Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Švédský jablečný koláč

Švédský jablečný koláč

Skoro jako z Ikea. No jo, to nemyslím vážně. Tenhle je stopro lepší, než cokoliv z jídelny obchoďáku Ikea. To si pište. Stačí na něj čtyři jablka, ovšem sníst se dá celý i ve dvou lidech. Už je to tak.

Koho baví různé švédské dezertíky, může zkusit tuhle jablečnou alternaci u sebe doma. Kdy jindy, než na podzim, když jablka skoro samy skáčou ze stromu rovnou do kuchyně. Na tento recept jsem kdysi přišla v OnaDnes, je funkční a perfektně by zapadl do našeho jablkomatu. Je mi sympatické, že nevyžaduje prášek do pečiva a že si libuje i v lehčí verzi s olejem a menším množstvím cukru. Co jiného taky ode mě čekat, v pohotovosti mějte taky špaldovku :)

Švédský jablečný koláč

do kulaté formy o průměru 26 cm, hrnkem se rozumí objem 250 ml

4 jablka oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky, 1 hrnek hladké špaldové mouky (nebo zkuste celozrnnou žitnou), 100 g rozpuštěného másla, 30 g řepkového oleje, 3/4 hrnku cukru krupice (ale raději cukru muscovado), 2 rozšlehaná vejce, sůl, muškátový oříšek, mletá skořice, strouhanka

Švédský jablečný koláč

Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou (já použila kukuřičnou). Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Plátky jablek naskládejte do formy a zalijte je následující směsí:
prošlehejte cukr s máslem a olejem, do toho zašlehejte vejce. Přidejte mouku, sůl, trošku strouhaného muškátového oříšku a dvě zarovnané lžičky skořice.
Pečte zhruba 45 minut.

Koláč funguje taky jako fajn buchta NA PLECH, stačí suroviny vynásobit dvěma. Jablek na vyšší plech naskládáte i víc a výsledek bude v řezu o maličko vyšší, než vidíte na fotce. Tak směle do toho.

Mohlo by vás zajímat:
Dýňový dipDýňový dip Celerová polévkaCelerová polévka a sýrové muffiny Pohankovo-mandlový hruškový koláčPohankovo-mandlový hruškový koláč

20 komentářů k Švédský jablečný koláč

  • Zdravím Markéto. Já máslo rozpustím a přidávám pak k cukru ne úplně horké, protože jak říkáte, pak není co šlehat a hlavně by se mi pak srazily vejce, když bych je přidala do horké směsi. A to může být taky kámen úrazu. Já dělala tento koláč snad už dvacetkrát a ještě nikdy se nestalo, že by ztuhl, jak píšete. Takže jo, máslo rozpustit a nechat zchladnout do pokojové teploty :-)

  • avatar Markéta

    Dobrý den,

    na tento koláč jsem se chystala dlouho a dnes jsem ho konečně zrealizovala. A bohužel se mi vůbec nepodařil :-( Asi jsem udělala chybu při šlehání másla s cukrem. Máslo jsem rozpustila a rovnou do něj přidala cukr, ale vzhledem k tomu, že to máslo bylo horké, tak se cukr rozpustil a tím pádem už nebylo co šlehat :-) Sice jsem šlehala, ale myslím, že to bylo k ničemu. Výsledek je dost nepoživatelný, tuhá, jakoby sražená hmota. Můžu se zeptat, jestli to rozpuštěné máslo má být vychladlé a teprve do něj nasypat cukr? Nebo může být chyba ještě někde jinde?

    Děkuji za radu a jinak pěkné a dobré recepty, už jsem jich pár vyzkoušela a toto byl první, který se nezdařil.
    Markéta

  • Lenko, řepkový olej není vhodný na smažení, pokud se bavíme o tom za studena lisovaném. Obecně totiž oleje za studena lisované mají nižší teplotní stabilitu, to znamená, že se přepalují dříve. Takže ano, smažit na řepkovém oleji, ale raději ne na tom panenském.
    Co se týče kukuřičné mouky, je to asi tak jako se vším: nic se nemá přehánět :-) Já používám kukuřičné kaše a také občas kukuřičnou moukou hustím placičky. Není na ní nic špatného, pokud máte pestrý jídelníček a pokud pomineme fakt, že většina kukuřice je geneticky modifikovaná, což se dostáváme do další roviny uvažování o tom, co je a není zdravé.

