Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jablečný koláč se sněhem

Jablečný koláč se sněhem

Asi jsem si to nenačasovala nejlíp. Uprostřed deště, v mlze a pod sněhovou břečkou vás chci přesvědčit, že sníh je fakt skvělý. Na koláči, samozřejmě.

Ani nevím, kde jsem na tenhle recept přišla. Je to už dávno. Když mám čas, dělám jej moc ráda a když někomu dávám recept, diví se těm vařeným žloutkům. Jasně, jde to i bez nich, ale jakmile koláč upečete přesně podle mého návodu, nebudete jej chtít jiný.

Takže abych pořád nemusela každé návštěvě recept diktovat, bude jednou pro vždy tady. Zalovte v zimních zásobách jablek, plácněte se přes kapsu při nákupu vajec (samozřejmě od slepic z volného chovu) a nebo popožeňte svoje slepice, ať vám tři kusy snesou 😉 a vzhůru k troubě. Bude to vonět!

Jablečný koláč se sněhem

200 g špaldové mouky a 50 g pohankové (funguje i 250 g polohrubé bílé), 120 g změklého másla, 60 g krupicového cukru, špetka soli, 1 lžíce rumu, případně lžíce studené vody, 3 vejce, asi 4 jablka, mletá skořice, navíc 80 g moučkového cukru

Jablečný koláč se sněhem

  • Jablka oloupejte a nastrouhejte. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.
  • Oddělte žloutky od bílků a žloutky uvařte buď v mikrovlnce nebo osmahněte lehce na pánvi (to preferuji já). Připravte dortovou otvírací formu, vymažte ji máslem a vysypte krupicí.
  • V mouce rozmíchejte 60 g cukru, rozdrobte změklé máslo, přidejte sůl, rum a rozmělněné vařené (osmahnuté) žloutky. Rukama vypracujte kompaktní těsto. Pokud se stále drolí, přidejte lžíci studené vody.
  • Z těsta oddělte 1/4. Větší část těsta formujte na placku a vmáčkněte na dno a do stran formy, těsto stačí vtlačit do výšky asi 1 cm.
  • Na těsto rozložte nastrouhaná jablka, posypte skořicí a nahoru rozdrobte zbývající 1/4 těsta. Dejte péct do trouby na 35 minut.
  • Mezitím vyšlehejte sníh z bílků. Do tuhého sněhu přidejte 80 g moučkového cukru a znovu šlehejte, až se cukr rozpustí.
  • Po 35 minutách koláč vytáhněte z trouby, povrch potřete sněhem a vraťte ještě do trouby na zhruba 15 minut, dokud povrch sněhu nezezlátne. Nechejte zchládnout ve formě.
Mohlo by vás zajímat:
Ořechové tartaletkyOřechové tartaletky Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč Voňavá treskaVoňavá treska

5 komentářů k Jablečný koláč se sněhem

  • Pavlo, nezkoušela. Mrkev mi do tohoto koláče moc nesedí. A když už, tak minimální podíl, to by mohlo klapnout :-)

  • avatar Pavla Holubova

    Verusko, zkousrla jste na napln smichat jablka s mrkvi?:)

  • avatar Peťule

    Bože, ten vypadá úúúžasně! Ten bude zítra celý můj! :o) Děkuji za recept!!!

  • Kamilo, jednoduše žloutky v misce vidličkou načechrejte a pak šup s nimi na pánev, vařečkou promíchejte a je hotovo. Žloutky musí být udělané, v tom je ten vtip. Můžete do těsta dát i syrové, ale koláč bude jiný, takový prostě obyčejný. Vařené žloutky jsou tady prostě nepřekonatelné. A klid, osmahnout žloutky na pánvi není problém, pak je nechte chvíli vychládnout a pomačkejte, ať se můžou spojit s ostatními přísadami. Stejně se úplně nespojí a můžou v těstě zůstat žluté tečky, to právě vůbec nevadí. Držím palce, určitě to zvládnete!

  • avatar Kamila

    Eeee, já jsem asi jednodušší… jak přesně se dají osmahnout samotné žloutky na pánvi? To se hned „udělají“, ne? Mohu je dát do těsta i syrové? Tenhle krok mě úplně děsí… myslím ten s tou pánví a žloutky… =D Díky za radu!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>