Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Levandule v Apetitu

Apetit 08/2011 - okouzlení levandulí

Tak tu máme další číslo, vykecávám v něm o levanduli, ale ne tak moc, jak bych sama chtěla. Proto čtěte tady, co fialového mám ještě na srdci.

Levanduli mám moc ráda. Voněla mi nejdřív jen ve skříni. Pak mě nakopla levandulová bábovička od Kokina a se sušenými květy v mé kuchyni se začaly dít věci. V zimě jsem si neodpustila tohle cukroví, kromě toho jsem pak  levanduli sázela do každé druhé buchty. A že jsem jich za tu dobu napekla!

Na jaře přišla chvíle na LEVANDULOVÉ MÁSLO, co jej v textu taky zmiňuji. Není nad báječný pocit, když si máslo sami ze smetany vyšleháte, propláchnete, uplácáte a osolíte. Můj naprostý máslový favorit je trojkombinace petržel (jedině hladkolistá), pažitka a levandule.
A teď v létě je pro změnu čas na sběr, aby v zimě bylo zase z čeho péct 😉 Květy sbírejte nerozvité a sušte na dobře větraném, suchém místě.

Droga pro děti i pro dospělé

Jenže stejně jako každá bylina, je i levandule droga a podle toho je třeba s ní zacházet. Sem tam hrstka do bábovky neuškodí. Obecně ale byliny není radno užívat pořád a už vůbec ne preventivně. Mohli byste svému tělu přivodit nepříjemnosti a vybudovat rezistenci na obsažené léčivé látky. Takže když pak budete některou bylinu na nemoc potřebovat, prostě vám nepomůže. A že toho bylinky umí vyléčit dost.

Levandule je přírodní sedativum a působí jako účinný uklidňující prostředek. Uvolňuje křeče při trávení, působí antibioticky, mírně močopudně, stimuluje menstruaci a porod. K tomu všemu zklidňuje nervy. Má ochlazující účinek, studené obklady pomáhají na vyvrtnutý kotník. V aromaterapii můžete používat éterický olej, ale jen krátkodobě.

Asi už nikomu nevymluvím, že myslím jenom na jídlo 😉 Jenže v mém bylinkovém zásobníku nechybí domácí levandulový olej, který – světe div se – nepoužívám na vaření (i když takový moučník s levandulovým olejem by taky jistě šel). Já jej místo jídla aplikuji na vysušené ruce a nohy nebo a štípance od komárů. Funguje! A k tomu báječně voní.

Ať už pomýšlíte na olej ke kosmetickým či kulinárním účelům, vyrobíte jej následovně: 50 g levandulových květů (já použila sušené) naložíte do 500 ml panenského olivového, slunečnicového nebo řepkového oleje (všechny k dostání třeba v dm drogerii). Recept nemám z vlastní hlavy, ale z knížky Bylinky pro děti a maminky, abych se tu nechlubila cizím peřím. Olej nechte 14 dní stát, pak sceďte a uchovávejte nejlépe v lednici v tmavé skleněné nebo plastové lahvičce – ideální jsou ty od použitých olejíčků, třeba dětských.

Pozor v těhotenství a při nemocech

Dětem levandule pomáhá k lepšímu spánku, takže jim můžete třeba ušít malý levandulový polštářek. A teď je ještě čas na velké pozor. V těhotenství se levandule nemá používat první čtyři měsíce. Také by se NEMĚLA UŽÍVAT SPOLEČNĚ S LÉKY obsahujícími jód nebo železo, při chemoterapii a při nízkém krevním tlaku.

Užijte si levanduli podle svých možností a pak se mi tu třeba pochlubte 😉

© Náhled celého článku o levanduli, jak vyšel v Apetitu

* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *

14 komentářů k Levandule v Apetitu

  • avatar František

    Dobrý den všem zájemcům o sušenou levanduli.
    Pěstuji levanduli lékařskou modrofialovou ( chci začít i růžovou a bílou ). Máme větší množství nasušených a nadrcených květů i menší množství nasušených lístků.
    Toto uvádím pro případné zájemce, kteří nevědí kde tento produkt sehnat.
    Nabízím i látkové pytlíčky s výšivkou levandulových květů, naplněné sušenými nadrcenými květy.
    Přeji hezký den.
    František
    vana.fr@entrum.cz
    603507431

  • Madlo, super, dala bych si jeden křupavý loupáček pěkně prosím :)
    Názory na užití levandule v těhotenství se liší. Je fakt, že ani v jednom herbáři jsem nenašla vyslovený zákaz konzumace levandule v těhotenství. Pozor je ale třeba dát si na silici, která je obecně z každé byliny velmi silná a tuším, že ve střehu s levandulí první 4 měsíce je třeba být právě kvůli jejímu prokrkovacímu účinku.

