Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jedna šípková

Šípková marmeláda - detail na šípky

Tři hodiny v kuchyni a výsledek.. jedna sklenička famózní marmelády, co jsem si na ni vypěstovala závislost. Budete půlit, vařit, klít, a pasírovat. Ale než tu práci definitivně vzdáte, ochutnejte. Nebudete litovat, slibuju!

V Apetitu ještě šéfovala Dita Pecháčková, když jsem v jejím Deníku objevila šípkovou zavařeninu. Dostala jsem zásah šípkem a od té doby vždycky v září zuřím. Šípkovka dá práci, ale po hodinách červeného kulinaření blaženě olíznete lžičku a řeknete si, že to prostě stojí za to.

co-je-vyzivou

CELÝ RECEPT NAJDETE NA MÝCH NOVÝCH STRÁNKÁCH… PROSÍM TUDY…

Šípková marmeláda

24 komentářů k Jedna šípková

  • Tomáši, Jaroslav Svoboda na webu ekozahrady píše, že jsou šípky růže svraskalé jedlé. Takže jo! http://www.ekozahrady.com/rosa_rugosa.htm

  • avatar Tomáš Charvát

    Mohu použít šípky z růže svraskalé (rosa rugosa) nebo pouze z růže šípkové ?
    Díky za radu.

  • avatar jfk

    Ja nevim proc to tak vsichni strasne resi, mirne povarene cele sipky sem rozmixoval s vodou, tuhle smes jsem nalil do odstavnovace ze ktereho mi vytekla na jedne strane sipkova husta voda a na druhe strane vypadaly suche seminka, pak sem to trochu nechal zahustit povaresnim a podle chuti sem pridal cukr. Zadne strasne pasirovani nebo odstranovani chloupku pod tekouci vodou … tohle je dle meho nazoru a zkusenosti naprosto zbytecne.

  • avatar Pavel

    Mlýnek na rybíz nepomáhá, jen se uspává semínky a nebo jde šípková pasta jinudy než má. Opravdu nezbývá nic jiného než pasírovat sítem. Pokud má někdo zlepšovák, fakt ho uvítám. Já to dělám vždy přes noc a pustím si k tomu celovečerní film.

  • Vendulo, ale jo, proč ne. Mlýnek na rybíz sice nemám, ale tuším, že by to mohlo fungovat. Popravdě, letos jsem se se šípkovou nedrbala, prostě není. Zato mám fajn černorybízovku, ta do lineckého sedne. Zdravím koncept! :-)

  • Zdravím, zajímalo by mne, jestli by třeba bylo usnadňujícím řešením rozvařené šípky projet nejdřív přes mlýnek na rybíz a teprv pak třeba přes síto nebo plenu (aby se doodstranily chloupky)?? Myslím, že by to mohlo to nadávání při pasírování trošku odlehčit :-)

  • avatar Katka

    Tak jsem se letos taky jala zkusit tuhle mou vysněnou dobrůtku. Při třech malých dětech to byly 3 dny práce, ale povedlo se. Jen jsem to udělala po svém – tedy bez vaření. Každý šípek rozpůlila, zbavila jadérek a pokud možno co nejvíce toho chmýří a propláchla pod vodou, abych vyplavila ještě více těch chloupků. Nechala lehce oschnou/okapat a dala do mixéru. Zasypala cukrem (na 200g jsem dala 200g cukru krupice). Rozmixovala do hladké konzistence a dala do skleniček. Otřela suchým hadříkem hrdlo sklenic a uzavřela víčkem. Bez vaření, bez zavařování. Vit. C jsem zachovala. S dobou trvanlivosti si nedělám žádné starosti. Mám doma na to konzumentů až dost, takže uchovávám v lednici a dávám těm třem skleničkám opravdu jen pár dnů, protože zkazit se u nás nestihnou :)

  • Zuzko, máte pravdu. Ale pořád dobrá špetka Céčka, než vůbec žádné, že jo. A o kysaném zelí jsem shodou okolností psala poslední článek http://blog.veruska.cz/kysane-zeli-a-polevka-na-kocovinu/

  • avatar Zuzana

    Dobrý den, kolik myslíte že zbyde vitaminu C po 3/4 hodinovém vaření? Moc tam toho nezůstane, to si radši dejte kysané zelí:)

  • avatar Peťa

    Zdravím Vás všechny, které jste již šípkovou marmeládu uvařily a neodradilo Vás,
    že je to tak pracné.
    Já se ji chystám vařit letos poprvé a jsem zvědavá, jak to dopadne :-)
    Přesně, jak psala Zuzka, přivezla jsem si ji ze Svaté Heleny v Rumunsku,
    protože byla úplně úžasná.
    Kamarádka mi nabídla, že půjde brigádničit a pomůže s trháním, tak jsem zvědavá :-)
    jak se celé dílo podaří.

