Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Cukroví s levandulí

Levandulové linecké v misce

Ty jsi má.. levandulová.. nádherně celá levandulová.. famózně levandulová… sotva si fialový song dozpíváte, z trouby vytahujete.. sušenky.. linecké nebo keksíky, jak je komu libo. Pět minut v troubě a cítíte tu vůni?

Levandulová, text písně

Zalovila jsem v bylinných zásobách a rozhodla se kus fialového koncentrovaného léta použít do těsta na linecké. Ano, u nás ani letos nebude chybět linecké, jako obvykle s drobnou změnou, tentokrát fialovou.

Už nějaký čas mě láká využití éterických olejů v kuchyni. Vůbec poprvé jsem o éterické alchymii četla podrobněji v Nobilisím časopise. Základy mám tedy teoreticky zmáknuté 😉 A pak přišel rozhodující okamžik, ochutnávka levandulové minibábovky z dílny kulinářského dua Kokino. Ta božská chuť mi zůstala v puse celý den a nezničilo ji ani halaszlé ani šunkový nářez navečer. Tohle jsem prostě musela ve své kuchyni zkusit taky.

Vzhůru k fialové

Základem levandulových hrátek se stalo linecké těsto na jednu dávku v tradičním poměru 300-200-100, takže u mě: 300 g hladké špaldové (nebo půl napůl s bílou pšeničnou), 180 g másla (ideálka přepuštěného), 20 g olivového oleje nebo kokosového tuku, 80 g tmavého třtinového cukru. K tomu všemu plus jedno vejce.

Levandulové linecké

Třetinu těsta jsem oddělila a obohatila o levandulové kvítky (asi jednu polévkovou lžíci neposekaných květů) a kapku levandulového éterického oleje. Éterické oleje při vaření jsou báječným osvěžením, k pečení se hodí třeba i růžový, ale při jejich použití dejte pozor, vždy dodržujte dávkování tak jednu až dvě kapičky. Mějte na paměti, že to jsou silné koncentráty. Vždy si buďte jisti, že používáte nejkvalitnější éterický olej (mrkněte na Nobilis Tilia nebo Yasminku).

Zbývající dvě třetiny těsta padly na tradiční linecké, co teď ve špajzce čeká na slepení.
UPDATE 8.12. teď jsem si ještě vyčetla, že éterický olej je lepší nejdříve rozmíchat v tuku. Jak budete těsto plácat, promněte nejdříve tu kapku levandule s máslem v ruce, aby se to trochu spojilo (chviličku) a pak už splácejte všechno dohromady, jako obvykle.

Levandulové, stejně jako klasické těsto linecké, nechejte v lednici odležet – ideálně přes noc, minimálně dvě hodiny, u mě dva dny. Těsto před přípravou nechte na lince zhruba půl hodiny povolit, po vytažení z lednice je totiž dost tvrdé a špatně se s ním pracuje.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Těsto rozválejte na plát o sušenkové tloušťce dejme tomu 3 až 5 mm. Pracujte rychle, ať těsto nemá šanci se zapařit. Vykrajujte rozmanité tvary, které skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě zhruba 5 minut.

Hotové nechejte pár desítek vteřin na plechu a pak hned přemístěte k vychladnutí na mřížku nebo někam, kde prostě vychládnou. Neslepujte, rovnou konzumujte! Enjoy!

A komu se zastesklo po Haně Hegerové a její Levandulové, pusťte si ji.

Levandulové kolo

Mohlo by vás zajímat:
Konfitovaná kachna na talířiKonfitovaná kachna
Paštika pomerančováChutné dárky
Tvarohová štola podle IvetyTvarohová štola

5 komentářů k Cukroví s levandulí

  • Lenko, i u perníčků se mi osvědčilo kombinovat více bílé pšeničné a méně špaldové, takže dejme tomu 3:2. Dá se napéct taky jenom ze špaldovky, ale v tom případě bych doporučovala koupit špaldovou chlebovou mouku. To pak drží pěkně těsto pohromadě stejně, jako při pečení s bílou pšeničnou. Tak ať se perníčky vydaří!

  • Od té doby co jsem zabrouzdala na vaší stránku u nás doma najdete jak špaldovou tak pohankovou mouku.Snažím se jí narvat všude a s radostí mohu konstatovat že všem chutná.Na vánoce bych v tom chtěla pokračovat.Linecké s levadulí budu péct příští týden.Chtěla bych upéct ještě perníčky.Máte je určitě vyzkoušené ze špaldovky:o)Mohla by jste mi prozradit poměr.Ze zdravou výživou začínám od léta a tak by se pár rad hodilo.Lenka

  • avatar Hedvika

    Moc a moc dekuju! Vas web je skvely. Dort pro Elisku jsem uz delala tento podzim trikrat… Hedvika

  • Hedviko, levanduli si já pěstuji, ale dá se sehnat obvykle na vánočních trzích, ale taky tady http://www.mojelevandule.cz nebo tady http://www.uleontynky.cz/ a nebo v některých zdravých výživách. Agáve sirup – v dm drogerii, ve zdravé výživě nebo na http://www.bioobchod.cz, fruktoza – ve zdravé výživě nebo i v Albertu.
    Vanilkové rohlíčky já dělám jedině z celozrnné špaldové mouky jemně mleté, kterou ale míchám s trochou bílé pšeničné, protože se pak rohlíčky tolik nedrolí. Doporučuji poměr60% špaldové mouky a 40% bílé pšeničné. Zdravím!

  • avatar Hedvika

    Dobre odpoledne, mela bych jeden dotaz. Kde se da sehnat levadulovy olej a kvitky? A krystalicka fruktoza a agavovy sirup? Zacinam se teoreticky pripravovat na vanoce…. Dekuju. A nemela byste nejaky celozrnny recept na vanilkove rohlicky? Moc dekuju. Hedvika

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>