Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Rovnice z vinice

Lahve vína  Madeira

Víno + pálenka + horko + dobrý nápad = Madeira. Silná, hutná, štiplavá a svěží. Přesně taková (a nejenom) umí Madeira být. A taky zelená a hornatá, vyprahlá i rozkvetlá, to když se bavíme o samotném ostrově.

O víně jsem toho moc nenapsala, občas něco prohodila a jednou se i drobně vyjádřila. Tak se nepovažuji za znalkyni vín. Prostě jen tak pro sebe vím, že k jehněčímu mi sedí Veltlín, ke grilované kýtě André a k čokoládovým mufinům pěkná Madeira.

Čarovná Madeira

Její kouzlo jsem objevila přímo u zdroje, na ostrově Madeira, v divokých vodách Atlantiku, uprostřed rozkvetlých zahrad, nad kouskem vyhlášeného bolo de mel. Právě k tomuto koláči se totiž hodí nejsilnější odrůda místního vína známá pod názvem Malmsey (Malvazia). Kromě ní existují aktuální odrůdy ještě čtyři (a pár dalších, které s časem ustoupily do pozadí):
Bual (Boal) dávající polosladké víno medové chuti hodící se k sýrům a sladkým pokrmům. Verdelho produkující polosuché víno se štiplavým nádechem vhodné k polévkám či masu. Sercial – nejsušší a nejvíce osvěžující víno plné, ořechové chuti, populární jako aperitiv.
Tinta Negra, nejrozšířenější odrůda na ostrově, používaná především pro výrobu tříletých vín.

Archiv vinařství Blandy´s

Přestože se Madeira těší celosvětové popularitě, u nás zůstává ve stínu portského. Ano, patří stejně jako portské k likérovým vínům. Její zásadní kouzlo ale tkví v canteiro či estufagem. To zní jako zvučné portugalské zaklínadlo, že :) A ono jde o obyčejné zahřívání. Postaru ve spolupráci s přírodou ve speciálních budovách (canteiro) nebo po novu uměle v komorách s trubkami a horkou vodou (esufagem). Víno se před nebo po zahřívání fortifikuje alkoholem (vinnou pálenkou), teplota ohřevu se pohybuje od 35 do 60 stupňů Celsia. Prý platí, čím nižší teplota, tím kvalitnější víno.

Víno na vždy

Dvojice lahví Madeiry ročník 1975 a 1964

Specifický postup výroby dělá z Madeiry prakticky nezničitelné víno. Když ve Funchalu zavítáte do sklepů některého vinařství, budete slintat nad prastarými ročníky. Ty ze sedmdesátých let 20. století jsou takový středně těžký kalibr (na fotce páreček 1975, 1964 za bratru €162). Něco málo ochutnáte (to vážně jde!) a u lahví se zaprášenou bílou číslovou 1916 vám už potečou sliny proudem, takže bleskově odběhnete potajmu utřít slzu (a slinu) a utratit vašich jediných deset euro za láhev Madeiry tří až pětileté. Přesně tolik turista ve Funchalu za nejmladší víno zaplatí. Ty deseti až patnáctileté pak přijdou na necelých €25.

Vybírat můžete z produkce Madeira Wine Company (Blandy´s), Henriques & Henriques Vinhos, Vinhos Barbeito, Artur de Barros e Sousa, H. M. Borges a pár dalších. Kompletní seznam k vidění zde. V ČR koupíte Madeiru od Pereira D’Oliveira třeba tady.

Sedmiček si z ostrova odvezte, co se vám do kufru vejde (asi 128). V rámci Evropské unie totiž teprve potom naplníte zákonem stanovený limit 90 litrů méně než 22% alkoholu, který můžete mít u sebe. Až dorazíte domů, uspořádejte Madeira párty a nezapomeňte mě pozvat 😉

Za tepla a nastojato

Doma lahve skladujte nastojato, aby korek nepřišel do kontaktu s vínem. Má totiž menší životnost a víno by se tak rychleji znehodnocovalo (pokud jej ovšem nevypijete hned). Podávejte při pokojové teplotě (dokonce i Sercial). Čím nižší má Madeira teplotu, tím méně bude voňavá. Patříte-li k těm šťastnějším majitelům velmi staré ročníkové Madeiry, pamatujte, že lahev před konzumací musíte otevřít minimálně 24 hodin dopředu. Dekantace je taky fajn. Opatrně oloupejte vosk z hrdla a šetrně se zbavte korkového špuntu (vývrtkou samozřejmě). Korek nebude v nejlepší kondici a možná se taky rozdrolí do vína. Klid, vezměte čistý filtr na kávu a víno jím prožeňte. Zbavíte se tím i možné sedliny ve víně, která však není na závadu. Rozpitou Madeiru je třeba co nejdříve zkonzumovat. Já tvrdím, že zase ne tak rychle, jako obyčejné víno.

Abych závěrem dostála své receptové pověsti, koukněte na tohle jehněčí na Madeiře. A jestli máte pocit, že Madeira je jenom jedna, že na tom není co řešit, pak si přečtěte tyhle novinky.

Výhled z botanické zahrady na Funchal

Výhled z botanické zahrady na Funchal

Kdy a jak na to

Na Madeiru za vínem (a skvělým jídlem) leťte kdykoliv. Za vínem a bujarou květenou nejlépe na jaře. Za vínem a koupáním naopak na podzim.
Není nutné batůžkařit, klidně se nechte obsloužit cestovkou (hlavně žádná polopenze). Na ostrově pronajměte auto a cestujte, objevujte, ochutnávejte.

Mohlo by vás zajímat:

1 komentář k Rovnice z vinice

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>