Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jehněčí na paprice se strekovským Walkerem

Jehněčí na strekovském Walkeru

Jehněčí a jemně perlivý Walker ze slovenského vinařství Strekov 1075. Dokonalejší kombinaci jsem si nemohla přát.

Ten článek mám rozepsaný tři měsíce. Od chvíle, kdy jsem si v půli prázdnin přivezla několik láhví po alchymistické ochutnávce se Zsoltem Sütő přímo v jejich pivnici (rozumějte sklípek).

Walker zdaleka nebyl nejlepším vzorkem, který jsme ono horké pozdní odpoledne ochutnali. Skleniček padlo nevím kolik. Každopádně tolik, že jsme se u stolu sešli s další dvojicí a kromě maďarštiny, slovenštiny, češtiny proudila i angličtina. Zsolt už na plánovanou práci do vinohradu nevyrazil a já pak odjížděla se dvěma kartony vína a dýňovým olejem navíc.

Porta, Strekov 1075

Věruška a Zsolt, Strekov

Pak jsem do konce prázdnin stihla napéct několikero rétes, o kterém bude řeč možná příští léto. Popasovala jsem se s jedním jehnětem od známého z domácího chovu a taky s několika kuřaty z fryšavské drůbežárničky. A dušička přitom plakala. Kdo chcete snížit spotřebu masa, jeďte se mrknout, kde a jak vaše maso běhá. Možná vás to posune do stavu maso už nikdy a nebo stačí (šťastné) maso jednou za čas.

Ryzlink rýnský Walker 2013

Walker pracuje

WALKER je perlivý ryzlink rýnský, co původně perlit neměl. Ale stalo se. Je prostě walker a vůbec to nevadí. Je to víno k pití hned tady a teď, žádná archivace, žádné kudrlinky. K jehněčímu sedl jak… však víte. V obchodě jej už nekoupíte, ale klidně bych místo něj použila PORTU, ta k prodeji – teď koncem října 2015 – ještě je. Tedy ne úplně klidně, protože raději tohle víno z kategorie orange wine piju prostě jen tak. Naposledy například k dortu, co jsem pekla pro dceru. Pod jehněčí si dokážu ještě představit taky SUR LIE.

Suroviny na jehněčí na paprice s Walkerem

Jehněčí na paprice se strekovským Walkerem

Na olivovém oleji orestujte kostky jehněčího masa v množství pro čtyři osoby (záleží na vašem apetitu, u nás kolem 600 g). Vyjměte je a přilijte do hrnce ještě trochu čerstvého oleje, na kterém zpěňte jednu obrovskou bílou cibuli nakrájenou na kostičky (případně dvě velké žluté cibule). Přidejte na proužky nakrájené červené a zelené papriky (asi 4 velké kusy, můžou být i kapie) a dále restujte za průběžného míchání zhruba 10 minut.
Přisypte hrst jáhelné mouky (doma vyrobíte pomletím jáhel na kafemlýnku) a promíchejte. Přisypte mletou červenou papriku a nasekaný česnek. Krátce za stálého míchání orestujte. Zalijte 200 ml vína (Ryzlink rýnský Walker 2013, Strekov 1075) a přidejte orestované maso. Do hrnce jsem přihodila velké snítky majoránky přesně tak, jak mi v tu chvíli na zahradě kvetla. Použít lze i tymián. Přilijte vodu tak, aby maso lehce vyčuhovalo nad hladinu, osolte a duste pod poklicí do změknutí masa. Poté z hrnce vylovte snítky bylinek a teprve pak podávejte.

U nás se podávalo s bulgurem.

Jehněčí na paprice se strekovským Walkerem

Mohlo by vás zajímat:
Škola vaření U Kastelána - Jehněčí na bylinkách s velikonoční hlavičkouJehněčí kýta podle Kastelána Pohankovo-mandlový hruškový koláčPohankovo-mandlový hruškový koláč Jehněčí GiouvetsiJehněčí giouvetsi

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>