Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jardim botânico da Madeira

Výhled z botanické zahrady na Funchal

Máte rádi adrenalinové cesty letadlem? A milujete skvělé jídlo a pití? Fajn, pevně se připoutejte. Právě totiž přistáváme na kousku hory ve vodách Atlantiku, na střechy projíždějících aut, rolujeme počertech krátkou dráhou a vystupujeme v rozkvetlém ráji. Pestrobarevné ibišky, černý písek, úzké a ještě uzší levády, horské scenérie, víno, děsivá espada, banány, banány a zase banány.
Vítejte na Madeiře!

Je toho dost, co na Madeiře okusit. Hornatý Ostrov květin má ideální subtropické klima, které umožnilo vznik legendárních subtropických zahrad s ojedinělou koncentrací rostlin z celého světa, ale stalo se také impulsem k založení prvních vinic. Kdo chce zkusit ostrovní portugalskou kuchyni, koupit pár lahví prastaré madeiry, obdivovat bujarou květenu, vystoupat na vrchol podél levád a smočit tělo v divokém Atlantiku, je tu na správném místě.
O všech těch madeirských pochoutkách bude ještě řeč. Pro začátek vás chci vzít na procházku po Jardim botânico da Madeira, největší a nejproslulejší madeirské botanické zahradě.

Jardim botânico da Madeira byla založena roku 1960 a právě z místích teras pochází legendární fotky s vyhlídkou na Funchal, hlavní město ostrova. Zahrada má rozlohu 80 000 m2, rozprostírá se v kopcích nad městem a disponuje slušnou sbírkou zhruba 2500 druhů rostlin.

V rozsáhlém areálu narazíte na užvaněného papouška (vážně zopakuje co mu řeknete), luxusní kolekci palem a sukulentů, desítku volně pobíhající pávů, řadu místních rostlin a také na mého favorita, arboretum. Parádní sbírka stromů, keřů a bylin z různých částí světa uchvátí nejednoho mlsného botanika. Kdepak ibišky a anturie, u mě vede annona, banán, avokádo a pár dalších plodin. Pojďte taky nakouknout…

Nikdy předtím jsem ananas neviděla, samozřejmě myslím keř, který produkuje ananas :)

Nikdy předtím jsem ananas neviděla, samozřejmě myslím ten kaktusový keř, který produkuje ananas :)

Annona, velmi lahodné ovoce. <em>Válelo</em> se všude kolem

Annona, velmi lahodné ovoce. Válelo se všude kolem

Avokádovník. Škoda, že plody byly fakt vysoko.

Avokádovník. Škoda, že plody byly fakt vysoko.

Banánovníkovými plantážičkami je Madeira posetá. Jak je někde kousek místa, hned tam rostou tyhle malé a počertech chutné banány.

Banánovníkovými plantážičkami je Madeira posetá. Jak je někde kousek místa, hned tam rostou tyhle malé, voňavé a chutné banány.

Kaki, churma chcete-li.

Kaki, churma či tomel, jak se komu líbí.

Kurkuma mě uchvátila. Mám ji ráda.

Kurkuma mě uchvátila. Mám ji ráda.

Monstera je oblíbenou součástí zahrady. Její květ je fascinující, obrovský a jedlý!

Monstera je oblíbenou součástí zahrady. Její květ je fascinující, obrovský a jedlý!

Zralý plod monstery připravený ke konzumaci. Chutná trošku jako banán s kousky drceného skla. V žádném  případě nekousat, ale pěkně seškrabovat nožíkem!

Zralý plod monstery připravený ke konzumaci. Chutná trošku jako banán s ananasem a kousky drceného skla (ty černé tečky). V žádném případě nekousat, ale pěkně seškrabovat nožíkem!

Tohle jsme pracovně nazvali <em>okurkovník</em>. Ví někdo, co za strom to je?

Tohle jsme pracovně nazvali okurkovník. Ví někdo, co za strom to je?

Nezralé tamarillo. Aspoň myslím. V tuhle chvíli mi selhala tužka i papír :)

Nezralé tamarillo. Aspoň myslím. V tuhle chvíli mi začala selhávat tužka i papír :)

A tady moje poznámky končí. Fotila jsem jak šílená, ale popisky žádné. Přiznávám dobrovolně, že netuším, co jsou tyhle červené potvůrky zač.

A tady moje poznámky končí. Fotila jsem jak šílená, ale popisky žádné. Přiznávám dobrovolně, že netuším, co jsou tyhle červené potvůrky zač.

Ani tyhle parádní zelené kousky nemají název. Poradíte?

Ani tyhle parádní zelené kousky nemají název. Poradíte?

Pohled z vrchních teras zahrady vážně stojí za to.

Pohled z vrchních teras zahrady vážně stojí za to.

Věřili byste, že východní cíp tohoto zeleného ostrova vypadá takhle?

Věřili byste, že východní cíp tohoto zeleného ostrova vypadá takhle?

4 komentářů k Jardim botânico da Madeira

  • Dobrý den Alice, lampy jsou z Kiky :-) Výrobce je z Maďarska, obaly už bohužel nemám, je to už pár let, co jsme je pořídili. Víc tedy nejsem schopna poradit.

  • avatar Alice Singerová

    Dobrý den, mám na Vás prosbu – na internetu dnes vyšel článek o Vaší krásné chaloupce a mě zaujaly stahovací lampy do kuchyně. Ráda bych si takovou podobnou pořídila. Prozradíte mi odkud je máte? Vypadají jako nové ne zrenovované. Děkuji za odpověď. Přeji krásný den. Alice Singerová

  • Aman, díky moc za vysvětlivky a přeji vydařenou Madeiru! A samozřejmě i pěkné Vánoce :)

  • avatar Aman

    Milá majitelko tohoto webu, ráda vypomohu ohledně identifikace fotek – navíc se na Madeiru příští rok chystám a moc se tam těším:)), v popsané botanické zahradě patrně strávím celej den.
    Ten ,,okurkovník“ je strom Chorisia speciosa, už jsem ho viděla na Ischii a Tenerife.
    Parádní zelené kousky jsou plody papáje – Carica papaya, ale je to jeden z málo pěstovaných kultivarů, určitě znáš ty kulaté či oválné co se dají koupit i u nás v supermarketu.
    Ty červené plody na takových 90 procent patří rodu Ficus,nejsou to ale běžně pěstované fíky Ficus carica, ale nějaký jiný druh.Připomínají mi trochu Ficus ulmifolia, ale ten má plody menší.Každopádně bych je ale pro jistotu nejedla, ač vypadají lákavě.
    Děkuji za zajímavé fotkx i zkušenosti a přeju hezké Vánoce :).

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>