  • avatar Lenka

    Zdravím, sledovala jsem Vaši detoxikaci v Dobrém ránu a navštívila jsem stránky,které jste uvedla. Překvapilo mně, že uvádíte, že řepkový olej není vhodný na smažení. V různých pořadech a testech je ale řepkový olej uváděn jako velmi vhodný na pečení,vaření, smažení na rozdíl od slunečnicového, který se přepaluje při nízkých teplotách a vznikají tak zdraví škodlivé látky. Tak opravdu nevím, co je správné? Další dotaz mám na kukuřičnou mouku. Všimla jsem si, že ta se používá hodně málo, není vhodná? Děkuji za informaci a přeji hodně úspěchů Lenka

  • avatar Maťa

    Věruško, dík, výborné, včera jsem pekla. Velmi, velmi chválím, že u receptů uvádíš rozměr formy.

  • avatar Alena

    Dobrý den,

    děkuju moc za recept, koláč je naprosto dokonalý :) dělala jsem ho již několikrát pro různé lidi a všichni se po něm můžou utlouct…

  • Romano, co dodat, každý takový milý ohlas je pro mě ohromný závazek. Díky za to!

  • avatar Romana

    Mila Verusko,

    nedavno jsem diky hledani receptu na bezovy sirup narazila na Vas blog. Behem dvou dnu jsem zkusila nejen sirup, ale i svedsky jablecny kolac a taky tresku s hraskem.

    Bylo to vse VYNIKAJICI CHUTI a co vic, jednoduche a opravdu takove jak popisujete v receptu.

    Diky moc, fandim Vam a s jistotou se stavam vernou navstevnici vaseho blogu.

    Romana

  • […] jsem také vyzkoušela recept na švédský jablečný koláč. Ale bohužel ho nikdy nestihnu vyfotit a to už jsem ho pekla dvakrát. Jen jsem neměla […]

  • Magdaleno, a koupil muž olej panenský řepkový? Pokud ano, pak jej používejte nejlépe zastudena, do salátů, pomazánek a do těch koláčů. Přiznám se, že já používám panenský i k osmahnutí zeleniny na pánvi, ale to je už moje úchylka, na teplou kuchyni stačí olej běžný řepkový. Obecně se ale řepkový olej nehodí na smažení a k úpravám při vysokých teplotách, rychle se přepaluje.

  • avatar Magdalena

    Můj muž koupil místo slunečncového oleje právě váš zmíněný řepkový… na co ho lze obecně používat? A do jak vysoké teploty lze použít? Děkuju:)

  • avatar Andrea

    Ďakujem za úžasný recept na švédsky jablkový koláč, v podstate ste nám neuveriteľne elegantným spôsobom pomohli spracovať nadúrodu jabĺk. Pečiem ho opakovane na žiadosť rodiny (a synových spolubývajúcich na priváte) celú zimu, Ikea verziu pri jej návšteve blahosklonne ignorujeme.

  • Iveta, medovnicky, tedy po našem perníčky peču zrovna dnes odpoledne, recept pak bude v článku, který chystám k publikaci na zítra, přijďte se kouknout :)

  • avatar Iveta

    Uz som aj bochnicek upiekla a zase len chvalim…vyborny!!:-)

    Vierka,mala by si receptik na medovnicky??
    Vsade klasika recepty a teda netrufam si moc experimentovat s mukou,ak som si neni ista!!
    Porad pls…dakujem a pekny advent zelam!!!

  • Milé dámy, těší mne, že chutná. Pro tuto předvánoční dobu mám ještě jeden celkem bezpracný tip – citronový bochníček, já na něj nedám dopustit http://blog.veruska.cz/?p=3610 . Tak pěkný advent!

  • avatar Zuzalek

    Vyborny kolac, pouzila jsem vic jablek a misto struhanky rozdrceny lity pernik abych ho zuzitkovala. Diky, fakt vyborny, rychly a malo sladky kolac :-).

  • avatar Iveta

    Vierka,dalsi vyborny a rychly kolacik….sme si naozaj pochutili….svokra dva-krat :-)

    Dakujem a pekny vikendik zelam.

    Iveta

  • avatar Renata

    Velmi dobrý a snadný dezert. Povedl se, děkuji za tip :-)

  • avatar Michala

    Muzu se prosim zeptat, kde sehnat kukuricnou strouhanku… Nebo podrtit kukuricne krekry? Diky!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>