Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Brněnské Vánoce chutnají

Brněnské Vánoce 2010

Letošní trhy v centru Brna jsou žhavým gastronomickým tématem, ale na úplně opačnou stranu, než psala Julie minulý rok. Bramboráky sice na stáncích nabízejí stále, ale kromě toho přibyly rybí speciality, opékané kýty, horký mošt pro děti a sladkosti všeho druhu v čele se Zastávkovými buchtičkami.

Změna k lepšímu

Vánoční trhy se od minulého roku změnily. Přibyly desítky esteticky svítících stánků s řemeslnými výrobky a s prodavači v dobových oděvech, vkusné vývěsní tabulky označující sortiment na prodej, punče, mošty, svařáky a to vše ve sněžném bílém závoji. Atmosféra k sežrání, a to jídlo taky.

Na Zelňáku o století zpět

Stánky na Zelném trhu mají k představě staročeských Vánoc nejblíže. Kromě modrého česneku paličáku, ořechů a jablek nabízí občerstvení v podobě různých placek, pečeného masa a klobásek. Posilnit se můžete i palačinkou s vybranou medoládou. Stánek, který pochoutky z medu prodává se jmenuje Nebe na zemi, stojí kousek od řetízkáče pro prcky a můžete tam medolády ochutnat. Výrobcem je česká firma, která má perfektně propracovaný design a propagaci produktů (zpracovávají med a včelí produkty). Fandím jim, mojí favoritkou je medoláda zázvorová.

Brněnské Vánoce 2010,

Brněnské Vánoce 2010,

Kejklíř k nezaplacení

V příjemné vánoční atmosféře lákají prodavači ke svým stánkům, ale jen do doby, než se slova na pódiu (nebo spíš u něj) ujme kejklíř Vojta Vrtek. Vtáhne do děje i publikum a za 10 minut mu s úsměvem na rtu pomáháte žonglovat se směšně velkými noži. Doprovodný program stojí za povšimnutí. Kouzelné jsou podvečerní pohádky pro děti a dost mě mrzelo, že jsem neviděla zabíjačku v podání studentů z Charbulky na Svoboďáku.

Brněnské Vánoce 2010,

Ryby na Svoboďáku

Když se cestou přes Radnickou vrátíte zpět na náměstí Svobody, stránky s jídlem nemusíte moc hledat. Zabírají celou levou stranu náměstí. Kromě různých druhů sýrů – které vám odkrojí přímo čerstvé, klobásek a zabíjačkových specialit je zhruba někde uprostřed stánek s rybími pochoutkami. Jmenuje se Rybářská bašta Vrkoč a smaží tu kapra, candáta, sumce a další ryby. Všimněte si hrnce, co stojí kousek od smažených ryb. V něm je schované maďarské halázslé. Za 55 korun si jej nechávám i s chlebem zabalit (ano, byla jsem tu víckrát). Porce je to dostatečná na jeden skromný oběd. Rybí maso je v této polévce jakoby rozmixované, ale v pořádné koncentraci, má to v sobě hodně maďarského a celé je to lehce pikantní.

Brněnské Vánoce 2010,
Pro děti i pro dospělé

Vánoce na obou místech pořádá někdo jiný – náměstí Svobody patří pod TIC města Brna a Zelňák má na svědomí městská část Brno-střed. Je fajn, že se obě části dokázaly domluvit a vánoční trhy sladit. To, co uvidíte na náměstí Moravském je pak čistě soukromou aktivitou.

Sympatické je, že letos stánkaři nezapomněli ani na děti. Vláček, betlém a zvoneček už známe, ale komfortní Ježíškova pošta je novinkou, stejně jako stánek Zastávky (na Zelňáku i na Svoboďáku), kde za patřičnou zálohu dostanete horký mošt do hrnečku a k němu linecké, perník nebo koláčky. Mají tu i sladkosti z dílky dua Kokino.

Brněnské Vánoce 2010,

Právě jejich levandulové mini bábovky mě inspirovaly k letošnímu lineckému (přijďte na ně sem na Mikuláše). Třeba v centru adventního Brna objevíte i Vy svojí vánoční inspiraci. A kdybyste náhodou nevěděli co mi koupit, tak mým (a taky Dančiným) favoritem je tenhle hrnek.

Brněnské Vánoce 2010,

Jinak si nemůžu pomoct, vidíte na skoro všech fotkách to módní peklo? 😉

Brněnské Vánoce 2010,

2 komentářů k Brněnské Vánoce chutnají

  • Sibylo, popravdě, vejce mě ani tak nezajímala. Šlo mi o ten česnek :) Na vajíčka mám svoji milou paní dodavatelku. Že jsou ale trhy letos povedené je fakt a každý nechť si z toho, co nabízejí, vybere podle svého.

  • Hezke fotky. Taky me letos moc potesilo, jak se ta kvalita posunula. I prodavaci jsou dobri:) Medolada je z Techonic http://www.levandulova.cz/medolada/ a na stankach Zastavky se daji krome susenek (me favoritky jsou ovesna a levandulova) maji i horkou cokoladu z cokolady (a nikoliv z prasku), prakapavanou kavu (coz je zase fajn posun ke kvalitni alternative) a dobroty od Kokina. Akorat me mrzelo, ze jsem letos jeste nikde nepotkala kerkovske rohlicky. No a taky, ze ta vejce, co mate na obrazku, jsou sice ceska, ale maji kod zacinajici 3.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>