Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Kuřecí steak a salát s ořechovým olejem

Kuřecí steak se salátem a ořechovým olejem

Olej z vlašských ořechů nebo ten z ořechů lískových do špajzky patří. Prostě musíte vědět, že tekuté ořechy jsou v následující kombinaci nepřekonatelné a když je vyzkoušíte, možná zapomenete i na oliváč.

Pokud vás v kuchyni nebude tahat za nohu skřítek (jako mě), je následující recept neskutečně snadný. Stačí respektovat pár zákonitostí a máte vyhráno. Hned ta první by mohla znít: vyhraďte si na přípravu klid, jinak neskončí v kýblu jenom vaše nervy 😉

Prvotřídní český olej z ořechů

Na tuhle akci budete potřebovat kuřecí prsa, ze kterých si šikovně vyrobíte steak. A taky budete potřebovat ořechový olej. Možná už víte, že já v následujících několika receptech kopu za Bohemia oleje. Taky jistě víte, že doporučuju jen to, co stojí za to. Takže dnes tu máme ořechový Bohemia olej. Jakmile se k němu dostanete, vemte lžičku a hned ochutnejte. A třeba k tomu zakousněte kousek bagetky. Ladná chuť tekutých ořechů ladí skvěle s listovými saláty, ale taky sedí pomazánkám a můžete jej kápnout i na sladkou kaši.

Blahodárné vlašáky

Olej z vlašských ořechů obsahuje omega 3 esenciální mastné kyseliny. Další vitamíny a prospěšné látky obsažené v ořeších si přečtěte už přímo tady. Olej z vlašských ořechů je vhodný pro děti, těhotné ženy a kojící matky. Je mimo jiné bohatý na obsah jódu, což je důležité pro majitele poruch funkce štítné žlázy :)

Oleje na lžičce

Zásada druhá – výška, teplota a odpočinek

Kuřecí prsa je třeba NAŘÍZNOUT z uzší a delší strany směrem k vyšší části tak, abyste je mohli rozevřít a jakž takž vyrovnat výšku masa. Jestliže tento krok přeskočíte, maso se nerovnoměrně propeče a nižší část bude vysušená, zatímco ta vyšší bude ještě syrová.

Pak steaky LEHCE NAKLEPEJTE, třeba násadou nože. Tohle všechno můžete udělat s předstihem. Důležité je, vytáhnout maso z lednice aspoň půl hodiny před samotným opékáním. Musí  mít čas dostat se na pokojovou teplotu, bude tak rychle a pěkně propečené, nikoliv vysušené.

Těsně před opékáním maso osolte a opepřete. Šupněte na řádně rozpálenou pánev s olejem (k opékání klidně použijte olej ořechový, pokud si to můžete finančně dovolit a nebo zůstaňte u osvědčeného slunečnicového). Opečte z obou stran a ihned servírujte na talíři společně se salátem.

Kuřecí steak se salátem a ořechovým olejem

Salát a zálivka

Na salát omyjte a osušte listy hlávkového salátu a jakékoliv další zelené listí, které máte k dispozici. Já smíchala hlávkový salát s rukolou a mladým špenátem. Celé to doplňte ředkvičkami a hrst salátu dejte na steak. K dovršení celé krásy posypte vršek hoblinami parmezánu nebo pecorina a přidejte vejce vařené natvrdo.

Na to vše přijde zálivka. Na množství pro 4 porce budete potřebovat 10 lžiček oleje z vlaškých ořechů (hodí se i ořechy lískové), 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky agávového sirupu (nebo moučkový cukr), 1 lžička hrubozrnné hořčice a sůl. To vše dejte do skleničky, kterou lze uzavřít a protřepejte. Substancí polijte salát a servírujte.

Kvalita něco stojí. Až na olej mrknete v Bohemia eshopu, neděste se. Lahvička o objemu 250 ml celkem vydrží. Tady platí, že i s trochou naděláte dost parády.

Mohlo by vás zajímat:
Oleje na lžičceMoje dvanáctero olejů, šizené i poctivé. Je umění si vybrat špenátový koláčŠpenátový koláč Honzovy buchty jako dortHonzovky musí plavat

1 komentář k Kuřecí steak a salát s ořechovým olejem

  • Kdybych si dnes v restauraci nedala výborný kuřecí salát tenhle bych určitě vyzkoušela. Vypadá skvěle. Škoda, že steak není propečený na grilu.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>