Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Starsano aneb jak funguje Scuk

Starsano, jídelní lístek

Když jsem minulý pátek mířila do Prahy, vyhlídla jsem si k obědu nedávno otevřený podnik Starsano. Kde jsem hledala inspiraci a proč padla volba zrovna na něj…

Potřebovala jsem se kolem poledne najíst, v pracovní den jak jinak, než rychle a dobře. Ke všemu to muselo být v lokalitě kolem pražské budovy rozhlasu. Obvykle bych vyrazila do ulic jen tak naslepo a když bych měla čas, projela bych Googlem ulice kolem dokola, jestli na něco nenarazím. Asi nikoho nepřekvapí, že tentokrát jsem věděla, kam jít pro radu najisto.

Kde hledat?

Projekt Scuk.cz totiž právě tyto situace řeší. Poradí, nabídne a na mapě přehledně zobrazí, co v drobném českém gastronomickém světě stojí za to. Konkrétně na Starsano bych jinak snad ani nepřišla. Podnik otevřel teprve v lednu a dá se říct, že se rozkoukává. Ale docela svižně.

Navzdory varování před cenami jinak pozitivní recenze scukařky martesky mě hned před vchodem mile překvapila cedule s nabídkou poledního menu – polévka a hlavní jídlo za 97 Kč.

Tagliatelle pro všechny

Koncept jídelny, kde kuchař po objednávce čerstvé jídlo přímo před vámi připraví si snad odpůrce ani najít nemůže. Zvlášť když se jedná o to celé šmrncnuté Itálií. Nespokojenost s tímto nápadem můžete pocítit jen tehdy, když se restaurace v určitou hodinu skoro celá zaplní a ti všichni hosté kolem vás se rozhodnou pro stejné jídlo, jako vy.

Právě z tohoto důvodu to s přípravou drobně vázlo při mé polední návštěvě. V menu za 97 korun jste si mohli zvolit pizzu, těstoviny s kuřecím masem nebo tuším nějaký salát, polévka v podobě kuřecího vývaru byla jako bonus zdarma. Schválně, u kterého jídla se stála fronta?

Samozřejmě vedly tagliatelle, i když jsem kuchaře viděla vydávat i rybu a pizzu. Systém načítaní konzumace na čipovou kartu, kterou dostanete u vchodu je fajn, akorát nezabrání tomu zmatku při větším objemu čekatelů na jeden chod.
Polévku jsem u pultu dostala okamžitě a bylo mi doporučeno jít si ji sníst hned, zatímco kuchař šikovně kmital s přípravou těstovin. Výdej hlavního jídla pak už nikdo nekoordinuje, takže si hosté chodí k pultu pro plné talíře jeden přes druhého. Svoji porci jsem nakonec dostala, ale plné Starsano těstovin chtivých hostů bych nechtěla navštěvovat častěji.

Starsano - bylinky na stole

Zelená vpřed

Pro nechlazený Snipp mi obsluha zašla kamsi do sklepa a kávu jsem si dát nestihla. Potěšilo mě příjemně barevné prostředí se zelenými a tyrkysovými židličkami a kyblíky bylinek na stole, co jsou od hostů už celé oškubané – a to je dobře! Dost stolů je vyvýšených, a to já nemám moc ráda, zvlášť, když jdu na jídlo s dítětem. Celá restaurace ale působí vzdušně a nad její barevností zaplesá duše nejednoho estéta. Dech mi nakonec vyrazily ostře zelené stěny na toaletách a ty dveře tam vážně nelze zamykat.

Polévka s pepřem a báječné těstoviny

Polévka byla fajn vývarová s čerstvou petrželkou a kousky kuřecího masa, jenže na můj vkus silně pepřená. I kdybych se oprostila od své nepepřené vývarové představy, stejně by tohoto koření místní polévka snesla o velkou špetku méně. A co na to děti?

Těstoviny s kuřecím masem

Co upřímně potěšilo, byly těstoviny (omluvte kvalitu fotky, to můj stařičký mobil), kvůli kterým jsem při odchodu neváhala servírce říct, že jsem z jídla tady mile překvapená. Na skvělých al dente farfalle s plátečky česneku, olivovým olejem, kuřecími kousky a petrželkou s parmezánem jsem si vážně pochutnala. Společně s nápojem Snipp mě celý oběd stál 132 Kč a to je za čerstvé menu velmi dobrá cena.

