Bude se hodit rodičům, co dovolí dítku se lžičkou v ruce pěkně se na dortu vyřádit a přitom řeší suroviny, co se potomkovi takto dostanou do úst.
Mám rozdělaný článek o příkrmech a prvních kašičkách. Jenže mezitím se dostalo na dort. S dětmi letí život dvakrát rychleji. Porodíte a než se otočíte, prcek má jeden rok. To už máte jakž takž zaběhnuté nějaké jídelní návyky a do toho přijde oslava a jeho/její první dort.
Někdo z toho nedělá vědu a rovnou objedná jednu z těch rádoby marcipánových „dobrot“ hýřících barvami a tvarovaných do oblíbených dětských motivů jako je Hello Kitty, Superman a kdoví co ještě. Pro tyhle rodiče tento text není. Tady se budeme bavit o dortu skutečně vhodném pro ročního skřítka, a to po stránce obsahové i pohledové.
Ochutnat, rozmetat
Vězte, že oslavenci je celkem jedno, jestli ten dort bude patrový nebo ne nebo jestli bude ve tvaru autíčka či panenky. Jeho zajímá, jestli to montstrum může ochutnat a pak to celé podle svého gusta rozrýpat. Toť vše.
Takže se s přípravou moc nepiplejte a pokud je to žádoucí, vyrobte jeden dort pro oslavence a pak ještě jeden slavnostnější a chcete-li důstojnější pro hosty.
Náš dort k prvním narozkám sestával z oblíbených sušenek, strouhaných jablek, nektarinek a vršku v podobě agaru. A chutnal všem, i hostům. Co na tom, že je jednoduchý. Jedna svíčka na dortu se přece musí vyjímat, a to na bílém podkladu jde moc dobře.
1 balení oblíbených sušenek (u nás domácí piškoty) naskládejte na dno dortové otvírací formy o průměru 23 cm. Na sušenky rozprostřete nejdříve nastrouhaná oloupaná jablka a pak směs 400 g ricotty . Na krém přijdou plátky nektarinek, které jsem oloupala – jde to dobře (slupky jsou hůře stravitelné a špatně kousatelné). Ricottu můžete, ale nemusíte osladit. Pokud sladit, pak javorovým sirupem.
Nektarinky zalijte jablečnou šťávou, ve které jste rozpustili (podle návodu na obalu) 10 g prášku z agaru. Dejte do lednice vychladit, klidně přes noc.
Nabídnu vám i verzi jinou, PUDINKOVOU. Na vršek dortu totiž můžete použít místo agaru kukuřičný škrob se špetičkou kurkumy vařený v jablečné šťávě. To pak vznikne na povrchu jablečný jakoby pudink. Na jednu dortovou formu (23cm) stačí 40 g kukuřičného škrobu, který připravíte v jablečné šťávě úplně stejně, jako připravujete sáčkový pudink. Dopadne to asi takto…
Tak všechno nejlepší!
Mohlo by vás zajímat:
Vláčná třešňová bublanina | Ovocné želé pro děti | Domácí tvarohový sýr |
---|
Katko, myslím že borůvky jsou fajn. Ty kanadské budou méně výrazné a neobarví bílý základ, ty lesní budou chuťově výraznější a budou barvit. Prckovi to ale bude jedno
Dobrý den Věruško,
jsem ráda, že jsem narazila na Vaše stránky. Můj syn bude mít v březnu první narozeniny a recept mě zaujal. určitě ho vyzkouším. Jen se chci zeptat jestli se dá místo nektarinek použít jiné ovoce…Napadlo mě dát tam třeba mražené borůvky, ale nevím co to udělá s tou ricottou. POdle webovek vidím, že se docela vyznáte, tak dám na Vaši radu. Nektarinky se teď koupit nedají a já bych nechtěla dávat kompotované přeslazené ovoce. Děkuji K.
Ivo, báječná jste Vy, že takto svému synkovi pečete. Tleskám!
Věruško, děkuji za tento skvělý recept. Náš Ondra slavil před týdem narozeniny a tak se víc než hodil. Místo sušenek jsem upekla korpus z banánů a pohankové mouky, k meruňkám přidala trochu borůvek a všem moc chutnal. Nejenom malému oslavenci, ale i ostatním hostům!! Jste prostě báječná!
Iveto, máte postřeh V receptu jablka patří na sušenky a na ně pak ricotta. A že si toho doteď nikdo nevšiml, díky za upozornění!
Dobrý den,
v úvodu píšete, že dort sestává ze strouhaných jablek, ale v samotném postupu i výčtu ingrediencí jablka nefigurují.
Děkuji moc za odpověď a za krásný blog
Pěkný den. Iveta