Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Vysočina: restaurace Tisůvka

Restaurace a pension Tisůvka

Opírajíc se o kolo stojíme v malebném srdci Vysočiny, na úpatí skalního útvaru Tisůvka, v maličkaté obci Cikháj. Když šlápneme do pedálů, dojedeme v mžiku na osm kilometrů vzdálených Devět skal. A když se na chvíli zastavíme, ochutnáme to nejlepší z kuchyně restaurace Tisůvka. Kterou možnost si vybereme?

Ovšemže tu druhou. A vy také. Až vám povím, že pan kuchař (a majitel v jedné osobě) vaří šmrncovně velmi chutně a nebývale čerstvě bylinkově.

Byli jsme tam jednou, dvakrát, třikrát a pak ještě hodněkrát. Poprvé stálé menu doplňovaly sezóní a lokální speciality v podobě bramborové polévky s kopřivou, telecí kotlety na žampionové omáčce s německými špeclemi, vídeňského řízku (vskutku telecího) a rolky z telecí kotlety s rukolou na balsamikové omáčce. Mým chuťovým testem prošla posledně jmenovaná. Chuť vyrovnaná, maso nadýchané, rukola čerstvá, v doprovodu vařených brambor a sýrem zapečeného rajčete z grilu báječný zážitek. Stopadesát gramů za 182,-.

Chutná perla Vysočiny

Restaurace a penzion Tisůvka je široko daleko oblíbenou hospodou. Sjíždí se tu místní kuchyně neznalí cyklisté, běžkaři i gurmáni z širokého okolí. Ubytovaným hostům nabízí plnou nebo polopenzi za velmi slušnou cenu. Velmi slušné jsou i ceny na restauračním jídelním lístku. Za průměrných stopadesát korun dostanete porci poctivého jídla s nášupem čerstvých bylinek, co si pan kuchař hned vedle na zahrádce pěstuje. Nadmíru se zde daří dobromysli (oregano), šalvěji a levanduli. A zdobnými bylinkami v Tisůvce na talířích hostů nešetří.

Interiér restaurace je střídmý stejně jako rozsah jídelního lístku. Za zvláštní zmínku stojí výtečná selská brambora s pažitkovou omáčkou a zeleninovou oblohou. Rozumějte brambora dělaná v alobalu, posléze nakrojená a plněná decentní pažitkovou omáčkou, doplněná blanšírovanou mrkví a brokolicí. Stojí třicet korun! a jako letní lehká večeře je nepřekonatelná. Stejně jako můj favorit, bramborové tašky (tipuji vlastní těsto) plněné špenátem a polité máslem. Za ty dáte 45,- a olizovat se budete ještě den poté.

Selská brambora

Bramborové tašky plněné špenátem

Ochutnala jsem i candáta na bylinkovém másle s vinným rizotem a mandlemi. Kombinaci a úpravě jídla na talíři tleskám, připečené krustě candáta nikoliv. Hospoda byla plná a spěch dokáže ledacos pokazit. Věřím, že běžně candát nebude tolik křupavý.

Candát na bylinkovém másle s vinným rizotem

Co mi neudělalo radost byly těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem. Šlo o dětské jídlo a tak tedy: těstoviny s kečupem. Své skoro dvouleté dceři, kterou jinak velmi nerada stravuji v restauracích, jsem si tady troufla dát bramborové špenátové tašky i selskou bramboru, ale ne tohle „dětské“ jídlo. Děti to prý rádi. Dobře, ale stejně nechápu, proč se za dětská jídla vydává smažený vepřový řízek, smažené rybí prsty a smažený sýr (všechno doplněné hranolkami!). Tuhle neřest sdílí snad všechny hospody. A pro ně mám zprávu: skutečně ne všechny děti doma jedí smažené řízky a špagety s kečupem. Co zkusit těstoviny s opravdovou rajčatovou omáčkou, lehce doslazené Glukopurem, obilným sirupem nebo přírodním, méně rafinovaným cukrem? Místo smaženého vepřového zařaďte přírodní kuřecí či krůtí, místo rybích prstů pečeného pangasia nebo jinou rybu. Pro nás, co nám na jídle záleží. A pro ty ostatní, klidně ten smažák v menu nechte.