  • avatar Majka

    Věru děkuji za odpověď. Tak mám taky hotovo. Měla jsem 920 g šípků, povařila, pomlela, pasírovala asi dvě hodiny, zbytky nadvakrát znovu povařila a přepasírovala, pak jsem přidala cca 30 dkg cukru, povařila asi půl hodinky a dala do skleniček. Mám jich 6 a na malém talířku na ochutnávku. Nesterilizovala jsem je, snad se nic nezkazí.
    děkuji a příští rok určitě znovu, je výborná. Majka

  • Majko, chápete dobře. Vodu neslívat.

  • avatar Majka

    Věruško, prosím, když uvařím ty šípky v té vodě a pak je pomelu, tak tu vodu si nechám nebo ji vyliji? To stejné s tyčovým mixérem, když mixuji, tak i s tou vodou, že jo.Ptám se jak tydýt, ale nedá mi to.
    děkuji Majka

  • Tak jsem se do toho přes víkend pustila. A musím se přiznat, že jsem si nezpívala:-) pořád jsem si opakovala, že tohle už nikdy. Ovšem dnes jsem otevřela první skleničku a po ochutnání jsem změnila názor – příští rok jdu do toho znova:-)

  • avatar Jitka

    Dobrý den,

    našla jsem zajímavý tip na zpracování šípkové marmelády „za studena“ z pěkně přemrzlých plodů: http://koloweb.wz.cz/sipek.html. Ještě nebyly dostatečné mrazy, takže jsem sama zatím toto zpracování nezkoušela.

  • Pavlo, hlavně když tu šípkovou práci berete s nadhledem :) No, když se dostalo i na slepice, tak z marmelády máte hned dvojí užitek. Díky za info, my tady zrovna stále vyhlížíme jaro a venku pořád hromada sněhu.

  • avatar Pavla

    Jo a neni to april … ty slepice nakonec dostaly ten zbytek po pasirovani …

  • avatar Pavla

    Dobry den,tak jsem dneska zvladla sve druhe pasirovani a prvni sipkovou marmeladu – nedivte se casovemu obdobi,ja ziju na opacne polokouli,takze nam zacal podzim.No nejdriv jsem byla skepticka,ani ne tak te praci,ale kdyz jsem nasbirala jen 2 hrsti sipku … nevedela jsem,jestli se do toho pustit neboto rovnou odnest slepicim … vyhrala zvedavost,ony ty slepice nikam neutecou … no a mam 2 male sklenicky a taky uz tu zavislost na sipkove marmelade!!!

  • Šikovná! Přítele, co marmeládu přecedil si hýčkejte :) A nezapomeňte strčit sklenice do lednice nebo do sklepa, ať se nekazí zbytečně rychle 😉

  • avatar Lucik

    dnes jsem také zkusila svou první šípkovou marmeládu a musím se přiznat, že to zas taková hrůza nebyla – trhat šípky mi pomohla kamarádka, s odsrtaňováním bubáků jsem se nenamáhala, stejně se to pak bude cedit(stopky jsme odstranily už při trhání). Jen jsem je umyla, dala vařit, rozmixovala tyč. mixérem, přecedil přítel :) já nalila do sklenic, zavařila a bylo po práci :) ještě jsem u toho stihla upéct ten jablečný koláč se sněhem :) marmeládu jsem ochutnala a byla naprosto úžasná :) myslím, že od teď už ji budu vařit každý rok. Sklenic mám osm, šípků bylo kolem 2,5 kg.

  • To je proces, že :) To jsem ráda, že výsledek se vydařil. Příště to už bude brnkačka, uvidíte 😉

  • avatar Líba

    tak jsem šípkovou marmeládu také zvládla. Trhání a pomocníkama, pak na půlení jsem si vzala nůžky na kuře a vaření asi 2,5 hodky. pak pasírování přes cedník, přisypání cukru a bylo hotovo. Byla vynikající. Díky za rady 😉

  • avatar Zuzik

    Šípkovou marmeládu jsem poprvé jedla v české vesnici v Rumunsku. Byla tak dokonalá, že jsem si rovnou 2 skleničky vezla sebou domů. Pořád na ni vzpomínám, tak že bych si zašla na šípky?? :o)

  • avatar Mary

    sipkova marmelada je najlepsia na svete!!! uz som jedla marmelady zo vsetkeho mozneho..ale sipky este nic neporazilo! :)))

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>