Co na to Mc Donald´s?

Když jsme u rychlých obědů, nemůžu si odpustit srovnání s ikonou fast foodů. Za cenu od 90 do 140 korun u Mc Donald´s dostanete hambáče z bílé pšeničné mouky (už jste slyšeli o celiakii?), s plátkem údajně velmi libového masa (hovězího, zná někdo jeho složení a původ?), plátkem sýra (no dobře vápník a co obsah tavících solí?) a drobnou zeleninou (ať učiníme zdraví za dost). K tomu pár deci koly (jasně, můžete si dát i vodu) a hromádku hranolků. Každý školák si tady to své najde, říká leták, co jsem jej „ulovila“ při čůrací přestávce v jednom z vídeňských mekáčů. Upřímně, jsem šokovaná z pyramidy zdraví podle Mc Donald´s. Mimochodem, pamatujete, co se stane s Happy Meal po půl roce, když si jej zapomenete na polici?

Pyramida od Mc´Donalds

Ve stejném cenovém rozpětí dostanete ve Starsanu misku pocitvého vývaru s kuřecím masem, co až jej přestanou tolik pepřit, zasytí i dítě. Slušnou porci těstovin z tvrdozrnné pšenice (má nižší glykemický index, lepek je přítomen tak jako tak) orestovaných na olivovém oleji (takže jen 13% nasycených mastných kyselin), s kousky kuřecího masa (i tady původ nejasný) a parmezánem (tučný, ale poctivý sýr) + petrželka.

Co si vyberete raději?

Starsano
Anglická 13
Praha 2
www.starsano.cz

Mohlo by Vás zajímat:

6 komentářů k Starsano aneb jak funguje Scuk

  • avatar Veronika

    Musím říct, že pyramida zdraví podle Mc mě dost pobavila :-)

  • Je možné, že si ani jeden čtenář toho s textem nekorespondujícího obrázku nevšiml? Olince, jakožto hrdince, co na to upozornila první gratuluji! Dobrý průzkum pozornosti čtenářů, jelikož návštěvnost článku se vyšplhala na slušné číslo, ale nikdo se nad farfalle nepozastavil :))) Opravuji a těším se na další takové pozorné dušičky.

    A co se Mekáče týče, stále mě dostává fakt, že je pořád dost lidí, co to zdravé/nezdravé vůbec neřeší. Každopádně s pochybnými bagetami jsem téhož názoru. Já jsem ovšem schopná předtím, než do toho Mekáče vážně zajdu, chodit hodinu/dvě kolem dokola, jestli náhodou nenarazím na jinou, schůdnější stravovací variantu :)

  • Dovoluju si nesouhlasit s farfalle, to jsou mašličky, kdežto těstoviny na talíři vypadají spíš jako tagliatele:-))

    S tím, že polévku by nemohly děti – věřím, že je stále více children friendly restaurací, kde za dětské jídlo nepovažují řízek s hranolkama. Tato mezi ně asi zrovna nepatří. (A upřímně – koho by napadlo jít na polední menu v centru Prahy s dítětem? :-))

    K Mekáčovi – to už snad ví každý, že to není ani zdravé, ani levné. Na druhou stranu, když mám hlad a nemám čas cokoli shánět, radši si koupím 2 cheesburgry za 40 kaček a najím se a vím, že je to čerstvé a nezávadné, než bagetu s majonézou za stejný či větší peníz, která v chlaďáku leží odnevidim donevidim a její účinky na gastrointestinální trakt raději ani nedomýšlet:-P ale nejlepší je samozřejmě sváča z domu a tím to řeším ve většině případů;-)

  • […] Starsano aneb jak funguje Scuk […]

  • rádo se stalo :) až zase pojedu do Prahy, stavím se ve Starsanu zase, kolem rozhlasu jsem s obědem už dlouho nebyla tolik spokojená.

  • jé, Věri, děkujeme za zmínku! 😉 sám jsem zvědav jak se Starsano u nás chytí, držím jim palce.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>