Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Sumeček pro každý domeček

Pangasius s hořčicí a kopremRyba proplouvá jídelníčkem českého Středoevropana spíše zřídka. O sladkovodní kousky přitom nouzi nemáme. Obligátní kapr či pstruh, dravá štika, tučný tolstolobik, lahodný candát a další jsou právem chloubou české rybí kuchyně. Já pro tentokrát zalovila ve vodách vzdálenějších, oprášila svůj oblíbený sumečkový recept a rodině o víkendu připravila pangasia.

Pangasius hypophthalmus /sumeček žraločí či siamský/ je exotickou sladkovodní rybou, jejímž domovem je Indočína a Thajsko. S oblibou obývá především velké řeky a poslední dobou se stal velkým hitem, pro akvaristy i pro labužníky. Ryby určené na vývoz pocházejí výhradně z chovu na farmách (zejména z Vietnamu). V chovných podmínkách je pangas schopný vyrůst během šesti měsíců do délky přes jeden metr. Spatřit jej u nás v životní velikosti můžete třeba v Zoo, aspoň v té brněnské jej v akvárku mají, prťavého, ale živého :)

Jeho bílé maso je šťavnaté, bez charakteristického rybího zápachu a co víc, je bez kůstek! Šikovná hospodyně z něj snadno vykouzlí zdravý a lahodný oběd pro celou rodinu, včetně těch nejmenších. Než vyrazíte na nákupy, vězte, že kvalita masa se dá poznat podle barvy. Při té nejlepší dosahuje sněhově bílé barvy, která přechází v bílou a narůžovělou.

Máte-li doma malého skřítka, v následujícím receptu vynechte pepř a hořčici nahraďte trochou bílého tučného jogurtu. Třeba tohoto. Na mysli mám samozřejmě ty skřítky už trošku větší, minimálně roční.


Pangasius s hořčicí a koprem

4 porce, přírava 40 minut, vhodné pro děti (vhodnost konzumace ryb pro děti mladší 2 let se sklony k alergiím konzultujte s odborníkem)
Suroviny:

4 větší filety z pangasia, hrubozrnná hořčice, mražený nebo sušený kopr, sůl (nejlépe mořská), mletý pepř (nejlépe bílý), máslo, 1 list pórku

Pangasius s hořčicí a koprem

Postup:

1. Pórkový list omyjte a ponořte na chvíli do horké vody, aby „povolil“. Pak jej rozkrájete na asi půl centimetru široké nudličky.

2. Filety omyjte a rozprostřete na pracovní plochu. Každý plátek potřete lžičkou hořčice (můžete i přidat, dle libosti) nebo jogurtem, osolte, opepřete, položte na něj pláteček másla a posypte koprem dle libosti.

3. Zabalte do rolky. Omotejte kolem pórkovou nudličku a zavažte.

4. Poskládejte do máslem vymazané pečící formy – nastojato/naležato, jak chcete – a pečte v troubě při 200 stupních Celsia asi 25 až 30 minut.

5. Podávejte nejlépe s bramborami vařenými v páře. Před podáváním brambory hojně posypte koprem.


Jakou rybku máte rádi vy? Dáváte si rybu každý týden? A pátráte po jejich původu?

Mohlo by vás zajímat:

2 komentářů k Sumeček pro každý domeček

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>