Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pohankové cookies vol.2

Pohankové cookies vol.2

Když mi holky po józe zmiňovaly pohankové sušenky, musela jsem si je na blogu připomenout a hned večer zkusit novou verzi. Tady je. Vyladěná o jeden prach a dekorovaná vším, co mají výživáři rádi.

Stejně jako jejich první verze, hodí se i tyhle kousky pro malé děti, sušenky jsou přirozeně bezlepkové. Záleží, čím je ozdobíte. Pro úplně ty nejmenší (od 6. měsíců věku) doporučuji sušenky nezdobit ničím a trváte-li na dekoraci, můžete na povrchu sušenek před pečením vytvořit strukturu třeba vidličkou.

Pečete-li pro velké, nešetřete jedlou povrchovou dekorací. Skvělé jsou lískové ořechy, pekany, kešu oříšky, kousky čokolády nebo sezam. Ořechy klidně nasekejte, když vám vadí kusy celé. A když si sušenky uplácáte v drobnějším vydání, hned máte další DRUH CUKROVÍ na Vánoce.

Jediné, na co je třeba při pečení sušenek dobře pamatovat je, že po vytažení z trouby jsou lehce měkké a TUHNOU AŽ CHLÁDNUTÍM. Takže aspoň půl hoďky po upečení nesahat, ať se vám nerozpadnou.

Pohankové cookies vol. 2 Pohankové opáčko

Pohanková mouka a pohanková krupice jsou bohaté na vitaminy skupiny B, fosfor, vápník, železo a rutin. Ovšem pouze v případě, že prošla jen mechanickým zpracováním (proto preferuji Šmajstrlu). Obsah vitaminů B1 a B2 pomáhá tělu AKTIVOVAT ENERGII podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy.

Na svém webu Šmajstrla také píše:

Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě). Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci.

Pohankové cookies vol.2

Pohankové cookies vol.2

24 koleček o průměru 5 cm

  • 100 ml olivového oleje nebo ghí (přepuštěné máslo)
  • 60 g javorového sirupu
  • 160 g hladké pohankové mouky
  • 40 g na prach mleté směsi slunečnicových, dýňových a lněných semínek
  • 50 g jemně strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kypřícího prášku z vinného kamene
  • kůra strouhaná z jednoho citronu
  • špetka soli
  • lžička kakaového prášku
  • volitelně nalámané malé kousky kakaové hmoty nebo min. 70% čokolády, kešu ořechy, goji, lískové ořechy, pekany
  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia. Umelte prach ze semínek – bezvadně to jde na elektrickém kafemlýnku.

  2. Olej metličkou vyšlehejte s javorovým sirupem.

  3. V jiné míse vidličkou promíchejte mouku s kypřícím práškem, kokosem, prachem ze semen, špetkou soli, kakaem a s kůrou z citronu. Pak směs přimíchejte k tekuté části.

  4. Na plech vyložený pečícím papírem tvořte libovolné tvary – kolečka, oválky.

  5. Menší kolečka pečte max. 10 minut (od páté minuty doporučuji kontrolovat). Kolečka o průměru 5 cm se pečou max. 15 minut.

  6. Vytáhněte z trouby a nechte sušenky na plechu zcela vychládnout – zprvu jsou křehké, zpevní až chládnutím. Teprve poté ochutnávejte.

AKTUALIZACE:

Snížila jsem množství tuku, místo 150 ml stačí 100 ml a fajn funguje i přepuštěné máslo. Sušenky jsem dvakrát pekla bez kokosu, aniž bych navýšila množství jiných surovin a výsledek byl mnohem více konzistentní. Takže pokud se vám sušenky rozpadají, zkuste vynechat kokos. Také se mi jednou povedlo zapomenout citron, což nakonec vůbec nevadilo. A poslední upgrade se týká směsi semen: místo lněných semínek jsem zkusila chlorelu – pár tabletek. Barva žabičková a chuť stále stejná, děti zelené sušenky bavily.

Takže tu nakonec máme recept, ve kterém lze vynechat kokos, citronovou kůru a při mixování semen přimíchat chlorelu. Připomíná vám to něco? :-)))

Mohlo by vás zajímat:
Chowder s treskouChowder z kokosového mléka s treskou Věruška v Dobrém ránu 23.9.2015Vyvážené svačinky v ČT Raw košíčky z ořechů s kakaem a pomerančemRaw košíčky z ořechů s kakaem

4 komentářů k Pohankové cookies vol.2

  • Ivano, díky za nápad! Vyzkouším!

  • avatar Ivana

    Dobrý den, zkoušela jsem první verzi,nebyly špatné,ale připadaly mi dost mastné i hodně cítit olejem. Pokud by to fungovalo,možná by se mi tam víc hodilo přepuštěné máslo a ne v tak velkém množství.Zdraví Ivana (nejvíc zatím chutnal hruškový koláč:-))

  • Konzistence těsta je na lžičku, ze které se stáhne prstem na plech a lehoučce prstíky vytvaruje kolečko. Na vykrajování to není, neboť je přítomen olej :-)

  • Jakou idealni konzistenci ma mit testo? Dalo by se udelat i ve verzi na vykrajovani (na Vanoce), co myslite?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>