Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dort k prvním narozeninám

Dort k prvním narozeninám - pohled shora

Bude se hodit rodičům, co dovolí dítku se lžičkou v ruce pěkně se na dortu vyřádit a přitom řeší suroviny, co se potomkovi takto dostanou do úst.

Mám rozdělaný článek o příkrmech a prvních kašičkách. Jenže mezitím se dostalo na dort. S dětmi letí život dvakrát rychleji. Porodíte a než se otočíte, prcek má jeden rok. To už máte jakž takž zaběhnuté nějaké jídelní návyky a do toho přijde oslava a jeho/její první dort.

Někdo z toho nedělá vědu a rovnou objedná jednu z těch rádoby marcipánových „dobrot“ hýřících barvami a tvarovaných do oblíbených dětských motivů jako je Hello Kitty, Superman a kdoví co ještě. Pro tyhle rodiče tento text není. Tady se budeme bavit o dortu skutečně vhodném pro ročního skřítka, a to po stránce obsahové i pohledové.

Dort k prvním narozeninám - postup

Ochutnat, rozmetat

Vězte, že oslavenci je celkem jedno, jestli ten dort bude patrový nebo ne nebo jestli bude ve tvaru autíčka či panenky. Jeho zajímá, jestli to montstrum může ochutnat a pak to celé podle svého gusta rozrýpat. Toť vše.

Takže se s přípravou moc nepiplejte a pokud je to žádoucí, vyrobte jeden dort pro oslavence a pak ještě jeden slavnostnější a chcete-li důstojnější pro hosty.

Dort k prvním narozeninám - kousek

Máta na vršku je tam pro ozdobu, dítěti ji k jídlu raději nedávejte.

Náš dort k prvním narozkám sestával z oblíbených sušenek, strouhaných jablek, nektarinek a vršku v podobě agaru. A chutnal všem, i hostům. Co na tom, že je jednoduchý. Jedna svíčka na dortu se přece musí vyjímat, a to na bílém podkladu jde moc dobře.

1 balení oblíbených sušenek (u nás domácí piškoty) naskládejte na dno dortové otvírací formy o průměru 23 cm. Na sušenky rozprostřete nejdříve nastrouhaná oloupaná jablka a pak směs 400 g ricotty . Na krém přijdou plátky nektarinek, které jsem oloupala – jde to dobře (slupky jsou hůře stravitelné a špatně kousatelné). Ricottu můžete, ale nemusíte osladit. Pokud sladit, pak javorovým sirupem.

Nektarinky zalijte jablečnou šťávou, ve které jste rozpustili (podle návodu na obalu) 10 g prášku z agaru. Dejte do lednice vychladit, klidně přes noc.

Nabídnu vám i verzi jinou, PUDINKOVOU. Na vršek dortu totiž můžete použít místo agaru kukuřičný škrob se špetičkou kurkumy vařený v jablečné šťávě. To pak vznikne na povrchu jablečný jakoby pudink. Na jednu dortovou formu (23cm) stačí 40 g kukuřičného škrobu, který připravíte v jablečné šťávě úplně stejně, jako připravujete sáčkový pudink. Dopadne to asi takto…

Dort k prvním narozeninám - vršek pudinkový

Tak všechno nejlepší!

Mohlo by vás zajímat:
třešňová bublaninaVláčná třešňová bublanina Ovocné želéOvocné želé pro děti Domácí tvarohový sýrDomácí tvarohový sýr

6 komentářů k Dort k prvním narozeninám

  • Katko, myslím že borůvky jsou fajn. Ty kanadské budou méně výrazné a neobarví bílý základ, ty lesní budou chuťově výraznější a budou barvit. Prckovi to ale bude jedno :-)

  • avatar Katka

    Dobrý den Věruško,
    jsem ráda, že jsem narazila na Vaše stránky. Můj syn bude mít v březnu první narozeniny a recept mě zaujal. určitě ho vyzkouším. Jen se chci zeptat jestli se dá místo nektarinek použít jiné ovoce…Napadlo mě dát tam třeba mražené borůvky, ale nevím co to udělá s tou ricottou. POdle webovek vidím, že se docela vyznáte, tak dám na Vaši radu. Nektarinky se teď koupit nedají a já bych nechtěla dávat kompotované přeslazené ovoce. Děkuji K.

  • Ivo, báječná jste Vy, že takto svému synkovi pečete. Tleskám!

  • avatar Iva

    Věruško, děkuji za tento skvělý recept. Náš Ondra slavil před týdem narozeniny a tak se víc než hodil. Místo sušenek jsem upekla korpus z banánů a pohankové mouky, k meruňkám přidala trochu borůvek a všem moc chutnal. Nejenom malému oslavenci, ale i ostatním hostům!! Jste prostě báječná!

  • Iveto, máte postřeh :) V receptu jablka patří na sušenky a na ně pak ricotta. A že si toho doteď nikdo nevšiml, díky za upozornění!

  • avatar Iveta

    Dobrý den,

    v úvodu píšete, že dort sestává ze strouhaných jablek, ale v samotném postupu i výčtu ingrediencí jablka nefigurují.

    Děkuji moc za odpověď a za krásný blog :-)

    Pěkný den. Iveta

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>