Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Ochutnejte Kleť

Kleť - výhled

Výstup na Kleť nemohl dopadnout jinak. Když jsem tam poprvé vešla a po objednávce cappuccina uslyšela zvuk mlýnku na kávu, bylo rozhodnuto. Sem se musíme vrátit. A během jednoho týdne jsem tam táhla rodinu ještě dvakrát.

Sympatické je samo okolí. Kdybych tady měla vyjádřit veškeré své nadšení z Českého Krumlova, asi by to samou chválou nebylo se mnou k vydržení, o našem ubytování na samotě u lesa ani nemluvě. Omezím se proto „jen“ na Kleť a přesto bude o čem psát.

Rozhledna na Kleti

Výstup na nejvyšší horu Blanského lesa (1084 m.n.m.) je pohodový. Počítejte ale s tím, že kopeček s dětmi půjdete celé dopoledne. Na kole to jde rychleji, ale výšlap vyžaduje kondici. Ať už lesní cestou nebo po alfaltce, lemují cestu keříky malin, a tak o občerstvení není nouze. Z Českého Krumlova se můžete vyvézt autem až nahoru, ale co by to bylo za lesní romantiku. Vezměte to pěkně pěšky a po výšlapu si pak nahoře půjčte koloběžku a sjeďte ten stupák pěkně až dolů. Abych nezapomněla, vyjet na Kleť se dá i lanovkou.

Rozhlednu Kleť nechal vystavět v roce 1822 kníže Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenberku, a lze z ní dokonce spatřit vrcholky Alp. Rozhledna je půvabná a neholdujete-li jídlu jako já, kvůli závanu historie a rozhledu všude kolem si na Kleť vylezte stejně.
Horská chata, je přilepená k rozhledně a její vznik se datuje k roku 1925. Prošla určitě náročnou rekonstrukcí a na interiéru je to znát. Vespod funguje jako restaurace a vršek nabízí ubytování – hostel dokonce. Vše v decentně dřevitém horském stylu.

Lasagne k zulíbání

Na webu píšou, že kuchyni restaurace na Kleti vede zkušený šéfkuchař Václav Mráz, který se svým týmem připravuje denně čerstvá hotová jídla české i mezinárodní kuchyně. Mám ten pocit, že si vede vskutku dobře.

Dala jsem si boršč, ochutnala dršťkovou a taky šopský salát. Na jídeláku samozřejmě nechybí klasika v podobě řízku a smažáku, ale taky třeba guláš a kuřecí maso na liškách, co tu u hostů docela vedlo.

Kleť - lasagne a šopák

V paměti mi však utkvěly pochoutky dvě. Čerstvá DOMÁCÍ ZÁZVOROVÁ LIMONÁDA s decentními bublinkami a plovoucími kousíčky zázvoru, která zaručeně osvěží a přitom v břiše podpoří tak, že s klidem zvládnete spořádat velkou porci polévky a k tomu báječné lasagne. Takové, jaké jsem ještě nikde nejedla. S kousky natrhaného vepřového, listy špenátu, jemným bešamelem a celé to lehce rajčatově pikantní, rozplývající se na jazyku. Pro ty lasagne bych se tam vrátila znovu.

Kleť - zázvorová limonáda

A taky pro tu fajn atmosféru s objednávacím barem a přehlednou aktuální nabídkou. Pro dobré kafe, čisté záchody, parádní kachláče, krásný rozhled a černou tabulku na které stojí: Máme vás rádi. No řekněte, znáte někdo milejší rozhlednu?

Povedlo se mi drobné video. Berte to jako bonus video amatéra. Za hudbu vděčím T-sonic a albu Melodisation, co je ke stažení zdarma.

Mohlo by Vás zajímat:
Apetit 09/2011 - bylinkyBylinky v Apetitu Sardinky čerstvé, buvolí mozzarella a olivový olejFestival středomořských chutí a vůní Dýně, hrušky, jeřabiny - kompozicePomazánka z dýně a pečení na jeřabinách

1 komentář k Ochutnejte Kleť

  • avatar Eva

    Byli jsme tam včera, ačkoli hlásili všelijaké počasí, při prvních krocích lehce mrholilo,nakonec se vyvedlo a na cestu domů nám svítilo sluníčko. Na otázku na Kleti jaké máte kafe, mi bylo odpovězeno že výborný a měli pravdu :-) denní menu zrovna v duchu lesní zvěře (kančí, jelení … ) moc jsme si pochutnali, ten výšlap za to stojí a pro milovníky piva výborné žumberské pivo :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>