Hned v pondělí večer poté, co jsem se o svoji radost z obsahu biobedýnky podělila, putovala listová část zásilky do salátu. Baby leaf mix doplnila mibuna s mizunou a na stole se netrpělivě tetelila sklenička Veltlínského zeleného.
Kdo nezachytil první článek o mibuně s mizunou, koukněte tady. Dnes se chci podělit o recept. Salát se zálivkou vinaigrette (moje oblíbená), s křupavou bagetkou a sýrem camembert. Mibuna s mizunou ale stejně dobře obohatí odpolední toust a čerstvě nasekaná na drobné kousky báječně doplní právě podávanou polévku.
Listový salát s mibunou a mizunou, bagetkou a sýrem camembert
pro 2 osoby, salát sám o sobě bezlepkový, příprava 25 minut, nevhodné pro děti do 3 let
dvě velkorysé hrsti salátových listů (použila jsem tento baby leaf mix), po jedné hrsti listů mibuny a mizuny, dvě cherry rajčátka
na zálivku vinaigrette: 2 lžíce bílého vinného octa, špetka soli, 1 lžíce dijonské hořčice, 8 lžic panenského olivového oleje
příloha: oblíbené pečivo v množství dle aktuálního apetitu, máslo a sýr camembert podle toho, kolik pečiva spořádáte
Přichystejte si plech, který vyložte pečícím papírem nebo alobalem.
Bagetu pokrájejte na plátky a každý lehce potřete máslem. Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia a dejte plátky bagety na 10 minut zapéct.
Mezitím propláchněte, nechejte okapat a promíchejte salátové listy a rajčátka.
Na zálivku smíchejte ocet s solí a dobře promíchejte, nejlépe jednou z těchto metliček. Přidejte dijonskou hořčici a opět prošlehejte. Pak postupně po lžících přišlehávejte olej – přidejte lžíci oleje a prošlehejte, přidejte další lžíci a znovu prošlehejte. Po osmi lžících oleje vznikne krásně spojená, vláčná hmota – vinaigrette /vɪnəˈgrɛt/. Klidně množství surovin na zálivku zdvojnásobte a vyrobte si vinaigrette do zásoby. Garantuji, že se bude ještě hodit.
Komu se nechce kmitat rukou, nechť použije ruční šlehač.
Bagetky po deseti minutách vyjměte z trouby a na každý kus dejte pláteček sýra. Znovu šupněte do trouby na 10 minut. Teplota zůstává stejná. Naše lednice nabídla jen hermelín, šlo to i s ním. Příště bych zkusila sýr s modrou plísní.
Salát rozdělte na dva talíře doprostřed, polijte zálivkou a ozdobte čtvrtkami rajčátek. Hotové bagetky poskládejte dokola. Nalejte si skleničku vína, Veltlín byl fajn a nechte si chutnat!
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánský nářez Tři zimní polévky Švédský jablečný koláč
Eleno,u nás se prodává tam,jako obvyklá semena k setí a tuším,že vyrábí Semo. Kde koupit na Slovensku netuším, zkuste obchody pro zahrádkáře.
kde je možné kúpiť semená šalátov mizuny a mibuny? Som zo Slovenska. Ďakujem.