Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Festival středomořských chutí a vůní v Brně

Sardinky čerstvé, buvolí mozzarella a olivový olej

Byla jsem tam ve čtvrtek. Vyhlídla si sardinky a než mi je vykuchali, nechala se od Italů utáhnout na nefiltrovaný oliváč a čtyři buvolí mozzarelly. Dostala jsem slevu, citron, tymián a recept. A právě o něj se s vámi chci podělit.

„Máte doma olivový olej? A vaříte s ním? Vaříte. Tak to nemáte dobrý, skutečně DOBRÝ olivový olej. Takže, koupíte tenhle a jestli s ním budete vařit, utrhnu vám ruce. Je jenom na saláty a mozzarellu.“ Koupila jsem. I přesto, že mě u Lenky čeká pětilitrový kanystr panenského oliváče přímo z domácí produkce z Itálie.

Festival Středomořských chutí a vůní v Brně

Důvod, proč jsem ze středomořského trhu odcházela se třemi taškami tkví v těch sardinkách. Kdybych si je nenechala vykuchat, nestihla bych si všimnout mozzarelly ani oleje. Dělám hrdinku, stejně bych se  od těch sympaťáků nechala  na pochoutky nalákat tak jako tak. Italské kuchyni neodolám, o Italech raději nemluvě 😉 A co se tedy v mé kuchyni se sardinkami dělo?

Sardinky čerstvé, buvolí mozzarella a olivový olej

  • Obalila jsem je v osolené strouhance (u mě jak jinak, než kukuřičná napůl s houskovou) nasáté oliváčem a provoněné tymiánem, koprem a citronovou kůrou. Tak, jak jsem je ve formě na koláč obalovala, jsem je taky nechala v troubě zapéct (půl kila sardinek, 20 až 25 minut při 180 stupních Celsia, horkovzdušně 160). Na talíři se jim dostalo ještě prémiové olivové závlahy s kouskem citrónu a jednohubková večeře byla na světě.

Sardinky upečené ve strouhance

Festival Středomořských chutí a vůní slavil úspěch před měsícem (a taky minulý rok) v Praze. Letos poprvé dorazil i do Brna a já jeho návštěvu vřele doporučuji.

Právě teď tam Ital vyvolává přes celé náměstí „bufallla, bufallla, buvoli mozarella, kdo chce slevu, ať jde do Alberta, my máme kvalitu, řval bych tady takto kdyby to nebylo dobrý? …“ Tahle akce má kouzlo (stejně jako měla v Praze –  píše Honza Čeřovský z Jižního svahu).

Festival Středomořských chutí a vůní v Brně

Rybku nebo minestrone si můžete dát přímo k jídlu, k tomu ochutnáte víno, klobásy, paštiky a pak se třeba rozplácnete na provizorní městskou pláž. Středomořský aperitiv si totiž až do soboty (25. června) dáte přímo na Náměstí Svobody v Brně.

Mohlo by Vás zajímat:

3 komentářů k Festival středomořských chutí a vůní v Brně

  • avatar Antonín Chromý

    K tomu celemu mam jenom jedno velky FNUK :(

  • Opravdový olivový olej, hustý, na dně pěkně se zákalem. Když filtrovat, tak jenom přes gázu :-) Zbožňuji ho a nějaký ten litřík doma mám. Ty mé jsou z Ligurie ze San Bartolomeo. Tam se pěstují ty nejdobřejší a také nejmenší olivy taggiasca.

    P.S.
    Užij si ten tekutý poklad ve své kuchyni 😉

    Šárka

  • Krucajdá, já byl včera v Brně, jenže jsem o tom vůbec nevěděl a zítra už jsou jiné plány. :(

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>