Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Meruňkový koláč s pohankou a kokosem

Meruňkový koláč s kokosem a pohankou

Trápíte se touhou po buchtách a máte pocit, že to neladí s vysněnou linií? Tak se už prosímvás netrapte.
I buchta může bezvadně zapadat do zdravého životního stylu. A dokonce to může být úplná brnkačka. Koukejte.

Dost mě nebaví, jak se kolem bezlepkové mánie táhne opar, v nemž se ztrácí jednoduchost a prvotní účel. Lepek není nepřítel, tedy v rozumné a přírodní formě a samozřejmě dokud tělo neřekne dost a za nepřítele lepek samo vyhlásí. I potom však lze fungovat bez speciálních balení bezlepkových směsí za přehnané peníze. Chce to snahu o informace a pokud možno taky nějakého průvodce do začátku, neboť čert aby se v tom vyznal.

Až tohle dáte, pak vás naprosto intuitivně můžou napadat jednoduché bezlepkové kombinace k pečení. Zrovna teď v červenci třeba s meruňkami. Ovšem s radostí bych zkusila i maliny či ostružiny. A později pak švestky a jablka.

Meruňkový koláč s kokosem a pohankou

Je ta buchta zdravá?

No jistěže je. O to více, nebudete-li to úporně řešit 😉 Ona zdravost je záludná. Co jednomu svědčí, druhému nikoliv. Kdo mě sledujete, už asi víte o dóšách, energetických komplexech či kombinaci pěti prvků přítomných ve všem živém i neživém a projevujících se jako určité rysy, které udržují harmonii psychofyzických funkcí. Ty dóši jsou tři a tato buchta sedí zejména dvěma z nich – Váta a Pitta.

Zajímá?

Začněte číst o ajurvédě nebo přijďte někam na moji přednášku. A koho to jaksi neoslovuje, prostě to neřešte. Vše má svůj čas. Zdraví, štěstí, radost, smutek i (ne)moc. A pojďte už péct. S touhle buchtou bude vždycky veseleji.

Meruňkový koláč s pohankou a kokosem

forma o průměru 26-29 cm

70 g sladidla (já 30 g panely a 40 g javorového sirupu)
70 g olivového oleje nebo lépe rozpuštěného přepuštěného másla
trocha horké vody
asi 100 ml mléka (kravské nebo rostlinné, já použila moje konopno-mandlové)
1 vejce

50 g strouhaného kokosu
60 g pohankové hladké mouky
špetka soli
lžička kypřícího prášku
volitelně lžíce jemně mletých semínek (dýně, len, slunečnice)

sekané pistácie nebo mandle
loupané konopné semínko
čerstvá meduňka

asi osm meruněk

  • Troubu předehřejte na 170 stupňů horkovzdušně či 180 obyč.
  • V jedné míse smíchejte sladidlo s olejem či máslem a vodou, metličkou prošlehejte.
    Přilijte mléko, prošlehejte. Přidejte vejce, prošlehejte.
  • Ve druhé míse vidličkou načechrejte kokos s pohankovou mkoukou, solí a kypřícím práškem. Můžete přidat mletá semínka.
  • Do tekuté části nasypte sypkou a promíchejte. Do těsta můžete přidat nasekanou čerstvou meduňku.
  • Nalijte do vymazané a vysypané (já máslo, pohanková krupice) formy.
  • Na povrch poskládejte omyté, vypeckované a rozpůlené meruňky řezem nahoru. Posypte sekanými oříšky a konopným semínkem. Pečte 20-25 minut.

Meruňkový koláč s kokosem a pohankou

Mohlo by vás zajímat:
Jemně kávová panna cotta s meruňkovým přelivemKávová panna cotta
Jahodová zmrzlina s hroznovým olejemJahodová zmrzka
Meruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánemMeruňkový džem

3 komentářů k Meruňkový koláč s pohankou a kokosem

  • avatar Hana

    Ja som nahradila kokos mletymi lieskovcamj a vsetkym chutil. Fakt super bezlepkac.

  • avatar Katka

    Díky za další báječný recept. Dostala jsem spoustu švestek ze zahrádky, tak se hodil.
    Na poprvé jsem zkoušela nahradit kokos mákem, protože mi přišlo, že se ke švestkám hodí více a byla to lahoda.
    Na podruhé jsem zase zapomněla přidat javorový sirup (pomáhal mi míchat dvouletý syn, tak to bylo trochu náročnější :o) ), ale i tak byl koláč dostatečně sladký. V obou variantách jsem kvůli synovi vynechala posyp sekanými ořechy, ale i bez nich byly oba koláče báječné.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>