Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jeřabiny v Apetitu

Apetit 10/2011 - jeřabiny

Jsem ujetá přes oranžové plody. Na podzim pravidelně spásám okolní jeřabiny, obírám nejhezčí šípkové keře a ze zahrady do kuchyně tahám po jednom všechny naše dýně hokkaido. Takže jistě chápete, proč jsem si v říjnovém čísle časopisu Apetit pochutnala právě na jeřabinách.

Nenechte je ptákům!

Jestli je tu ještě někdo, kdo považuje jeřabiny za nejedlé, nechť si projde článek v Apetitu a nebo tenhle můj dva roky starý (!). O poživatelnosti oranžových plodů není pochyb a o těch černo jeřabinových ani nemluvě. Aronii jsem v tomto jeřabinovém díle nedala moc šancí. Ovšem pokud máte poblíž právě černou jeřabinu, máte důvod jásat o to víc. Aronie obsahuje hodně vitamínu P (rutinu) a vitamínu C. Tahle kombinace činí vaše cévy pružnější. Údajně taky harmonizuje činnost štítné žlázy, snižuje vysoký krevní tlak a působí protizánětlivě. Plody navíc nemají žádné vedlejší účinky.
Ale zpět k jeřábu ptačímu tedy červené jeřabině. Jeho plody pomáhají při ledvinových nemocech a také podporují trávení a vylučování žluče.

Ke zpracování jeřabin stejně jako bezinkových plodů nabádá tady na Moravě známý bylinkář otec Adolf Jiří Pleskač. Co se k čemu po zdravotní stránce hodí si poslechněte tady. Já si vzala za úkol vám ukázat, že kromě zavařeniny to jde s jeřabinami v kuchyni i jinak.

Jeřabiny sladké

Jistě, v článku lákám na jeřabinovou zavařeninu, o které jsem tu už kdysi psala. Nemohla jsem si pomoct. Zavařeninu totiž velmi ráda v zimě používám pod maso na pečení.

  • Do pekáče rozprostřu hojnost na kolečka nakrájené cibule a přidám několik lžic zavařeniny – podle toho, jak moc omáčky budu nakonec chtít. Nahoru přijde maso připravené k pečení a tudíž nasolené (vepřové, kuřecí, krůtí je bezkonkurenční). Podliju troškou vody/dobrého bílého vína. Peču. Až dopeču, maso dám stranou, seškrábu výpečky a šťávu se vším všudy propasíruji přes sítko do hrnce. Získám hustou omáčku, kterou buď rovnou podávám nebo zředím vínem/vývarem, nechám přejít varem a pak podávám.

Zavařeninu jsem stihla letos vyrobit doslova před pár dny a zase s drobnou změnou. Místo agaru mi tentokrát posloužil želírovací cukr. Nikoliv ten, co jej dostanete v supermarketu za rohem, nýbrž ten plný jablečného pektinu, co si jej můžete objednat tady.

Časem jsem si ale přišla i na další jednoduchou přípravu delikátního sosu, který si můžete zkusit jen a pouze v okamžik, když jeřabiny dozrávají. A to je právě teď! Počítá totiž s plody čerstvými. Recept si přečtěte v Apetitu na straně 19. A zavařeninu si pak udělejte do zásoby na zimu. Garantuji, že se bude hodit.

Říjnový Apetit dostali předplatitelé do schránek právě nyní, na stáncích bude během následujících dnů.

PS: příště si zasolíme 😉

© Náhled celého článku o jeřabinách, jak vyšel v Apetitu

Co už vyšlo v Apetitu:

5 komentářů k Jeřabiny v Apetitu

  • Ahoj Týno
    Já dělám z černé jeřabiny,černého rybízu,červeného,ostružin-
    pečený čaj.Rybíz je zralý dříve,ten oberu a zamrazím.Pak dám vše s cukrem do pekáče a rozpeču.Zavařím pro studené zimní dny a čaj doslazený medem chutná výtečně.

  • Věro, jsou. Ale ty divoké jeřabiny Vám nebudou chutnat, jsou příliš trpké a svoji trpkost a hořkost moc neztratí ani povařením s hromadou cukru. Takže rozhodně doporučuji použit jedlejší variantu.

  • avatar Věra kozelková

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat jestli jsou všechny druhy jeřabin jedlé,děkuji Věra

  • Zdravím Kristýno, loni jsem sušila jeřabiny rozložené na kartonu na parapetu a klaplo to. Jinak v knížce Bylinky pro děti a maminky je doporučené sušit jeřabiny na sítu na slunci nebo na topení. A vůbec bych se nebála šupnout jeřabiny do sušičky, kdybych nějakou měla :)

  • avatar Kristýna

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat jak nejlépe jeřabiny sušit. Prošla jsem hodně webů a všude bylo něco jiného. Máte něco vyzkoušeného, co byste doporučila?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>