Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Věruška v Dobrém ránu 2. prosince 2015Ráno raníčko druhého prosince. Peču a nepouštím troubu. Nojo kecám, troubu jsem zapnula kvůli mrkvovým řezům. Mimo všechny datlovo-ořechové směsi i na ony řezy je v článku recept.

Pečení bez pečení je moje srdeční záležitost aneb zeptejte se mě, co doma dělám s těmi mega pytli ořechů. Nepečené cukroví ze směsi všemožných ořechů a semínek, slazené datlemi a válené pro změnu v další směsi ořechů či semínek (včetně kokosu) je podle mě tou nejzákladnější manou, kterou nám příroda nabízí a kterou nelze v kuchyni ignorovat.

Dělám jim reklamu všude. Tlačím to do rodiny, známých, kamarádů i do svých oveček na seminářích. Kdo ještě neznáte ořechové kuličky, pravděpodobně je brzy poznáte :-)

Je mi záhadou, jak mohlo někoho napadnou dělat nepečené věci z už upečených (a děsně přeslazených) dětských piškotů, když tu máme vlašáky, lískáče, mandle, dýňová, konopná a slunečnicová semínka a v dnešní globální době taky kešu, datle, pekany a goji.

Ano, s ořechy může jít ruku v ruce plíseň. Jenže vše má své pro a proti. Je žádoucí mít na žebříčku hodnot kvalitu před kvantitou. Nemáte-li ořechy vlastní, kupujte ověřený zdroj a vybírejte si třeba vakuová balení a posléze skladujte v chladu a temnu pevně uzavřené.

V Dobrém ránu jsme tohle téma ani neotevřeli. Šlo mi více o zábavu, hraní si se surovinami a ukázku opravdu velké variability ořechových směsí a také možností nepečení.

Troubu jsem ale přece jenom zapnula. To kvůli mrkvovým řezům, které jsou plné zeleniny a fajn jako svačinka no a pak na menší kousky nakrájené perfektně ozdraví přeslazené Vánoce. Co víc si přát :-)

Věruška a moderátoři v Dobrém ránu 2. prosince 2015V prvním vstupu

jsme si řekli, co pro mě znamená nepečené cukroví. Jóga posouvá mysl. Zdravá výživa neexistuje.

Druhý vstup

Makové kuličky, mrazem sušený červený rybíz a… mlaskání.

Makové kuličky - Dobré ráno 2. prosince 2015

Makové kuličky

  1. směs: 80 g jemně mletých kešu + 20 g mletého máku + datlová pasta (asi tři vrchovaté lžíce, dolaďte dle chuti) + trocha kokosového tuku

  2. směs: 30 g jemně mletých dýňových semínek + 30 g jemně mletého loupaného konopného semínka + datlová pasta

Plácejte malé kuličky z druhé směsi, které obalte první směsí. Skladujte v chladu nebo lednici.

Třetí vstup

Nepoužíváme cukr, čím tedy sladíme? Jáhlové kuličky s kokosem můžou být i čtverec. Ondřej vám to ukáže.

Jáhlové kuličky v Dobrém ránu 2. prosince 2015

Jáhlové kuličky

70 g jáhel spařte vroucí vodou, dejte do rendlíku, zalijte 250 ml moštu (jablečný, borůvkový, karotkový, červená řepa nebo jejich mix), přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte 15 minut. Pod poklicí nechte dojít a vychládnout.

K jáhlám přidejte sušené ovoce (goji, brusinky, rozinky), 40 g jemně mleté směsi oříšků a semínek (mandle, kešu, dýňová a slunečnicová semena), 100 g sušeného jemného kokosu a oslaďte javorovým sirupem. Koulejte kuličky, které obalujte v kokosu. Skladujte v lednici.

Čtvrtý vstup

kosicky

Ořechové košíčky s čokoládou

Do šťávy z pomeranče (půlka pomeranče bude stačit) namočte 5 rozlomených sušených datlí. Nechejte nasáknout a poté rozmixujte.

150 g jemně mleté směsi ořechů (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu) + 80 g sušeného jemného kokosu (nebo zbytek po výrobě kokosového mléka) + mixnuté datle + lžíce kokosového tuku. Rukama vypracujte těsto, ze kterého tvarujte košíčky (třeba za pomocí papírového košíčku).

Košíčky plňte rozpuštěnou kvalitní čokoládou (70%), kterou můžete (a nemusíte) ochutit šťávou ze zbývající půlky pomeranče.

Pátý vstup

Věra Strnadová v kalendáři není. Mrkvové řezy. Ořechy jsou bezva na mozek! Rekapitulace.

Mrkvové řezy v Dobrém ránu 2. prosince 2015Rekapitulace v Dobrém ránu 2. prosince 2015

Mrkvové řezy

Plech o rozměrech max. 20×30 cm vymažte máslem, troubu vyhřejte na 170 st.Celsia (150 horkovzduch). Namočte 20 g goji do teplé vody.

Smíchejte 150 g mouky (já nejraději mix špaldová, žitná, pohanková) se lžičkou kypřícího prášku. Přidejte 100 g panely nebo cukru muscovado a dvě lžičky skořice. Promíchejte a přisypte 250 g strouhané mrkve (část nahrubo, část najemno) a 100 g sekaných vlašských ořechů. Nakonec přidejte vymačkané nasáknuté goji.

Zvlášť metlou vyšlehejte 2 vejce a po částech do nich zašlehejte 125 ml oleje (ideál je řepkový). Tekutou směs vlijte do sypké, dobře promíchejte, rozprostřete na plech a pečte až do chvíle, kdy se těsto oddělí od stěn (max. 20 min). Nechte na plechu vychládnout.

Mrkvové řezy

Rozloučení v Dobrém ránu 2. prosince 2015

Mrkněte ještě na závěrečné rozloučení. Já, Petr Kotvald a moderátoři. Takové milé to bylo.

Mohlo by vás zajímat:
Věruška v Dobrém ránu 23.9.2015Vyvážené svačinky v Dobrém ránu Zelňačka s uzeným masemMenu na hory Pohankové cookies vol.2Pohankové cookies

2 komentářů k Cukroví bez pečení v Dobrém ránu

  • Magdaleno mám, akorát jej nechci ještě pouštět do světa, neboť budu na toto téma dělat workshop :-) a pak teprve budou recepty na blogu ju 😉

  • avatar Magdalena

    Dobrý den, nemáte nějaký šikovný recept na „flapjack“ bez cukru? Nebo nějaké musli tyčky?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>