Tisůvka má ještě jeden háček. Největší slabinou pana kuchaře se zdají být polévky. Rajčatová i krémová bramboračka mi voněly i chutnaly polotovarem, česnečka byla chuťově o něco lepší. Potřebujete v Tisůvce sypkou berličku? Ovšem trik s opékaným chlebem k česnekové polévce se mi líbil. S klidným srdcem můžu doporučit i mozzarellu s rajčaty a bazalkovým pestem, kuřecí rolku se šalvějí na bylinkovém rizotu nebo zelený salát se špekem.

Česnečka

Sympatické je, že v menu nenajdete žádné „Tajemství pana purkmistra“. Všechna jídla svým názvem zřetelně dávají vědět, na čem si pochutnáte. A to pochutnání bude jistě stát za to. I s malými výhradami. Až pojedete okolo na kole/běžkách/autem, stavte se v Tisůvce a dejte vědět, jak vám chutnalo. Osobně se tam ještě letos ukážu. Nedají mi totiž spát jejich kachní prsa s červeným zelím a noky.

Jak chutná na Tisůvce po pěti letech?

Je podzim 2014 a Tisůvka chutná pořád stejně dobře, ba i lépe. Vývar je vždy poctivě domácí, stálá nabídka drží laťku hodně vysoko a aktuální nabídka respektuje sezónu a pro nás je vítaným zpestřením. Z menu jsme už ochutnali úplně všechno a snad jediné, co nás kdy zklamalo bylo velikonoční jehněčí někdy v roce 2000. Maso bylo tenkrát tužší. Za mnoho let jedno tužší maso není žádný problém. Tisůvka je pořád sázka na jistotu a dobrotu.

Ceny jdou nahoru (kde nejdou?), ale stále se tu dá velmi rozumě najíst. Dětem nabízí přírodní řízek i lososa s bramborem a od letošního léta mají konečně slušnou kávu. Někdy mám takový pocit, že nás lesy Cikháje učarovaly jen kvůli tomu, abychom časem přišli na to, že tam stojí taky restaurace Tisůvka.

 

Restaurace a penzion Tisůvka
Cikháj 51
591 02 Žďár nad Sázavou
Tel.: 566 659 007

Otevřeno: Út – Ne 11 – 22 hod.

Mohlo by vás zajímat:
Café FaraCafé Fara a meruňkový kečup Zimní polévkyTři zimní polévky Rozhledna na KletiOchutnejte Kleť

11 komentářů k Vysočina: restaurace Tisůvka

  • avatar o.babka

    Do tohoto penzionu jsme se jeli najíst na doporučení kolegy. Byli jsme celkem vyhladovělí. Já jsem si dal polévku česnečku a vepřové medailonky ve slanině na rozmarýnové omáčce s opečenými bramborovými šiškami. Manželka zvolila vepřovou kotletu plněnou švestkou a zelím na tymiánové omáčce se špekovými knedlíky a zeleninou.
    Protože jsem byl hladový, poprosil jsem o větší porci, čemuž bylo vyhověno.

    Celé toto hodnocení ale píšu kvůli opravdu příjemnému překvapení, co se jídla týče. Toto není standardní restaurace se standardním jídlem. Pan šéfkuchař je evidentně velmi schopný a hraje si s chutěmi. A to tak, že jsme se na sebe po prvních soustech s manželkou podívali a shodli s, že v české restauraci jsme dlouho, opravdu dlouho nejedli tak dobré jídlo. Tak dobré a s tak evidentní péčí připravené, že jsem si řekl, že této restauraci musím udělat nějaké hodnocení na internetu. Co se mé porce týče, maso bylo měkké a šťavnaté, ochucené již samo slaninou, ve které bylo obaleno. Noky se správnou konzistencí a přátelé, omáčka, to byl chuťový koncert. Manželčiny špekové knedlíky nadýchané a omáčka zaslouží rovněž absolutorium.
    Tímto chci poděkovat za příjemnou obsluhu a opravdu špičkovou kuchyni, je stoprocentní, že tuto restauraci budeme navštěvovat a dále doporučovat přátelům. A ještě jednou panu kuchaři: BRAVO!

  • Otiskuji emailové vyjádření majitelů Tisůvky k diskutovaným polévkám:
    „Za krustu na candátu posíláme omluvu, ale zároveň si neodpustíme, že na
    candátu není oregano, ale citronový tymián.
    Před třemi lety, kdy jsme otevřeli restauraci, jsme začali vařit vývar z kostí a masa. Bohužel bez kladné odezvy hostů. Dnes do vývaru přidáváme hotový hovězí bujon. Nudle a zeleninu si připravujeme sami. Ostatní polévky jsou domácí!!“

    S oreganem jsem se pěkně sekla :) a s polévkami to také nebude tak zlé. Věřím, že čas domácího vývaru znovu přijde :)

  • Moc ráda bych se mýlila, Pamelo. Naše polévky tak chutnaly a ne jednou! Je pěkné, že za polévkovou čest Tisůvky bojuješ, já totiž tajně doufám, že jsem nesmysl blábolila. Ostatně, třeba se nám k tomu vyjádří i sám pan kuchař.

