… ještě s panenským řepkovým olejem a očima a čumákem ze sušených plodů goji. Tohle mi projde možná jen u zarytých praktikantů zdravé výživy. I když, zase tak ultrazdravé tohle dílo nebude. Zato vláčné bude až až.
Taky si myslíte, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky? Tak pozor, na prvním místě v obsahu vápníku je totiž mák, obsahuje ho až dvanáctkrát více než mléko. Makové koláče se proto doporučují těhotných ženám a lidem trpícím osteoporózou. Už 100 gramů mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, přibližně 1 200 až 1 400 miligramů. Takže jistě chápete, proč jsem tyto Velikonoce nemohla péct bez máku.
Ona je zajímavá celková maková skladba, ve 100 gramech obdržíte přibližně 20 g bílkovin, 43 g tuku, 23 g sacharidů (z toho vláknina 20 g), n-6 mastné kyseliny 27 g, hořčík 395 mg, fosfor 936 mg, draslík 832 mg, vápník 1357 mg, železo 8,8 g mg. Udává Centrum pro databázi složení potravin. Hodí se i pro bezlepkovou dietu. Obavy z jedovatého opia nejsou na místě, to je sice obsaženo v celé makové rostlině, ovšem kromě semen. Mrkev pak dodá těstu krásně oranžový nádech (a vlákninu a beta-karoten).
Beránky a velikonočním pečením se to teď všude jen hemží. Já svoji beránčí povinnost mám pro letošek splněnou, ještě plánuji mazanec, co jej upeču v květináčích a pak jenom přežít první jarní úplněk a hurá na Vysočinu. Pojďte si to pečení tento týden taky užít.
Mrkvový beránek s mákem
na formu o objemu 500 ml
2 vejce, 1 mrkev (80-100 g), 140 g cukru (hrnek, tmavý třtinový doporučuji), 140 g mouky (půl polohrubé pšeničné – klidně celozrnné, půl hladké – nejlépe špaldové), 110 g oleje (půl hrnku, řepkový je nejlepší), 1 lžička vanilkové esence, 4 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 4 lžíce mletého máku
- Formu vytřete změklým sádlem a vysypte hrubou moukou. Toubu předehřejte na 180 stupňů Celsia, pokud máte možnost, zapněte na spodní i horní pečení.
- Žloutky nejdříve utřete s cukrem. Po lžících do směsi zapracujte všechen olej a nakonec i vanilkovou esenci – doufám, že máte v lednici tu svoji, domácí.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Načechrejte vidličkou a pak po částech zapracujte do těsta.
- Nahrubo nastrouhanou mrkev rukuma vpravte do těsta nakonec, společně s mákem.
- Vyšlehejte tuhý sníh z bílků a krouživými pohyby zapracujte do těsta.
- Těsto nalijte do formy asi 1 cm pod okraj. Pečte položené na plechu ve střední části trouby asi 30 až 40 minut.
- Odklopte vrchní díl formy a špejlí zkontrolujte propečenost těsta. Hotového beránka ve formě obalte mokrou utěrkou, půjde pak lépe vyklopit.
- S pomocí sušených plodů goji označte očička a čumáček – jsou tvrdé a jdou dobře do těsta zapíchnout. Nezapomeňte na mašličku kolem krku.
Mohlo by vás zajímat:
Velikonoční nádivka s bylinkami | Řeřichová polévka a vaření U Kastelána | Velikonoční barvení bez éček |
---|
Samé dobré zprávy Děkuji!
Zdravím a děkuji za recept!
Beránka jsem pekla poprvé (!) a perfektně se povedl =) Dala jsem asi o 20 g cukru míň a příště dám asi i o malinko míň oleje. Těsto vypadalo během přípravy dost divně, až sníh to všecko spravil. Povedlo se mi i odhadnout množství těsta do formy (i když mám objem 500 ml, zbylo mi ještě na 6 malýc muffinů). Po 40 minutách bylo hotovo, vyklopil se bezvadně, chuť bezkonkurenční, no prostě nádhera, brzy upeču zas, do Velikonoc se nám fakt čekat nechce =D
Krásný den a ještě jednou díky,
K.
Mila Verusko. Pecu Tvuj makovy beranek uz tretim rokem a je naprosto skvely. Chutna uzasne, je nadychany a jeste k tomu bez bile mouky Letos jsem pekla jeste jinou variantu mrkvoveho beranka, ale nebylo to ono a tak jsem stejne udelala toho tveho jako druheho a jako vzdy je uzasny! Diky za super recept!