Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Špaldovo-ovesné sušenky s konopím a levandulí

Špaldovo-ovesné sušenky

Recept, který průběžně ladím dva měsíce, dozrál. Nejchutnější pestrým zdravím nabité sušenky, jaké jsem kdy pekla. Ke konci školního roku putují do školy a do školky.

V prvopočátku toho všeho stojí synek, co rád chodí do pamlskové skříňky na sušenky a maminka, co si sem tam taky ráda zobne. Koupit slušnou sušenku v supermarketu – přemýšlíte-li o tom, co jíte – je oříšek a minimálně palmovému tuku se prostě nevyhnete, o glukózo-fruktózových sirupech nemluvě.
Ve zdravce to zase hýří VŠEMOŽNOU ALTERNATIVOU, ve které čert aby se vyznal. Tedy my se vyznáme a víme, co je pro nás dobré a že kvalitu je nutno ocenit. Bezednou kasičku nemáme. A proto kupujeme to pravé sušenkové jen občas a raději pečeme svoje.

Špaldovo-ovesné sušenky s levandulí
Konopíčko, kokos a ghíčko

Letos frčí konopí a taky kokosová drť, co mi zbývá po výrobě domácího kokosového mléka. Máslu zdatně sekunduje GHÍ, takže poslední várka sušenek byla jen s máslem přepuštěným. Proč máslo přepouštět? Protože tak dostanete čistý tuk, oddělí se voda a všechny pevné mléčné části. Ghí má proto mnohem delší trvanlivost (nežlukne a lez jej skladovat při pokojové teplotě) a mnohem vyšší KOUŘOVÝ BOD, tedy teplotu, kdy se začne přepalovat (252 stupňů Celsia zatímco máslo max. 149 stupňů Celsia). Hodí se na jakoukoliv tepelnou úpravu. Přepuštěné máslo má dost dlouhou tradici i v našich končinách, byť se dnes na netu zdá, že jde o ryze indickou záležitost.

V ájurvédě je ghí ELIXÍREM ŽIVOTA. Hodí se pro všechny dóši, podněcuje trávící oheň a vyživuje tělesné tkáně. Leckde se dočtete, že napomáhá detoxikaci, léčí kožní problémy a je balzámem na nervy.
Ghí je vhodnou alternativou pro lidi trpící intolerancí laktózy.

Štítky pro špaldovo-ovesné sušenky s levandulí

Sušenky a levandule?

Protože zahrada na konci školního roku kvete jak o život, do těsta přišla čerstvá levandule. Kdykoliv jindy lze použít i sušenou, to pak ale v polovičním množství oproti čerstvé. Jakékoliv bylinky – zvláště v sušeném stavu – jsou koncentrovanou drogou a nejdříve si jejich účinky nastudujte, než je někde použijete.

Levandulové kvítky v tomto množství sušenky decentně ovoní a dodají letní šmrnc. Levandule kromě uklidňujícího účinku umí uvolňovat křeče v trávícím traktu, zároveň působí ANTIBIOTICKY a povzbuzuje slivnivku. Také tlumí bolesti hlavy psychického původu.

Sušenky a konopné semínko?

Jistěže jde o semena konopí technického, které vykazuje jen stopové množství THC a někde tvrdí, že dokonce žádné.

Konopí se nám líbí, protože obsahuje ideální poměr nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, což dělá dobře člověčímu mozku, metabolismu a reprodukčnímu systému.
Konopné semínko je bohaté na PROTEINY, takže ideální pro budování a udržení svalové hmoty, stejně tak pro imunitní systém a hormonální rovnováhu. Pomáhá také udržovat zdravou pleť a nemělo by chybět v jídelníčku osob s lupénkou či ekzémem.

Celé neloupané semínko předem namočte a naklíčené pak konzumujte. Loupané semínko lze jíst jen tak nebo přidávat třeba do následujících sušenek.

Špaldovo-ovesné sušenky s konopím a levandulí

26 sušenek o průměru 4-6 cm

 

100 g špaldové mouky hladké

100 g jemných ovesných vloček

50 g strouhaného kokosu (nebo zbytku po výrobě kokosového mléka)

20 g loupaného konopného semínka

70 g třtinového cukru nebo cukru muscovado či panely

100 g másla nebo ghí

20 g olivového oleje

3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

špetka soli

lžička mleté skořice

  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia.
  • Rozpusťte máslo nebo ghí společně s olejem a přelijte do mísy.
  • Přidejte cukr a metličkou prošlehejte.
  • Do mísy přidejte všechny ostatní suroviny a stěrkou řádně promíchejte. Možná budete potřebovat lžičku nebo dvě vody, aby těsto nebylo příliš hutné. Konzistence má být měkká a snadno tvarovatelná do kuliček a placiček.
  • Tvarujte dlaněmi kuličky a z nich placičky – pokládejte na plech, kde ještě prsty rozplácněte na sušenku o průměru 4-6 cm.
  • Pečte v troubě asi 20 minut a nechejte zcela zchládnout, než ochutnáte.
  • Špaldovo-ovesné sušenky

    Mohlo by vás zajímat:
    Jahody z GurmetuJahody v hrnku a ve smetaně Jahodová zmrzlina s hroznovým olejemJahodová zmrzka
    Levandulové linecké v misceCukroví s levandulí

    4 komentářů k Špaldovo-ovesné sušenky s konopím a levandulí

    Komentář

      

      

      

    Můžete použít tyto HTML tagy

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>