Když mi holky po józe zmiňovaly pohankové sušenky, musela jsem si je na blogu připomenout a hned večer zkusit novou verzi. Tady je. Vyladěná o jeden prach a dekorovaná vším, co mají výživáři rádi.
Stejně jako jejich první verze, hodí se i tyhle kousky pro malé děti, sušenky jsou přirozeně bezlepkové. Záleží, čím je ozdobíte. Pro úplně ty nejmenší (od 6. měsíců věku) doporučuji sušenky nezdobit ničím a trváte-li na dekoraci, můžete na povrchu sušenek před pečením vytvořit strukturu třeba vidličkou.
Pečete-li pro velké, nešetřete jedlou povrchovou dekorací. Skvělé jsou lískové ořechy, pekany, kešu oříšky, kousky čokolády nebo sezam. Ořechy klidně nasekejte, když vám vadí kusy celé. A když si sušenky uplácáte v drobnějším vydání, hned máte další DRUH CUKROVÍ na Vánoce.
Jediné, na co je třeba při pečení sušenek dobře pamatovat je, že po vytažení z trouby jsou lehce měkké a TUHNOU AŽ CHLÁDNUTÍM. Takže aspoň půl hoďky po upečení nesahat, ať se vám nerozpadnou.
Pohankové opáčko
Pohanková mouka a pohanková krupice jsou bohaté na vitaminy skupiny B, fosfor, vápník, železo a rutin. Ovšem pouze v případě, že prošla jen mechanickým zpracováním (proto preferuji Šmajstrlu). Obsah vitaminů B1 a B2 pomáhá tělu AKTIVOVAT ENERGII podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy.
Na svém webu Šmajstrla také píše:
Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě). Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci.
Pohankové cookies vol.2
24 koleček o průměru 5 cm
- 100 ml olivového oleje nebo ghí (přepuštěné máslo)
- 60 g javorového sirupu
- 160 g hladké pohankové mouky
- 40 g na prach mleté směsi slunečnicových, dýňových a lněných semínek
- 50 g jemně strouhaného kokosu
- 1 lžíce kypřícího prášku z vinného kamene
- kůra strouhaná z jednoho citronu
- špetka soli
- lžička kakaového prášku
- volitelně nalámané malé kousky kakaové hmoty nebo min. 70% čokolády, kešu ořechy, goji, lískové ořechy, pekany
-
Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia. Umelte prach ze semínek – bezvadně to jde na elektrickém kafemlýnku.
-
Olej metličkou vyšlehejte s javorovým sirupem.
-
V jiné míse vidličkou promíchejte mouku s kypřícím práškem, kokosem, prachem ze semen, špetkou soli, kakaem a s kůrou z citronu. Pak směs přimíchejte k tekuté části.
-
Na plech vyložený pečícím papírem tvořte libovolné tvary – kolečka, oválky.
-
Menší kolečka pečte max. 10 minut (od páté minuty doporučuji kontrolovat). Kolečka o průměru 5 cm se pečou max. 15 minut.
-
Vytáhněte z trouby a nechte sušenky na plechu zcela vychládnout – zprvu jsou křehké, zpevní až chládnutím. Teprve poté ochutnávejte.
AKTUALIZACE:
Snížila jsem množství tuku, místo 150 ml stačí 100 ml a fajn funguje i přepuštěné máslo. Sušenky jsem dvakrát pekla bez kokosu, aniž bych navýšila množství jiných surovin a výsledek byl mnohem více konzistentní. Takže pokud se vám sušenky rozpadají, zkuste vynechat kokos. Také se mi jednou povedlo zapomenout citron, což nakonec vůbec nevadilo. A poslední upgrade se týká směsi semen: místo lněných semínek jsem zkusila chlorelu – pár tabletek. Barva žabičková a chuť stále stejná, děti zelené sušenky bavily.
Takže tu nakonec máme recept, ve kterém lze vynechat kokos, citronovou kůru a při mixování semen přimíchat chlorelu. Připomíná vám to něco? :-)))
Mohlo by vás zajímat:
Chowder z kokosového mléka s treskou | Vyvážené svačinky v ČT | Raw košíčky z ořechů s kakaem |
---|
Ivano, díky za nápad! Vyzkouším!
Dobrý den, zkoušela jsem první verzi,nebyly špatné,ale připadaly mi dost mastné i hodně cítit olejem. Pokud by to fungovalo,možná by se mi tam víc hodilo přepuštěné máslo a ne v tak velkém množství.Zdraví Ivana (nejvíc zatím chutnal hruškový koláč:-))
Konzistence těsta je na lžičku, ze které se stáhne prstem na plech a lehoučce prstíky vytvaruje kolečko. Na vykrajování to není, neboť je přítomen olej
Jakou idealni konzistenci ma mit testo? Dalo by se udelat i ve verzi na vykrajovani (na Vanoce), co myslite?