  • avatar Pamela

    Milá Věrko!
    Také do této restaurace chodíme.Já miluji tu jejich plněnou kotletu a manžela nadchl Jelení steak s bylinkovým máslem.
    Ale musím Ti říct,že s polévkami pravdu nemáš.Jsou domácí a ne práškové a dokonce i nudle ve vývaru jsou domácí a ne kupované.Také děláš dětem nudle doma a nebo je kupuješ?
    Příště si vše ověř,než napíšeš blábol.

  • Ale jo Katko, klidně klasickou tresku :) Proč jsem zmínila zrovna pangase? Protože se mi zdá, že dětem jaksi víc chutná, možná pro větší „šťavnatost“ masa, ve které bezesporu před treskou vede.

  • avatar Katka

    Restaurace vypadá opravdu lákavě a ty ceny, no paráda…S těmi dětskými jídly, no co na to říci, asi to ještě dlouho potrvá než příjde nějaká změna. Ale malou výhradu mám, proč zrovna pangase?? Proč né klasickou tresku?

  • Oto, my taky v okolí nacházeli spoustu hříbků.. krásně urostlých hořčáků :) A těch borůvek… Jo, vážně je tam nádherně.

  • avatar Nitrogen

    Strávili jsme v penzionu Tisůvka letos týden a nemělo to chybu. Kuchyně pana vedoucího Hoška je vskutku gastronomický žážitek. Z jídelního lístku viz http://www.restauracetisuvka.cz/index.php?lng=cz&p=jidelni-listek nám nejvíce chutnaly medailonky v angl. slanině v rozmarýnocé omáčce s bramborovými šiškami nebo kotleta plněná švestkou a zelím. A nebo pstruh, losos atd.
    Na Vysočině nejlepší, snad trochu může konkurovat hotel Pavla.
    Pokoje jsou prostorné s velkými novými koupelnami, ledničkou a TV sat. Většina pokojů má velkou terasu.
    Letos dokonce zprovoznili Wi-Fi Inet.
    Krásné lesy plné hříbků…. už se těším znovu….
    Ota

  • Papajo, taky jsem si tam přišla jako v pohádce. Co se poměru kvalita/cena týče. Jenže v polozapomenutém kraji, kde se prohání tak akorát cyklisté na kolech a v zimě pár běžkařů si zřejmě nemůžou s cenami příliš vyskakovat. A tak se tu ukazuje, že slušná gastronomie se dá dělat i za slušné ceny. Já bych byla ochotná dát za to jejich jídlo i víc. A co se těch dětských a bezmasých jídel týče, tuhle neřest hodlám restauracím otloukat o hlavu dál :) a věřím, že se jednou dočkáme zlepšení. Díky za odezvu a zdravím! Jo a klidně tykej! :)

  • Opravdu krása :-) Stále jsme ale ve fázi, kdy člověk musí takové restaurace hledat mikroskopem :-( Tak krásné jídlo (myslím složení i výsledný vzhled) za takové ceny je tak trochu zjevení :-) Ke komentáři mne však nejvíce vyprovokovala zmínka o dětských jídlech. Naprosto s Vámi souhlasím. Běžná nabídka je opravdu příšerná. A když už se třeba restaurace trochu snaží dětská jídla ozvláštnit, přijde s dítětem babička s dědou a hranolky mu objednají sami. Bohužel stejná situace ve většině restaurací je s nabídkou v kolonce „Bezmasá jídla“: smažený sýr, smažený květák, smažené žampiony a brokolice se sýrem. Dokonce už bývá běžné, že v seznamu příloh nebývají ani obyčejné vařené brambory! Člověk, který by např. chtěl dodržovat pravidla dělené stravy nebo je ze zdravotního důvodu jinak omezen výběrem jídla (třeba dlouhodobá jaterní dieta), prostě nemá šanci se najíst v restauraci. No, bude to tady ještě asi dlouho trvat a dobře, že se o takových hezkých výjimkách píše.
    Mějte se pěkně :-)
    P.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>