Zelenou, zelenou, tu já mám nejradši… na talíři. Nepropásněte jarní špenátovou smršť, nejlepší jsou totiž mladé špenáty (nejlépe vyseté brzy z jara), do koláče jako dělané.
Do koláče, do pomazánky, do polévky, na salát nebo do knedlíčků. Tam všude se špenátem uspějete. Když jej navíc sklidíte v mladé fázi a brzy ráno, ušetříte nějaké to procento dusičnanů. Na talíři pak čerstvý hýří hlavně vitamínem C a E a taky draslíkem a vápníkem.
Špenát má nízkou energetickou hodnotu (110 kJ/100g) zato vysoký obsah vody (92g/100g). Prý podporuje krvetvorbu, prospívá srdci a zlepšuje činnost štítné žlázy. Nemají jej konzumovat lidé s močovými kameny – pro jeho obsah kyseliny šťavelové, která je nejvyšší ve starších listech.
Se železem a s majonézou
Je užitečným zdrojem kyseliny listové, která je doporučována těhotným ženám jako prevence rozštěpu páteře u dětí. O tom, že byl dlouho považován za nejlepší ZDROJ ŽELEZA kvůli omylu s desetinnou čárkou na nesprávném místě snad už všichni ví. Pro doplnění železa chroupejte raději dýňová semena, která se mimochodem bezvadně hodí i do toho mého jednoduchého špenátového salátu (když je trochu nasekáte).
Čerstvý špenát miluji jen tak na chlebu s kusem pečeného masa a majonézou nebo z něj míchám jednoduchý zelený salát – řepkový olej, jablečný ocet, sůl, trocha moučkového cukru, zelené listy.
Při špenátové tepelné úpravě nedám dopustit na koláč a taky knedlíčky z ricotty a špenátu nejsou k zahození. Do koláče lze použít i kupované listové těsto – to když spěchám, jinak preferuji doma dělaný koláčový základ. Listové těsto v tomto případě docela rychle nasákne a je pak nepříjemně měkké.
Špenátový koláč
do koláčové formy o průměru 26 cm
Těsto: 150 g hladké mouky (půl špaldové, půl pšeničné bílé), 90 g studeného másla, 90 g výrazného strouhaného tvrdého sýra (Ementál, Radamer,…), 3 lžíce studené vody
Náplň: několik hrstí čerstvých listů špenátu, 200 g hustého bílého jogurtu, 150 g kysané smetany, asi 3 vrchovaté lžíce strouhaného parmezánu, 1 vejce, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, prolisovaný stroužek česneku, sůl
- Suroviny na těsto smíchejte rukama a vytvořte kompaktní hmotu. Tu zabalte do sáčku a dejte na 30 minut do lednice.
- Zapněte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte formu máslem a udělejte na ni místo v mrazáku. Těsto vyjměte z lednice, rukama natlačte do formy tak, abyste vytvořili celistvý povrch a dejte na 5 minut do mrazáku.
- Suroviny na náplň smíchejte dohromady.
- Formu s těstem z mrazáku vyjměte, propíchejte vidličkou a dejte do trouby předpéct na 15 minut.
- Pak na těsto nalijte připravenou náplň a pečte zhruba 25 minut. Já měla zapnuté spodní i vrchní pečení.
- K podávání se hodí suché bílé víno a klidně k tomu připojte váš oblíbený salátek. Konzumujte vychladlé, nedoporučuji ohřívat.
Koláč zmizel rychle (taky díky návštěvě), takže na focení byl k dispozici už jen jeden kousek.
Až si špenát přinesete ze zahrady/z trhu domů, pamatujte na:
– důkladné omytí a osušení
– odstranění stonků s žebrem
– preferenci hrubého nakrájení před mixováním
– skladování ve vzduchotěsné nádobě v lednici
Mohlo by vás zajímat:
Tuřínový závin | Rebarborový crumble s kokosem a pudinkem | Chřestový koláč |
---|
Hedviko, tak to je výhra Děkuji!
Kolac byl vyyyyborny, dekuju za recept! Hodne radosti s miminkem a at Vam zbyde cas i na Vas uzasny blog. Strasne mi pomohl Vas clanek o salatech, resp. zalivkach. Moje salaty mi ted chvali i moje tchyne!
Tak držím palce, Maxíkovi jsou dnes 3 měsíce, tak to ještě třeba dneska stihneš
Ahoj Terezko, měla, jenže ono pořád nic. Tak si krátím čekání
Věruš, neměla bys místo toho psaní spíš v těchto dnech rodit?