Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Bezlepkové brownies s borůvkami

Brownies bezlepkové s borůvkami

Krom toho, že se jmenují Brownies mají ještě další 3B: Borůvkové . Bezlepkové . Božské. Srpnový recept pro můj končící sedmý měsíc těhotenství ve znamení sladkého doplňování hořčíku.

Jistěže nemusíte nosit dítě v břiše, abyste si mohli ten recept vyzkoušet 😉 Připomínka mého třetího těhotenství má trochu ospravedlnit tu dlouhou odmlku na blogu. Ono se totiž děje mnoho jiného mimo svět virtuální (kromě růstu pupíku), co mi nedovoluje blogu se věnovat.

Zatímco je ve vývoji zcela nová podoba mých stránek, stihla jsem napsat a vydat společně s nakladatelstvím Smart Press svoji první kuchařku s názvem Vtipné kaše – namíchejte si ty vaše. No, to možná už víte. Co ale nevíte je, že počátek těch dvou – základ knížky i nového přírůstku do rodiny má téměř identické datum, a tak mi věřte, že první půlka roku 2017 byl pěkný fičák. Ještě před prázdninami jsem si už s pěkným bříškem střihla vaření v Dobrém ránu i ukázku receptů z Vtipných kaší společně s mými dětmi v Sama doma. Taky jsme s Maruškou upeky moji novou rubriku v duchu šesti chutí do Apetit veggie! Těšit se na ni můžete od podzimního čísla.

Borůvky

Teď však dost odpočívám, aktivně, cestovně, v lese a poslední týden i jen tak ležmo v houpačce :-) Za což díky prarodičům, kteří si na pár dní odvezli děti. Začínám hnízdit, takže jsem dnešek věnovala třídění hadříků na děti a pečení těchto brownies. Nasbírala jsem totiž borůvky a kromě borůvkového koláče mě přepadla chuť na čokoládu, za čímž tuším potřebu doplnit hořčík. Intuitivně mi přišly pod ruku i mandle a světe div se… obsah hořčíku v nich je vyšší, než v čokoládě.

Hned s myšlenkou na brownies jsem vyslala vzdušný pozdrav mé drahé jogínce a s láskou k ní je ten recept bez lepku. Konec konců by se dal udělat i bez cukru. Jenže tuhle závislost já prostě mám.
Dlouhodobě sleduji slovenský pár Vlada a Tinu Zlatoš, kteří se zabývají optimální výživou s důrazem na metabolickou  gramotnost. Něco v duchu cukrfree.cz a momentálního hitu – hodně správného tuku, trocha proteinu, skoro žádný sacharidy. Podrobně a prakticky o tomto fenoménu píše Dr.Mercola ve svém novém bestselleru Fat for Fuel (k dostání zatím jen v angličtině na Amazonu).

Výživa bez cukru je teď prostě hit.

A co já na to? Si tu závislost na sacharidech jednoduše užívám. On ten postoj, který k čemukoliv v životě zaujímáte je totiž velmi důležitý, všechno začíná v hlavě 😉 Jestli jste na tom zdravotně dost špatně, můžete se Fat for Fuel chytnout a naučit vaše tělo spalovat primárně tuky, což vás může zdravotně z ledasčeho dostat, rozhodně to totiž podpoří buněčnou inteligenci a rozdýchá vaše mitochondrie.

Nicméně je dobré pamatovat, že tento nový hit je výsadou naší moderní civilizace (ostatně stejně jako všechny civilizační choroby, hahá). Kdo má daleko (a to i finančně) k disciplíně, avokádu a kokosovému oleji, ten si moc neužije.

Střídmost, jednoduchost a žádný extrémy, tak to mám já.

Možná se jednou ohraničím a taky podlehnu nějakému tomu směru a možná taky ne. Kdoví, kam mě nitky života zavedou a co je vlastně správně. Pro mě správně. A jestli je pro vás správně Fat for Fuel, tak je vše v pořádku a nenechte si to vzít 😉

Takže dneska borůvky a brownies (recept z inspirace Děvčete u plotny). Totálně tučný, sladký a hříšný. Juchů!

Bezlepkové borůvkové brownies

150 g hořké čokolády (min. 70% kakaa)
80 g másla (jo, může být přepuštěné)
A NEBO
půl napůl máslo s kokosovým tukem
50 g hladké rýžové  mouky
50 g orestovaných a najemno pomletých mandlí
A NEBO
vynechte mouku a dejte rovnou 100 g oněch pomletých mandlí
2 vejce
80 g kokosového cukru
A NEBO
žádný cukr, čokoška je stejně sladká, a celý brownies výsledek bude tak mít jen lehce sladký nádech

Bezlepkové borůvkové brownies

Čokoládu s máslem rozpusťte nad vodní lázní a nechejte chládnout.

Troubu předehřejte na 150 stupňů horkovzduchem nebo 140 obyčejně.

Vejce metličkou ušlehejte s cukrem (a nebo jen samotné) do pěny.

Do vajec přidejte zchládlou rozpuštěnou čokoládu a stěrkou promíchejte.

Přisypte mouku a mandle (nebo jen mandle) a znovu promíchejte.

Borůvky ideálně obalte v troše hladké rýžové mouky a pak vmíchejte do těsta (můžete je tam vmíchat i neobalené, používáte-li jen mandle).

Těsto nalijte do mafinové formy, kterou předtím lehce vymažte máslem – silikonovou formu netřeba vymazávat.

Pečte zhruba 20-25 minut. Povrch hotových brownies bude matný, ale vnitřek by neměl zcela ztuhnout. Kdo chce, nechá brownies vychladit a podává se zmrzkou nebo se šlehačkou nebo jen tak.

 

No a jestli vám teď vrtá hlavou myšlenka na život bez cukru, tak můžete zkusit místo čokolády použít čistou kakaovou hmotu a cukr vyškrtnout z receptu úplně. A když použijete místo másla čistě kokosový tuk, celé to dílo bude zatraceně tučně dokonalé.

Při tom všem však nezapomeňte, že kakao a jakékoliv výrobky z něj obsahují veliké množství purinů a není radno je konzumovat, trpíte-li dnou.

Mohlo by vás zajímat:
Pečené papriky naložené v olejiPečené papriky ve skle
Bezlepkové borůvkové knedlíkyBezlepkové borůvkové knedlíky
Zmrzlina za 5 minut - banánová z mákemZmrzka na 5 minut

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>