Krátký vstup na téma „červnová večeře pro šunkomilce“. Budou jahody se šunkou.
Když jsem si v půlce května prohlídla obálky tří tuzemských časopisů o jídle, došlo mi, že tady prostě jahody táhnou
Kdo v červnu nemá jahody, je out. Osobně dělám jahodový koktejl a možná jeden moučník. Co si ale dám s největší chutí, je jahodový přeliv s balsamikem a pepřem. K němu ruličky z plátků sušené šunky, kolečka kornspitzu a trhaný salátek z naší zahrádky s kapkou řepkového oleje zdobený okvětním lístkem měsíčku lékařského.
Moment… málem bych zapomněla na jahodové semifreddo. Jahody teď prostě hýbou Českem.
Sušená šunka s jahodovým přelivem a zeleným salátkem (bezlepkové)
plátky sušené šunky, směs listových salátů natrhaných na kousky, řepkový olej, okvětní lístky měsíčku lékařského (nemusí být), oblíbené pečivo (já kornspitz), očištěné a omyté jahody, balsamikový přeliv (balsamic glaze), čerstvě mletý pepř, případně trocha sladidla
- Jahody dejte do mixéru a společně s trochou balsamikového přelivu rozmixujte. Opepřete čerstvě mletým pepřem (já použila barevný pepř) a případně oslaďte – to když jahody byly spíše kyselkavé.
- Jahodový přeliv můžete propasírovat přes jemné sítko, ale komu nevadí malé pecičky, pasírovat nemusí.
- Plátky šunky srolujte do úhledných roliček na talíř, na okraj přidejte trhané listy salátu, zakápněte řepkovým olejem a ozdobte měsíčkem.
- K šunce přilijte jahodový přeliv a podávejte s pečivem.
no jo, hlava děravá na sušení nemyslela díky za komentář
do té nové ankety bych přidala možnost sušení, která je, si myslím, dost běžná 😉