Ráno raníčko druhého prosince. Peču a nepouštím troubu. Nojo kecám, troubu jsem zapnula kvůli mrkvovým řezům. Mimo všechny datlovo-ořechové směsi i na ony řezy je v článku recept.
Pečení bez pečení je moje srdeční záležitost aneb zeptejte se mě, co doma dělám s těmi mega pytli ořechů. Nepečené cukroví ze směsi všemožných ořechů a semínek, slazené datlemi a válené pro změnu v další směsi ořechů či semínek (včetně kokosu) je podle mě tou nejzákladnější manou, kterou nám příroda nabízí a kterou nelze v kuchyni ignorovat.
Dělám jim reklamu všude. Tlačím to do rodiny, známých, kamarádů i do svých oveček na seminářích. Kdo ještě neznáte ořechové kuličky, pravděpodobně je brzy poznáte
Je mi záhadou, jak mohlo někoho napadnou dělat nepečené věci z už upečených (a děsně přeslazených) dětských piškotů, když tu máme vlašáky, lískáče, mandle, dýňová, konopná a slunečnicová semínka a v dnešní globální době taky kešu, datle, pekany a goji.
Ano, s ořechy může jít ruku v ruce plíseň. Jenže vše má své pro a proti. Je žádoucí mít na žebříčku hodnot kvalitu před kvantitou. Nemáte-li ořechy vlastní, kupujte ověřený zdroj a vybírejte si třeba vakuová balení a posléze skladujte v chladu a temnu pevně uzavřené.
V Dobrém ránu jsme tohle téma ani neotevřeli. Šlo mi více o zábavu, hraní si se surovinami a ukázku opravdu velké variability ořechových směsí a také možností nepečení.
Troubu jsem ale přece jenom zapnula. To kvůli mrkvovým řezům, které jsou plné zeleniny a fajn jako svačinka no a pak na menší kousky nakrájené perfektně ozdraví přeslazené Vánoce. Co víc si přát
jsme si řekli, co pro mě znamená nepečené cukroví. Jóga posouvá mysl. Zdravá výživa neexistuje.
Makové kuličky, mrazem sušený červený rybíz a… mlaskání.
Makové kuličky
-
směs: 80 g jemně mletých kešu + 20 g mletého máku + datlová pasta (asi tři vrchovaté lžíce, dolaďte dle chuti) + trocha kokosového tuku
-
směs: 30 g jemně mletých dýňových semínek + 30 g jemně mletého loupaného konopného semínka + datlová pasta
Plácejte malé kuličky z druhé směsi, které obalte první směsí. Skladujte v chladu nebo lednici.
Nepoužíváme cukr, čím tedy sladíme? Jáhlové kuličky s kokosem můžou být i čtverec. Ondřej vám to ukáže.
Jáhlové kuličky
70 g jáhel spařte vroucí vodou, dejte do rendlíku, zalijte 250 ml moštu (jablečný, borůvkový, karotkový, červená řepa nebo jejich mix), přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte 15 minut. Pod poklicí nechte dojít a vychládnout.
K jáhlám přidejte sušené ovoce (goji, brusinky, rozinky), 40 g jemně mleté směsi oříšků a semínek (mandle, kešu, dýňová a slunečnicová semena), 100 g sušeného jemného kokosu a oslaďte javorovým sirupem. Koulejte kuličky, které obalujte v kokosu. Skladujte v lednici.
Ořechové košíčky s čokoládou
Do šťávy z pomeranče (půlka pomeranče bude stačit) namočte 5 rozlomených sušených datlí. Nechejte nasáknout a poté rozmixujte.
150 g jemně mleté směsi ořechů (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu) + 80 g sušeného jemného kokosu (nebo zbytek po výrobě kokosového mléka) + mixnuté datle + lžíce kokosového tuku. Rukama vypracujte těsto, ze kterého tvarujte košíčky (třeba za pomocí papírového košíčku).
Košíčky plňte rozpuštěnou kvalitní čokoládou (70%), kterou můžete (a nemusíte) ochutit šťávou ze zbývající půlky pomeranče.
Věra Strnadová v kalendáři není. Mrkvové řezy. Ořechy jsou bezva na mozek! Rekapitulace.
Mrkvové řezy
Plech o rozměrech max. 20×30 cm vymažte máslem, troubu vyhřejte na 170 st.Celsia (150 horkovzduch). Namočte 20 g goji do teplé vody.
Smíchejte 150 g mouky (já nejraději mix špaldová, žitná, pohanková) se lžičkou kypřícího prášku. Přidejte 100 g panely nebo cukru muscovado a dvě lžičky skořice. Promíchejte a přisypte 250 g strouhané mrkve (část nahrubo, část najemno) a 100 g sekaných vlašských ořechů. Nakonec přidejte vymačkané nasáknuté goji.
Zvlášť metlou vyšlehejte 2 vejce a po částech do nich zašlehejte 125 ml oleje (ideál je řepkový). Tekutou směs vlijte do sypké, dobře promíchejte, rozprostřete na plech a pečte až do chvíle, kdy se těsto oddělí od stěn (max. 20 min). Nechte na plechu vychládnout.
Mrkněte ještě na závěrečné rozloučení. Já, Petr Kotvald a moderátoři. Takové milé to bylo.
Mohlo by vás zajímat:
Vyvážené svačinky v Dobrém ránu | Menu na hory | Pohankové cookies |
---|
Magdaleno mám, akorát jej nechci ještě pouštět do světa, neboť budu na toto téma dělat workshop a pak teprve budou recepty na blogu ju 😉
Dobrý den, nemáte nějaký šikovný recept na „flapjack“ bez cukru? Nebo nějaké musli tyčky?