Recept na ovocný bochníček mám ještě z dob na FoodLife. Prošel ale významnou proměnou. Vyladila jsem si jej pro můj jazyk. U nás doma nemůže chybět v žádnou předvánoční dobu a nechápu, že jej na blogu ještě nemám. Spěchám to napravit.
|
||||
Recept na ovocný bochníček mám ještě z dob na FoodLife. Prošel ale významnou proměnou. Vyladila jsem si jej pro můj jazyk. U nás doma nemůže chybět v žádnou předvánoční dobu a nechápu, že jej na blogu ještě nemám. Spěchám to napravit. Když jsem ve druhé půlce listopadu vytáhla před dcerou kolíky a dvanáct párů ponožek, nešlo to jinak. Adventní ponožky u nás už visí, ale nebojte, náplň se v nich objeví až ve správný čas. Na testování sladkých kousků pochopitelně už došlo a o ten nejvypečenější se s vámi teď podělím. Jestli jste vánoční pečení letos nezvládli, nezoufejte a pojďte si uválet pár nepečených kokosových koulí. Skladba surovin potěší zájemce o zdravou výživu s minimálním časovým fondem. A pro ty ostatní ještě přidám jedny vanilkové rohlíčky. Bylo, nebylo. Před mnoha a mnoha lety přinesla paní Iveta recept na štolu. Tvarohová štola byla tak chutná, že ji začali péct všichni v celém království. Pekli a pekli a jestli neumřeli, pečou ji tam dodnes. Ty jsi má.. levandulová.. nádherně celá levandulová.. famózně levandulová… sotva si fialový song dozpíváte, z trouby vytahujete.. sušenky.. linecké nebo keksíky, jak je komu libo. Pět minut v troubě a cítíte tu vůni? Letošní trhy v centru Brna jsou žhavým gastronomickým tématem, ale na úplně opačnou stranu, než psala Julie minulý rok. Bramboráky sice na stáncích nabízejí stále, ale kromě toho přibyly rybí speciality, opékané kýty, horký mošt pro děti a sladkosti všeho druhu v čele se Zastávkovými buchtičkami. Obdivuji ty, co neshání dárky na poslední chvíli. Nejsou svátky, kdy bych se dvacátého prosince v klidu procházela zasněženým lesíkem bez myšlenky na to, co ještě musím pořídit. Ostatně, které Vánoce za poslední dobu byly ve městě zasněžené? Ale letošní rok je výjimečný. Sníh nepřestává padat a moje dárky (všechny!) už odpočívají ve skříni. Chutných dárků ale není nikdy dost, a tak si teď spolu pojďme několik pochoutek uvařit, upéct, nakoupit a vyjmenovat. Opálené linecké se šípkovou a jeho bílá varianta, dýňové brownies, jáhlovo-kokosové kuličky s růžovým nádechem, rumový marcipán a Ivetina vánoční štola. Moje milé cukroví, jak jsem v neděli slíbila. Právě teď, právě tady. Druhá adventní byla Mikulášská a třetí patří cukroví. Znáte snad domácnost, kde se tuto neděli nepeče? O báječné, ověřené a dokonalé recepty na cukroví není právě teď nikde nouze. Jistě jich doma máte v zásobě několik a mimo to se na nás hrnou odevšad. Dá se vůbec v té záplavě zaručených tipů probojovat do zdárného konce – Vánoc samozřejmě – ať už s cukrovím nebo bez něj? Proč blázním s vánočkou začátkem adventu? Každá správná hospodyně vám poví, že na svátky je třeba se důsledně připravit. Ano, už nyní nakupujte, louskejte, melte a chystejte. První adventní je vánočková, druhá Mikulášská, třetí cukrová a hádejte jaká je ta čtvrtá… |
||||
© 2025 Věra Strnadová Chcete-li převzít či šířit dále obsah tohoto webu pro výdělečné účely, napište mi a vyžádejte si prosím předem můj souhlas. Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem. Powered by WordPress & Atahualpa |
Právě probíráme