Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dokonale ovocné želé

Dokonale ovocné želé

Ovocná sezóná nabírá obrátek. Na stromech zrají třešně a meruňky, rybízové keříky se sklání pod tíhou svých plodů a v lese se to modrá borůvkami. Já na ovoci letos ujíždím úplně. Znáte to? Zavařujete, pečete, želírujte a stejně nemáte dost. Pak se zavřete se na pár minut v kuchyni a necháte se unést dokonale svěžím ovocným želé.

Ano, dostalo mě želé. Ta lesklá, roztřepaná (a nebo taky pěkně pevná) hmota. Po bytě jsem posbírala pár dceřiných skřítkovských kalíšků a hrála si jak malé dítě. S agarem, glukopurem a borůvkami, s agarem, agávovým sirupem a višněmi. Chcete mít v puse lehce ovocně svěže a vidět na modročerveno? Tak pojďte želéovat se mnou!

ŽELÉ je hmota, kterou vyrobíte přidáním kapaliny do rosolujících látek. Nejčastěji do želatiny, což je látka získaná vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Ještě máte na želatinu chuť? Kdo se nad jejím původem už někdy pozastavil, jistě ví, že výborné gelující schopnosti má i agar. Ve zdravé výživě dostupná, ale děsně nelokální záležitost. Pro mnohé (a pro mě) přesto přijatelnější, než vývar z kůží.

Agar-agar (kanten, China grass, Japanese isinglass) je přírodní polysacharid s lepšími želírovacími schopnostmi, než má želatina. Vyrábí se poměrně složitě z některých druhů mořských řas. Prodává se ve formě prášku, vloček nebo tyčinek a použít jej můžete všude tam, kde želatinu. Je neutrální chuti a bohatý na jód. Obsahuje vápník, mangan, draslík, sodík, B2 vitaminy, kyselinu listovou a cholin. Má mírně projímavé účinky a nulovou energetickou hodnotu.

Dokonale ovocné želé a Eliška

V kombinaci agaru s ovocnou šťávou a přírodním sladidlem získáte zdravou osvěžující sladkost, kterou oslníte na nejedné letní párty. Tohle želé je navíc mimořádně vhodné jako sladká pochoutka pro děti. S ohledem na zvolené ovoce bych se nebála jej dětem nabídnout od 10. až 12. měsíce věku. A když želé patřičně naservírujete, může se vám taky stát, že nezbyde ani kousek.

Nuže, připraveni? Jdem na to!

Dokonale ovocné želé

 

Suroviny:

120 ml šťávy z čerstvého ovoce, 100 ml vody, 1 až 2 vrchovaté čajové lžičky vloček agaru, přírodní sladidlo dle chuti – skvělý je sirup z agáve nebo Glukopur

Z čerstvého ovoce vymačkejte šťávu. Já volila višně – po vypeckování pustily šťávu, kterou jsem pak použila. Borůvky chvíli povařte a šťávu propasírujte přes jemné sítko – zbývající borůvky použijte na žahour. Chvíli povařit budou potřebovat i meruňky.

Šťávu oslaďte dle chuti, kyselejší plody vyžadují intenzivní sladidlo – vhodnější je sirup agávový nebo rýžový, případně javorový. U borůvek či sladkých meruněk zkuste třeba Glukopur (k dostání v lékárně).

Připravte si tvořítka – malé kalíšky či skleničky nebo tvořítko na led.

V menším hrnci s vodou promíchejte vločky agaru. Jednu lžičku pro třepavější konzistenci, dvě lžičky pro ty, co raději pevné želé.

Hrnec postavte na plamen a přiveďte k varu. Občas promíchejte a vařte pět minut.

Agarovou vodu přilijte ke šťávě, promíchejte a nalijte do tvořítek.

Přemístěte do lednice a nechte ztuhnout.

Podávejte chlazené! Želé z tvořítek uvolníte tak, že úzkou čepelí nožíku předejete kolem dokola po stěně tvořítka a želé pak lehce vytřepnete.

Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové borůvkové knedlíkyBezlepkové borůvkové knedlíky Meruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánemMeruňkový džem s kořením Meruňková bublaninaMeruňková bublanina

6 komentářů k Dokonale ovocné želé

  • avatar Katka

    super….až bude ovocná sezóna tak to zkusím. Náš šmudla miluje rýžovou kaši, nebo jogurt s domácí marmeládou 😀

  • Katko ano, agar lze použít i do marmelády.

  • avatar Katka

    Tak to jsem netušila že existuje i přírodní želatina. Dá se použít i na domácí marmelády?

  • Prosím jeden talíř želé, děkuji :-)

  • Tohle želé bylo roztřepanější :) Eliška jej tak mohla krásně ukrojit. Tužší bude, když dáš dvě vrchovaté lžičky agarových vloček. Důležité je agar řádně povařit (těch 5 min), aby se rozpustil a správně želíroval.

  • Jaka je konzistence toho zele? Podle fotek to pusobi hodne neuchopitelne, jde to udelat vic tuhe, tak aby to prezilo uchopeni prstama?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>