Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Mibuna a mizuna

Biobedýnka z Velehradu

Dnes dorazila na místo určení moje další biobedýnka. V Brně jak jinak, než od Petra Weidenthalera z Velehradu. Kromě vyzkoušených a výborných cibulí a brambor, jarně obligátních ředkviček a krásných tuřínků jsem se zvědavostí očekávala hlavně listy. Je šest odpoledne a mibuna s mizunou na lince dychtivě vykukují z roztržených pytlíků.

Jsou obě krásně zelené, střapaté (mizuna) a dokonale čerstvé. Doposud jsem o nich neslyšela. Jsou populární v Japonsku, chutnají lehoučkým nádechem horčice (to spíš mibuna) a taky jako měkké zelí (mizuna) a tuším, že dokonale doprovodí nejeden jarní salát. Mibuna i mizuna jsou nenáročné na pěstování, odolné vůči teplotním výkyvům a rostou rychle (za určitých podmínek i dorůstají). Semena koupíte taky u nás v obchodech, třeba tady a pěstovat můžete zkusit prý i v truhlíku.

Mizuna (ta střapatá) a mibuna

Mizuna (ta střapatá) a mibuna

Co myslíte, že jsem s nimi provedla u mě v kuchyni? Podělím se o recept? :) A co byste s mibunou a mizunou zkusili vy?

Mohlo by vás zajímat:
Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Zimní polévkyTři zimní polévky Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč

6 komentářů k Mibuna a mizuna

  • avatar luckydina

    veruska:tak to nevím, ale je pravda, že na žádný asijský zelenině jsem housenky neměla, ani na bok choy a na čínským zelí jsem sbírala housenky jenom na odrůdě, která má podobné listy jako zelí pekingské

  • luckydina: takovou zahrádku tiše závidím :) ještě, že my máme aspoň ten kousek zahrádky u rodičů. Koukala jsem na chryzantému, funguje prý jako přírodní ochrana proti housenkám v zelenině. Zkoušel to někdo, funguje to?

  • avatar luckydina

    mibu i mizu jsem sklízela než napadly ty kvanta sněhu, přežily i první mrazíky,původně jsem si nachystala truhlíky, že je na zimu přesadím, ale díky počasí rostly i venku, vynikající je taky hořčice red giant, komatsuna a chryzantéma a letos vyzkouším green leaf vegetable, milujeme saláty, tak nadělám zálivky a každé ráno natrhám mísu „listí“ a každý si vybere co mu chutná.Mibuna i mizuna jsou dobrý i do sendvičů, polévek a jídel z voku.

  • Michale jsem z nich nadšená! U nás byl taky salát s mojí oblíbenou vinaigrette a s…, recept si nenechám pro sebe, brzy zveřejním :)

  • Mám je taky a chutnají výborně, dominantní postavení rukoly je ohroženo! Už jsme si z nich salát udělali, jen tak, ještě s ředkvičkama a okurkou a zbytek asi natlačím do baget.

    Doufám že tahle exotika bude dlouhodobě k dostání.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>