Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Den a noc vědců

Noc vědců 2011

V sobotu dopoledne jsem sbalila potomka a zamířila na jarmark Ona Dnes k Besednímu domu. Ještěže jsem to vzala obklikou. Jinak bych neochutnala recepturu chráněnou užitným vzorem č. 21619, neodnesla si perilu a neviděla výbuch v přímém přenosu.

Stalo se to cestou od Vichra přes parkoviště na Veselé. Místo obvykle plné aut zelo prázdnotou a parkovací prostor kolem dokola lemovaly stánky. Den vědců hlásala cedule u kraje. Vypadá to, že pro většinu měšťáků je víkendová desátá hodina dopolední ještě hluboká noc, akce se teprve rozjížděla.

Kdyby mě dítě netáhlo k balónkům, vyzkoušela bych si resuscitaci figuríny a taky střelbu. Pro všechny zajímavá = pěkná tlačenice, byla chemikova ukázka vymíchání výbušniny v přímém přenosu a taky robotek z kartáčku na zuby. Kdo chtěl, mohl si ověřit základní fyzikální zákony, změřit výkonost svého těla a zapsat děti do všelijakých kroužků. Kde jsme ale strávili nejvíce času my, byl stánek Mendelovy lesnické a zemědělské fakulty.

Den vědců na parkovišti za Besedním domem

Zkoukla jsem přehlídku polozapomenutých odrůd a ochutnala šťávu z červené řepy a moc fajn zeleninovou pomazánku s majoritním obsahem tykve odrůdy Hokkaidó. K mání byla i receptura, kde bod 4 radí kombinaci tykve se sezamem a PERILOU. Peri.. co? Příjemná slečna na stánku mi dala kousek s sebou a já teď už vím, že perila je asijská zelenina, co ji oceňují především alergici. Prodává ji SEMO a já ji příští rok chci na zahradě taky.

Hned vedle šlo ochutnat pro změnu naklíčená semínka a zelený ječmen v tekuté podobě. Věděli jste, že klíčit se dá i slunečnice, vyloupaná!

Přechod na jarmark se poněkud protáhl, přesto jsem si před odjezdem domů stihla koupit jedny boty, náramek, dřevěné pexeso a prstýnek. Této šikovné paní (s oranžovou bundou v ruce), co u svého stánku ihned rozprodala kostky mrkvové buchty s báječným krémem z pomazánkového másla a marcipánovou mrkví nahoře děkuji. Protože nám tím skvěle uzavřela jedno báječné gurmánské dopoledne.

Máte chuť si s vědci pokecat?

Festival vědy pokračuje v Brně Nocí vědců. V pátek 23. září otevřou své dveře fakulty brněnských škol, aby vás nechaly nahlédnout pod pokličku chemických, fyzikálních i přírodovědeckých tajemství. Osobně mám vyhlídnutou otevřenou Botanickou zahradu MENDELU a láká mě taky falšování potravin. Třeba se tam potkáme 😉

Mohlo by Vás zajímat:
Apetit 10/2011 - jeřabinyJeřabiny v Apetitu Králík na rajčatech a cuketách Dýně, hrušky, jeřabiny - kompozicePomazánka z dýně a pečení na jeřabinách

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>