  • Dobrý den,
    s levandulí peču moc ráda, naposledy jsem pekla tenhle levandulový clebíček s bílou čokoládou: http://madlinakuchyne.blog.cz/1111/ty-jsi-ma-levandulova
    Ale miluju i domácí levandulovou zmrzlinu nebo levandulovou panna cottu. Jen bych se chtěla zeptat na to, proč se levanudle nesmí užívat během prvních čtyř měsíců těhotenství, je to kvůli abortivním účinkům? Já ji teda používala i během těhotenství a všechno bylo v pohodě, ale člověk nikdy neví, tak se raději ptám v čem spočívá její nebezpečí.

  • Melly, mám recept na levandulové linecké http://blog.veruska.cz/?p=2046 – bez slepování jsou to sušenky ve sladké variantě, super k odpolednímu čaji.
    Slané levandulové jsem ještě nezkoušela, ale dokážu si docela dobře představit, že by mohlo fungovat tohle: 50g změklého másla utřeme se 4 lžícemi moučkového cukru. Přidáme žloutek z 1 většího vejce a ušleháme. Vmícháme 2 lžičky levandule a velkou špetku soli a promícháme. Po částech přidáváme 180 až 200 g hladké mouky a stále promícháváme. Vytvoříme kompaktní tuhé těsto, které se nesmí drolit. Vytvarujeme kouličku, zabalíme do igelitu a necháme v chladu odležet 30 minut.
    Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku a vykrajujeme sušenky o průměru 6 cm. Sušenky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vyšlehaným bílkem, pečeme v troubě předehřáté na 180 st.C asi 15 minut. U menších sušenek zkraťte dobu pečení, aby se nespálily.
    Zkoušela jsem toto těsto kdysi s rozmarýnem a docela by mě zajímalo, jak to funguje s levandulí. Bude se tam zajímavě kloubit nasládlá chuť se slanou. Jestli zkusíte, dejte pak vědět! Dobrou levandulovou chuť :)

  • avatar Melly

    Tak jdu na to.. bábovku s levandulí už budu pést asi po čtvrté… a pokaždé je úžasná … akorát levanduli mám pokaždé od někoho jiného.. tentokrát to bude levandule z Dánska:) nemáte i nějaký recept na dobré sušenky s levandulí? :) Díky M.

  • avatar irresistible

    taky si myslím:-) jen příště přidám víc levandule (jsem se trochu krotila, nevěděla jsem, co to přesně udělá) a už se sháním po levandulovém oleji:-)

  • Zimní období je pro bábovku se sušnou levandulí jako stvořené, že ano :)

  • avatar irresistible

    Dneska jsem konečně vyzkoušela levandulovou bábovku podle Vašeho receptu, je naprosto božská! Díky:-)
    A to mi levandule jako taková zas tak nevoní, levandulová mýdla, příp. její přítomnost v parfémech fakt nedávám.

  • Pavlíno, to mě moc těší! :)

  • avatar Pavlína

    Díky za recept na bábovku s levadlulí, již několikrát jsem ji upekla a sklidila úspěch. Já se do receptu zamilovala hned, ale obávala jsem se reakcí okolí. Obavy byly zbytečné, bábovka pokaždé mizí. Děkuji, díky tomuto receptu jsem se odvážila zařadit moji oblíbenou levanduli i do jídla.

  • jiturko nezoufej, to se stává občas každému, já nejsem výjimkou, taky mi doma nesní všechno 😉
    ale všimla jsem si, že levandulovou sladkostí jsou omámeny především ženy, zatímco muži prskají, takže levandulová bábovka z Apetitu je naprosto ideální doprovod k dámskému dýchánku :)

  • Parádní fotečka :) udělala jsem skvělé levandulkové cupcakes (a s fialkovym krémem na vršku, škoda, že jsem je nevyfotila) a všichni doma nad tím prskali, že přece levandule se nejí. Tak zbyla téměř polovina pro mě (tzn. část snědli) Vůbec mám pocit, že jakákoliv nezvyklá invence není u nás příliš vítána. Například misó vařím jen sama sobě…

  • Zdravím Vás Martino, právě jsem se vrátila z dovolené, týden jsem na počítač ani nesáhla tak reaguji až nyní. Sušenou levanduli koupíte v každé dobře zásobené prodejně s bylinkami, v Praze jsem našla třeba tuhle http://www.mojelevandule.cz. Já mám levanduli na zahradě, takže suším svoji a éterický olej kupuji u http://www.nobilis.cz. Nebo si kupte v zahradnictví květináč s levandulí, květy postupně obírejte a používejte čerstvé nebo si je nasušte. Ať se Vám daří!

  • avatar Martina

    Dobry dne, dnes jsem si přečetla vás krásný článek o levanduli který vyšel v apetitu.
    Moc rada bych pekla levandulove recepty ale nevím kam pro levanduli a která by se pro vaření hodila nejlépe ! Moc děkuji za odpověd ! A přeji krásný den
    Kunstovna Martina

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>