Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Bylinky v Apetitu

Apetit 09/2011 - bylinky

Ani jsem se nenadála a už je tu další Apetit, tentokrát bylinkový. Nezdá se vám, že to léto někam rychle uteklo? Ještěže jsem stihla jeho voňavý bylinný kus zakonzervovat do oleje, který se teď budu snažit podsunout i vám.

Na balkóně mi právě zběsile kvete měsíček i levandule a taky zrají rajčátka. Akorát lichořeřišnici se moc nechce, kvete poskrovnu a růst zastavila někde na deseti centimetrech. Asi bude něco špatně, sjíždím teď ekozahradu Jaroslava Svobody a až to u něj bedlivě nastuduji, nechám ten náš balkón totálně zarůst, a nejen balkón :) Ale zpět k bylinkám.

Když jsem rozmarýnem infikovala olivový olej, vybrala jsem si jeden darovaný až z Nového Zélandu. Olej jsem kompletně celý zrozmarýnovala viz. recept v Apetitu a vrátila zpět do původní lahvičky. Když jsem jej pak ochutnala, bylo mi líto, že balení obsahuje pouhých 250 ml. Je naprosto jemný a delikátní s lehkým rozmarýnovým nádechem. Základ tedy k aromatizaci jako stvořený.

Aby vynikla především bylinková chuť je vhodné k aromatizaci používat právě oleje chuťově neutrální. To bez výhrady splňuje olej panenský řepkový, který má navíc příznivé složení mono a polynasycených mastných kyselin včetně poměru kyseliny linolové (omega-6) vůči kyselině linolenové (omega-3). Pokud ale použijete olej olivový, nemám námitek. Jen dbejte na jeho chuťovou delikátnost, ať vám pak v důsledku chuť oleje ty bylinky nepřehluší.

Olivový olej ovoněný rozmarýnem

Na ten můj novozélandský se koukněte tady www.100percentkiwi.co.nz. Údajně je to nejlepší novozélandská produkce. Mně každopádně chutná, takže prosím vás pěkně, až se někdo budete vracet z Nového Zélandu, vemte mi jednu olejovou lahvinku. Nebo radši dvě 😉

Když budete chtít pro ozdobu pěchovat do oleje snítky bylinek, dejte si pozor, ať žádný kousek z oleje nevykukuje. Já to u rozmarýnu vyřešila ponořenými lístečky bez stonků. V neprůhledné lahvičce stejně stonky moc parády nenadělají a já neprůhlednou nádobu rozhodně preferuji. Olej degraduje světlem a taky teplem. Takže nezapomeňte: do temna a do chladna.

Příště si na vás chystám jeřabiny. Vychutnejte si poslední záchvěvy letní ovocné mánie a připravte se na podzim. Bude vydařený! Co se počasí týče nemůžu zaručit, ale co do barev a jídla si to užijeme :)

© Náhled celého článku o bylinkách, jak vyšel v Apetitu

* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>