleje pro lepší nutriční hodnoty ;), ale to nemusí být. Míchejte do rozpuštění a v polevě vykoupejte uválené marcipánové koule. Mně se v této fázi pracovalo skvěle s pinzetou, takže jsem si v čokoládě nemáchala ruce :)
Celé to nechte zchládnout a počkejte, až poleva ztvrdne. Může to trvat i půl dne. Teprve pak ochutnejte.

U nás doma bude letos na Velikonoce i stádo beránků a hlavička hodně podobná tomu, co jsem se naučila kdysi v kuchyni U Kastelána. A co u vás?

Marcipánová koule s hořkou čokoládou

Mohlo by vás zajímat:
Velikonoční nádivka s bylinkamiVelikonoční nádivka s bylinkami Škola vaření U KastelánaŘeřichová polévka a vaření U Kastelána Velikonoční vejce křepelčíVelikonoční barvení bez éček

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>