Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Černý rybíz a cider v Apetitu

Apetit červen 2011 - černý rybíz

V květnu jsem nestihla upozornit na Apetit s černým rybízem, načež proběhl PFF. Teď se v Brnem dovalilo Jídlo z blízka (čtete středeční brněnskou MF Dnes) a na zahradě zrají jahody, třešně, roste salát, kvete bez a měsíček lékařský… a v dalším čísle Apetitu jsem si vzala na mušku cider.

Přišel mi mail od šéfredaktorky Marie s označením: co nám napsala čtenářka. Ve vydání červnového Apetitu jsme jí prý nabořili mýty a tabu.

„… při listování červnového čísla mne doslova šokoval recept na camembert obalený v kuskusu. Musela jsem si recept přečíst třikrát a nevěřila jsem, jak může někoho taková blbost napadnout.“

Redakce nakonec zařadila celý dopis do rubriky vy nám, my vám, takže jak camembert u čtenářky Kláry nakonec dopadl se dočtete na stránkách červencového Apetitu. Ten předplatitelům přistál ve schránkách už před týdnem, na stáncích je k kostání od pátku 17. června.

Apetit S blogerkou v kuchyni červenec 2011 - cider

Tentokrát jsem si střihla číslo se ciderem, kde jsme redakčně jednotně naznaly, že Mad Apple stojí v článku za zmínku 😉 Kromě lehce želatinového přelivu na lívance (recept k vidění v Apetitu) jsem ze cideru upekla taky jednu buchtu. Nejdřív v domácí pekárně a pak úplně obyčejně v troubě. Recept je funkční v obou a chutná báječně hutně. Na léto do něj zkuste místo sušeného ovoce nakupit ovoce čerstvé, ale pevnější konzistence. Hodit se zrovna teď můžou třešně nebo meruňky.

Opilý bochánek

50 g másla, 30 g olivového nebo řepkového panenského oleje, 200 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, fíky, goji, rozinky), 30 g jemného třtinového cukru, šťáva a kůra z 1 pomeranče, 120 ml cideru Mad Apple, 1 lžička jedlé sody, 2 středně velká vejce, 200 g mouky (100 g hladké bílé pšeničné, 60 g pohankové, 40 g špaldové nebo jen bílá pšeničná), plátky mandlí na posypání

Opilý bochánek se ciderem

  1. V hrnci zahřejte máslo, olej, na kousky nakrájené sušené ovoce (goji a rozinky krájet nemusíte), cukr, pomerančovou kůru i šťávu a cider. Přiveďte k varu a na mírném plameni za občasného míchání nechte vařit 10 minut. Ovoce nabobtná.
  2. Zapněte troubu na 180 stupňů Celsia (160 horkovzdušně).
  3. Směs nechte vychladnout a potom do ní nasypte sodu. Zamíchejte a nelekejte se, pěkně to pění. Přidejte vejce a mouku a dobře promíchejte. Formu na pečení o velikosti zhruba 22×11 cm vyložte pečícím papírem a naplňte těstem. Povrch posypte plátky mandlí a dejte péct do trouby na 40 minut.
  4. Pokud použijete domácí pekárnu, vyjměte metlu a vyložte nádobu pečícím papírem. Nalijte těsto a pečte na režim „pouze pečení“ (na mé pekárně Bake only) 40 minut.

Od červencového čísla mám taky nové fotky. Odpolední „dýchánek“ u mě doma s vizážistou Martinem a fotografem Petrem Vokurkem byl celkem fajn. Koukám, že mi z toho mírně zezelenaly oči :) Focení jsme končili za barákem u lesa. Nebylo úplně teplo, tak jsem si tu skleničku cideru potom rovnou vypila.

A na co se můžete těšit příště? Srpnové číslo obarví na fialovo levandule. Já si minulé Vánoce dala levandulové linecké a pak už nešlo na tu voňavou krásu zapomenout. Pro výsledky mého levandulového bádání se stavte u stánku pro Apetit v půli července.

© Náhled celého článku o černém rybízu, jak vyšel v Apetitu

© Náhled celého článku o cideru, jak vyšel v Apetitu

Mohlo by Vás zajímat:
* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *

5 komentářů k Černý rybíz a cider v Apetitu

  • Jaruš: tak to mě těší, že to šlo i s dodatkem červeného 😉

    Lenka: díky, uvidíme, jestli se mi podaří trefit se i příště, bude totiž levandule a ta je v kuchyni malým zázrakem :)

  • avatar Jaruš

    Camembert v kuskusu byl naprosto boží i když jsem neměla tolik černého rybízu, kolik je třeba a dodávala jsem červený. Takové neobvyklé recepty mě naprosto uchvacují:-) Jen tak dál:-)

  • avatar Lenka

    Nadsenie je fajn, a tiez je fajn zachovat si schopnost nadchnut sa pre nove veci – take to detske objavovanie sveta. Len v tomto pripade mi to prislo podobne, ako ked vam niekto posle „novy“ vtip a vy ste ho dostali emailom uz aspon 10krat… V kazdom pripade, recept je chutny, pouzitelny aj v nasich podmienkach, tak preco nie. Drzim palce a zelam dobry nos na „nove“ recepty!

  • no ano, přece v textu píšu o mé inspiraci u Tonyho Tobina… ale je pěkné předávat nadšení z novinek dál 😉

  • avatar Lenka

    Prekvapena citatelka asi nepozerava BBC, ci? „Ready Steady Cook“:
    http://www.bbc.co.uk/food/recipes/couscouscoatedbriewi_76265

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>