Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Másla a oleje v Dobrém ránu 7.2.2017
Téma Dobrého rána 7. února stojí za delší článek. Tuky už nejsou strašák, místo nich teď lynčujeme sacharidy a když už, tak pro jistotu všechny. Z extrému do extrému. Co s tím? A čím teda mazat?

Radikalizace a pasování se do extrémních pravidel plodí potlačenou žádost. Potlačené žádosti jsou nahony vzdálené spokojenosti a radosti, neboť stále je co řešit, čím trpět, po čem toužit a co hodnotit. Upřímně.. baví? Minimálně nás to udržuje v kole času, v sansáře, v koloběhu zrození a umírání.

Chápu. Na nějakou cestu duše možná nevěříte, ovšem aspoň racio snad chápe ten paradox věčné nespokojenosti, když se pořád snažím něco omezovat a něco si odpírat. Chceme se přece mít fajně, že jo.

A klíč k tomu máme u sebe… v poznání sama sebe. Takže – co se jídla týče – když vím, že mi červená čočka nedělá dobře a jsem po ní nafouklá jako balón (červená přece nenadýmá!), nejím ji i kdyby padesát výživových poradců tvrdilo, že tohle je zdravé.
Už víme, že jak pro koho.

Oleje na lžičce

Jsem originál a škatulky neexistují

Takže taky asi tušíme, že ne všechny sacharidy (a teď nemluvím o cukru) jsou hodny záhuby. Stejně tak všechny tuky a oleje, a proteiny, a vůbec. Ostatně většina potravin sestává z různé kombinace sacharidů, tuků a bílkovin. A to jsme stále u vědeckého přístupu.

Celostně (konkrétně ájurvédsky) tu pak máme éterické oleje coby nositele rasy tedy chuti (a vůně), dále vírju tedy energii potravin ve smyslu zahřívací či ochlazující, vipáku tedy účinek po strávení a další jedinečné vlastnosti potravin coby zdroje energie. Dostávám se k tukům. Jsou – nebo bývaly a měly by být – důležitým zdrojem energie. Na nízkotuk jednou provždy zapomeňte.

Ze živočišné říše

používá ájurvéda jen máslo, resp. přepuštěné máslo. Ukazovala jsem v Dobrém ránu přípravu přepuštěného másla – ghí. Na video se mrkněte na první vstup a pak na druhý vstup, kde jej cedím.

Přepouštění másla - Dobré ráno 7.2.2017
Ghí

je čistý tuk zbavený mléčné bílkoviny i zbytků sacharidů. Když se máslo pomalu přepouští, právě z karamelizace mléčných cukrů chytá svoji báječnou chuť i vůni. V ájurvédě se ghí – mimo kuchyni – užívá jakožto nosná substance – má schopnost pronikat hluboko do tkání a tam je patřičně vyživit. Ghí smíchané s bylinkami a kořením se aplikuje buď vně formou masáží  na kůži nebo orálně po lžičkách.

Přepuštěné máslo a tvaroh se lněným olejem a semínkem - Dobré ráno 7.2.2017
Na pánvi má vysokou tepelnou stabilitu (kouřový bod kolem 250 stupňů Celsia, víc zvládne snad jen rýžový a avokádový olej), takže se hodí i na smažení. Základem ájurvédské kuchyně je tzv. čonk – směs koření dle potřeby restovaná ve vrstvě zahřátého ghí. Koření v této formě (právě díky ghí) předá tělu svůj léčivý potenciál a také maximum ze své chuti (a vůně). No a taky může být příčinou vyšší plynatosti, ne každému restování koření sedí.

V Dobrém ránu jsem ukázala jednu takovou směs na pánev taky, včetně placek potíraných ghí a bylinkového másla.. všechno v tomto vstupu.

Placky a bylinkové máslo - Dobré ráno 7.2.2017
Z rostlinné říše

je to na velmi dlouhý výčet. Proč chceme používat panenské rostlinné oleje jsem ve zkratce řekla v telce taky. A přidala jsem recept na brambory s pestem podle inspirace od Yotama Ottolenghi.

Brambory s pestem - Dobré ráno 7.2.2017

Mám těch za studena lisovaných olejů doma hodně, psala jsem o nich kdysi i článek.
Rozmazluji sebe i rodinu dokonce arganovým olejem v podobě pasty z mandlí. Máme se prostě rádi.
A taky ráda dělám tvarohovou mňamku podle dr.Budwig se lněným olejem a semínkem. Je to pecka, co mi částečně supluje příjem bílkovin. Stálicí naší lednice je samozřejmě třepaná zálivka na salát.

Třepaná zálivka - Dobré ráno 7.2.2017
Ptáte se, proč oleje vůbec řešit?

Nestačí, že používám řepkový a slunečnicový, sem tam oliváč? Inu, máte-li pocit, že stačí, pak opravdu stačí. Aspoň si ale pohlídejte kvalitu – jo, to je na další kapitolu, přijďte si to poslechnout na některý z mých workshopů, co budou v Praze (22.4.) a v Brně. Na ty všemožné oleje pravděpodobně narazíte ve chvíli, kdy pátráte po tom nejlepším:

a/ pro své dítě

b/ pro vyléčení nemoci

c/ pro doplnění nějakého chybějícího prvku ve výživě – takže se vám stejně už rozjíždí nějaký nedostatek

 A já se ptám… je nutné dojít až k nemoci, aby mě zajímalo, co a proč dávám do úst?
Mnohdy ano a dokonce je to i dobré. Ono totiž vše je k něčemu dobré.
Tak jestli vás to láká, pojďte se namazat… zevnitř, ale i zvenku, protože jak hlásá Maki a její BodyBello
co můžu sníst, tím se můžu namazat 😉

A teď by vás mohlo zajímat:

Černý kořen - řezČerný kořen, pomazánka a polévka Čokoládový koláč s červenou řepouČoko koláč s červenou řepou Chowder s treskouChowder s treskou

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>