Stala se mi taková věc. Všude to teď chřestí a špenátuje a já v tu chvíli dostala chuť na čekanku. To se příliš neslučuje s mojí sezónní morálkou. Co už, tak jsem aspoň do koláče přidala jedny loštické tvarůžky.
Člověk má poslouchat své tělo. To moje chtělo čekanku, tak ji dostalo. Jenže právě jsem ve stavu, kdy nějak nestíhám vařit. Příležitost dostávají bleskurychlé večeře a málem zapomenuté ledničkové zásoby. Listové těsto Wewalka je osvědčená sázka na jistotu. Hodí se na rohlíčky, závin i na koláč – to všechno ve sladké i slané podobě.
Žádá-li vaše tělo zrovna čekanku, dopřejte jí společnost s hruškou a kupte si k nim ještě ricottu a jedno velké balení kulátých tvarůžek. Slibuji, že tvarůžky v koláči neucítíte 😉
Ke koláči si pak dejte oblíbený salát. Mně na balkoně vyrostala roztomilá mizuna, která jde dohromady s řekdvičkami a balsamikovým přelivem. Ten jsem si přivezla z Londýna a má fíkový nádech. Docela běžný balsamikový přeliv ale pořídíte třeba v Marks&Spencer.
Koláč s čekankou a ricottou
2 čekankové puky, 1 balení listového těsta Wewalka, 1 hruška, malá hrst piniových jader, 1 ricotta, 1 balení velkých tvarůžek, 3 lžíce bílého jogurtu, trocha soli
salát: ředkvičky, mizuna, balsamikový přeliv
Postup:
- Listové těsto rozprostřete na dno a kraje koláčové formy, kterou jste vymazali máslem. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do trouby předpéct (200 stupňů Celsia).
- Smíchejte ricottu, na kousky nakrájené tvarůžky, jogurt a opražená piniová jádra. Osolte.
- Na těsto naskádejte listy čekanky a na ně na plátky nakrájenou hrušku.
- Zalijte sýrovou směsí a dejte péct do trouby při 200 stupních Celsia na 35 minut. Chutná skvěle teplé i studené.
Uhodnete co je to za oranžové lístky na salátu?
Tak není nutné být vždy 100% sezonní, ne? 😉
A díky za fajn tip na koláč 😉